Ushqimi që më shpesh shkakton helmim
Sharr Travel

Ushqimi që më shpesh shkakton helmim

Helmimi nga ushqimi tani është shumë i zakonshëm.

Kjo është arsyeja pse ushqimi ynë duhet të jetë i gatuar shumë mirë për ta ngrënë, por duhet të zgjedhim ushqimet e duhura që blejmë.

Sipas një studimi të fundit nga Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ka disa ushqime që kanë më shumë gjasa të shkaktojnë helmim nga ushqimi. Ata analizuan 5,760 shpërthime midis 2009 dhe 2015 që rezultuan në 100,939 helmime nga ushqimi, 5,699 shtrime në spital dhe 145 vdekje në Shtetet e Bashkuara dhe Porto Riko.

Raporti zbuloi se ekziston një ushqim shumë specifik që më së shpeshti mund të shkaktojë helmim nga ushqimi. Edhe është diçka që e hamë shumë shpesh dhe e përdorim në shumë ushqime të ndryshme.

Kjo nuk është gjë tjetër veçse pula jonë e preferuar dhe e pafajshme.

Pula mund të shkaktojë helmim nga ushqimi me një shans 12%.

Më pas vjen mishi i derrit dhe perimet me 10%. Gjithashtu, peshku dhe produktet e qumështit janë përgjegjës për shpërthimet.

Shpërthimet e listerisë, salmonelës dhe E. coli janë objektiva për përmirësimin e shëndetit publik dhe sigurisë së këtyre ushqimeve, si mishi i pulës, derrit dhe perimeve.

Ajo që duhet të bëjmë është të gatuajmë pulën shumë mirë në mënyrë që të mos jetë fare e gjallë. Çdo gjë që ka mbetur duhet të vendoset në frigorifer.