Një studim i ri zbulon se metodat e trajnimit janë të lidhura me agresionin
Rtklive
Lifestyle

Një studim i ri zbulon se metodat e trajnimit janë të lidhura me agresionin

Pronarët e maceve mund të luajnë një rol të rëndësishëm në parandalimin e sjelljes agresive te kafshët e tyre shtëpiake, sugjeron një studim i Universitetit të Guelph.

Autorja kryesore Kristina O’Hanley, një kandidate për doktoratë në Departamentin e Mjekësisë së Popullsisë në Kolegjin Veterinar të Ontario, tha se studimi zbuloi se macet treguan më pak agresion ndaj pronarëve që përdorin përforcime pozitive për të menaxhuar sjelljet e padëshiruara.

Raste të agresionit ndaj pronarëve, njerëzve të tjerë dhe maceve të tjera ishin më të ashpra në shtëpitë ku pronarët përdornin komanda verbale si “Jo!”, bënin zhurmë të madhe kur qortonin kafshën e tyre ose mbanin macen e tyre nga qafa .

“Hulumtimi ynë është përqendruar në të kuptuarit pse macet bëhen të frikshme dhe agresive, dhe në zhvillimin e strategjive për parandalim dhe trajtim”, thotë Dr. Lee Niel. “Ajo që kemi gjetur është se llojet e metodave të trajnimit që njerëzit përdorin në shtëpi mund të luajnë një rol në agresionin e maceve”.

Ndërsa këto zbulime kanë të bëjnë me macet në shtëpi, studimi fillimisht u krijua për të eksploruar sesi përvojat si një kotele ndikojnë në sjelljen e maceve të rritura. Ky është studimi i parë i këtij lloji që përqendrohet në faktin nëse përvojat e hershme të rritjes së koteleve kontribuojnë në sjellje agresive më vonë në jetë.

Sipas Niel, sjellja agresive mund të jetë shqetësim i sigurisë për njerëzit dhe macet dhe mund të rezultojë me neglizhencë, abuzim, heqje dorë dhe eutanazi për macet. “Agresioni tek macet mund të jetë i vështirë për t’u trajtuar, prandaj është e rëndësishme që ne të gjejmë strategji për të ndihmuar pronarët të parandalojnë zhvillimin në radhë të parë”, shton ajo. /telegrafi


MË SHUME NGA Lifestyle