Si të kujdesemi për shëndetin mendor
Lifestyle

Si të kujdesemi për shëndetin mendor

Kur mendojmë për shëndetin, ne normalisht e lidhim atë me diçka fizike, me shëndetin e trupit tonë. Por e vërteta është se brenda Koncepti i shëndetit do të përfshijë gjithashtu shëndetin mendor, një pjesë shumë e rëndësishme e mirëqenies sonë. Nëse nuk ka shëndet mendor, vështirë se mund të ndjehemi të shëndetshëm fizikisht dhe shumë sëmundje lidhen me probleme psikologjike.

Kujdesuni për trupin tuaj

Siç themi, shëndeti mendor dhe fizik janë të lidhur ngushtë. Ne nuk mund të ndihemi mirë nëse nuk ka ekuilibër midis të dyve. Kujdesi për trupin tonë na ndihmon të jemi më të mirë, pasi sëmundjet fizike zakonisht çojnë në probleme psikologjike, veçanërisht nëse ka dhimbje ose nëse përkeqëson aftësitë tona. Pra, ne duhet të kujdesemi për veten sa më shumë që të jetë e mundur. Të luash sporte na ndihmon të jemi më pozitivë, të jemi të shkathët dhe të fortë, me një peshë të shëndetshme. E gjithë kjo rrit vetëvlerësimin dhe na bën të ndihemi më mirë.

Kujdesuni për dietën

La ushqimi është një shtyllë themelore në shëndetin tonë, fizikisht dhe mendërisht. Shtë e nevojshme të hani një dietë të mirë të ekuilibruar dhe të mos përdorni ushqim si një arratisje emocionale, sepse kjo mund të na krijojë probleme. Ushqimi duhet të jetë pjesë e shëndetit tonë dhe ne duhet të mësohemi të hamë në një mënyrë të ekuilibruar dhe të shëndetshme.

Shmangni stresin

Ka shumë situata në jetën tonë të përditshme që mund të bëhen stresuese. Sidoqoftë, stresi është shumë i dëmshëm dhe mund të çojë në probleme të tjera të tilla si ankthi ose depresioni. Ne duhet të mësojmë të merremi me situatat dhe të largohemi nga ato që na stresojnë, për të mbajtur qetësinë dhe shëndetin tonë mendor, diçka që është më e rëndësishme.

Njohin emocionet tuaja

Kontrolli i emocioneve nuk është gjithmonë i mundur, por është më i lehtë nëse i njohim dhe i pranojmë ato. Ne duhet të jemi të vetëdijshëm se kur jemi nervozë, të shqetësuar ose të trishtuar, të jetë në gjendje të bëjë diçka në përputhje me rrethanat. Të kesh një personalitet depresiv ose që çon në ankth është e mundur, pasi ekziston gjithmonë një përbërës i caktuar gjenetik në mënyrën tonë të të qenurit, por kjo nuk ka pse të kushtëzojë ty. Nëse i njihni mirë emocionet tuaja, do të jeni në gjendje t’i kontrolloni ato më lehtë.

Shmangni substancat toksike dhe varëse

Importantshtë e rëndësishme të shmanget substanca që mund të na shkaktojnë probleme. Alkooli, duhani dhe ilaçet mund të shkaktojnë përkeqësimin e shëndetit tonë mendor. Ata kanë shumë probleme të lidhura dhe prandaj duhet të shmangen gjithmonë. Ka njerëz që janë më të predispozuar

Kërkoni ndihmë profesionale

Kur ekziston një problem që ndikon në shëndetin tonë mendor dhe nuk na lejon të bëjmë një jetë normale ose ndiejmë se është diçka që nuk mund ta kontrollojmë, është duhet të kërkoni ndihmë profesionale. Vite më parë kjo lloj gjëje ishte më e kritikuar, por sot fakti që shëndeti mendor duhet të jetë pjesë e politikave tona parandaluese dhe që ne duhet të kërkojmë ndihmë profesionale kur është e nevojshme është normalizuar.

Kujdesuni për marrëdhëniet personale

Marrëdhëniet personale janë shumë të rëndësishme për të gjithë dhe janë një pjesë shumë e nevojshme për ruajtjen e shëndetit tonë mendor. Kujdesuni për marrëdhëniet që keni me familjen tuaj dhe gjithashtu me miqtë dhe partnerin tuaj, sepse kjo është një pjesë shumë e rëndësishme e shëndetit tonë mendor. Nëse marrëdhëniet nuk janë të mira, ne zakonisht kemi depresion, ankth ose trishtim.  qeniet njerëzore ne jemi shoqërore dhe kemi nevojë për kontakt me njerëz të tjerë, prandaj është kaq e rëndësishme të kemi marrëdhënie të mira dhe që na japin diçka pozitive.