Kur nuk duhet të hani ushqim të konservuar?
Lifestyle

Kur nuk duhet të hani ushqim të konservuar?

Ushqimi i konservuar është një zgjedhje e mirë kur nuk kemi shumë kohë për të gatuar, por ndonjëherë mund të jetë i rrezikshëm.

Afati i ruajtjes së kanaçes nuk është e vetmja gjë që duhet t’i kushtoni vëmendje përpara përdorimit…

Mos hani nëse kanaçja është ngrirë

Nëse e lini aksidentalisht kanaçen në makinë ose në ballkon gjatë dimrit, përmbajtja mund të ketë ngrirë dhe kjo mund të nënkuptojë se nuk është e sigurt për t’u ngrënë dhe mund të jetë e rrezikshme për shëndetin. Kur ushqimi i konservuar ngrin, paketimi mund të plasaritet. Nëse e vëreni këtë, hidhni menjëherë kanaçen në koshin e plehrave, këshillon Autoriteti i Sigurisë Ushqimore të SHBA-së (USDA).

Një kanaçe e ngrirë ndonjëherë mund të ruhet

“Nëse kanaçe nuk është ‘fryrë’ dhe e plasaritur, ju mund ta shkrini dhe ta përdorni”, sipas faqes së internetit të USDA. Këtë trik mund ta përdorni edhe nëse jo pak të fryrë dhe nëse jeni të sigurt se shkaku është i ftohti. Para se ta hapni, lëreni kanaçen të shkrihet në frigorifer”, thotë USDA.

Nëse nuk e keni shkrirë në frigorifer, hidheni

Nëse e keni lënë një kanaçe të ngrirë në kuzhinë për disa ditë dhe nuk e keni shkrirë në frigorifer, atëherë hidheni pasi bakteret, kërpudhat dhe myku mund të rriten shumë shpejt në temperaturën e dhomës. Por edhe nëse i keni ndjekur të gjitha këshillat për shkrirjen, nuk keni pse ta hani ose ta ruani atë.

“Nëse një produkt nuk duket mirë ose nuk ka erë të mirë, hidheni, në asnjë mënyrë mos e provoni. Nëse duket dhe ka erë të mirë, ziejini mirë përmbajtjen dhe hani menjëherë”, këshillojnë ekspertët.

Bakteret vdekjeprurëse mund të rriten në një kanaçe

Një bakter i quajtur Clostridium botulinum mund të shumohet brenda një kanaçe dhe shkakton botulizëm – një helm i rrallë, kërcënues për jetën, i shkaktuar nga toksinat e prodhuara nga bakteri. Simptomat e para janë zakonisht goja e thatë, shikimi i dyfishtë, rënia e qepallave. Te disa njerëz, simptomat e para janë të përziera, të vjella, ngërçe në stomak dhe diarre.

“Nuk mund ta shihni apo ndjeni këtë toksinë, por nëse merret në doza të vogla mund të jetë vdekjeprurëse. Përpara hapjes së kanaçes, kontrolloni për ndonjë ndryshim, nëse ushqimi ka një strukturë të njohur. Nëse nuk ju pëlqen ajo që shihni, hidheni kanaçen menjëherë”, paralajmëron Qendra për Parandalimin e Sëmundjeve.