Gjumi i mirë mbron foshnjat nga mbipesha
Lifestyle

Gjumi i mirë mbron foshnjat nga mbipesha

Ekziston një mënyrë e thjeshtë me të cilën, sipas ekspertëve, prindërit mund të kujdesen për shëndetin e fëmijëve që në moshë të vogël: t’i ndihmojnë ata të pushojnë mirë. Në fakt, gjumi i rregullt dhe i thellë tek foshnjat gjithashtu ndihmon në luftimin e mbipeshës kur ata rriten.

Studimi i gjumit të të porsalindurve

Në fakt, duket se fëmijët që flenë më shumë gjatë natës dhe zgjohen më pak, kanë gjithashtu më pak gjasa të grumbullojnë kilogramë të tepërt. Kjo u gjet në një hulumtim nga “Brigham and Women’s Hospital” dhe “Massachusetts General Hospital”, botuar në revistën “Sleep”. Studimi zbuloi se ajo që është konfirmuar prej kohësh tek të rriturit ndodh edhe tek fëmijët: marrëdhënien midis mbajtjes së një peshe të shëndetshme dhe gjumit të mjaftueshëm.

Ekipi i ekspertëve kreu vëzhgime në një total prej 298 foshnjash të lindura në Spitalin e Përgjithshëm të Masaçusets midis viteve 2016 dhe 2018. Çdo foshnjë ishte e lidhur me një orë aktigrafie, një pajisje e aftë për të zbuluar aktivitetin dhe modelet e pushimit në kyçin e këmbës, kurs shumëditor. Studiuesit më pas regjistruan dhe analizuan gjumin e foshnjave në tri netë, në një dhe gjashtë muaj pas lindjes. Ndërkohë prindërit mbanin ditarë në të cilët shënonin modelet e gjumit të fëmijëve.

Më shumë gjumë, formë më e mirë fizike

Studiuesit llogaritën gjithashtu indeksin e masës trupore të çdo fëmije bazuar në peshën dhe gjatësinë dhe përcaktuan se cilat prej tyre klasifikoheshin si mbipeshë. U zbulua se gjumi edhe një orë shtesë në natë lidhej me një ulje prej 26% të rrezikut të mbipeshës. Përveç kësaj, foshnjat që zgjoheshin më pak gjatë natës kishin një rrezik më të ulët të shtimit të peshës. Sipas studiuesve, gjumi më shumë mund të nxisë praktikat rutinë të të ushqyerit dhe vetë-rregullimin, të dy faktorë që ndihmojnë në zbutjen e mbingrënies.

Si të rregulloni gjumin e fëmijëve

Gjumi i të porsalindurve është shpesh i parregullt, sepse të vegjëlve u duhet kohë për t’u mësuar me alternimin dritë-errësirë, që favorizon zhvillimin e ritmeve cirkadiane. Për këtë arsye, është normale që foshnjat të zgjohen shpesh në javët e para të jetës. Prandaj duhet të jeni të durueshëm, por ndërkohë truket e vogla mund t’ju ndihmojnë. Për shembull, shëtitja e foshnjës gjatë ditës dhe qëndrimi në shtëpi kur bie errësira ​​duket se e ndihmon këtë proces. Për më tepër, gjatë ditës në shtëpi është mirë që të ketë ritme dhe zhurma normale ditore, duke shmangur heshtjen absolute. Përkundrazi, heshtja dhe errësira nevojiten gjatë natës, duke lënë vetëm një dritë të vogël në dhomën e fëmijës.

Gjumi i rregullt ka shumë përfitime: ndihmon rritjen fizike, nxit zhvillimin kognitiv, rregullon kujtesën dhe stimulon aktivitetin e sistemit mbrojtës kundër sëmundjeve.