Shefi i NATO-s: `Rusia nuk ka ‘të drejtë’ të krijojë një sferë ndikimi`
Sharr Travel

Shefi i NATO-s: `Rusia nuk ka ‘të drejtë’ të krijojë një sferë ndikimi`

Në një sesion të përbashkët me homologët e tyre gjeorgjian dhe ukrainas, ministrat e jashtëm të NATO-s u takuan në Riga, Letoni, për të siguruar dy vendet për angazhimet e tyre ndaj anëtarësimit të këtyre vendeve në aleancë në kohën e duhur.

“Ukraina dhe Gjeorgjia janë partnerë të rëndësishëm të NATO-s që aspirojnë anëtarësimin, ne vazhdojmë të mbështesim sovranitetin e tyre”, u tha gazetarëve pas takimit Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg.
I pyetur në Riga për deklaratat e Putinit ku ai akuzon perëndimin dhe për anëtarësimin e mundshëm të Ukrainës në të ardhmen, Stoltenberg deklaroi se anëtarësimi i Ukrainës në NATO do të vendoset nga 30 anëtarët e saj, me kusht që ky vend të përmbushë kriteret përkatëse, duke përfshirë reformën e institucioneve dhe luftën kundër korrupsionit.
“Rusia nuk ka veto. Rusia nuk ka fjalë. Dhe Rusia nuk ka të drejtë të krijojë një sferë ndikimi, duke u përpjekur të kontrollojë fqinjët e saj,” u tha Stoltenberg gazetarëve, duke goditur podiumin e tij.
“Thjesht pyetja po reflekton diçka, për të cilën mendoj se duhet të jemi shumë të vetëdijshëm, që nuk është e pranueshme – dhe kjo është se Rusia ka një sferë ndikimi”, u përgjigj shefi i NATO-s.“Ata përpiqen të rivendosin një lloj pranimi se Rusia ka të drejtë të kontrollojë atë që fqinjët bëjnë ose nuk bëjnë,” tha Stoltenberg.  “Unë mendoj se kjo tregon më shumë për Rusinë sesa për NATO-n,” shtoi ai.
“Kjo ide se mbështetja e NATO-s për një komb sovran është provokim, është thjesht e gabuar. Është për të respektuar sovranitetin dhe vullnetin e popullit ukrainas”, tha ai, duke shtuar se Ukraina është një shtet i pavarur, kufijtë e saj duhet të jenë të sigurt dhe fqinjët e saj nuk duhet t'i shkelin ato. “Ne nuk duam të kthehemi në botën në të cilën shtetet ishin të kufizuara nga sferat e ndikimit të superfuqive”, theksoi ai, duke iu përgjigjur pyetjes për reagimin e Rusisë ndaj anëtarësimit të mundshëm të Ukrainës.

 


MË SHUME NGA Aktuale