Nëse e bëni këtë gabim në dietën tuaj për 4 ditë, do të shkatërroni flokët
Lifestyle

Nëse e bëni këtë gabim në dietën tuaj për 4 ditë, do të shkatërroni flokët

Obeziteti dhe një dietë e pasur me yndyrë edhe për vetëm 4 ditë mund të ndikojë në flokët dhe në veçanti mund të çojë në rrallim dhe rënie të flokëve.

Arsyeja është se këta faktorë shkaktojnë një reduktim të qelizave staminale të vendosura në gjëndrën e qimeve, nëpërmjet induksionit të sinjaleve të caktuara inflamatore, duke parandaluar rigjenerimin e tij.

Këto gjetje, sipas një studimi japonez të publikuar në revistën prestigjioze shkencore Nature, zgjerojnë njohuritë për efektet e obezitetit në trup dhe të ushqyerit në flokë.

Hulumtimet kanë të dhëna të kufizuara nëse obeziteti përshpejton rrallimin e flokëve, si dhe me çfarë mekanizmash. Një ekip studiuesish nga Departamenti i Mjekësisë dhe Stomatologjisë në Universitetin e Tokios (TMDU) dhe Universitetin e Tokios u përpoqën t’u përgjigjen këtyre pyetjeve.

Pas krahasimit të shprehjes së gjeneve të qelizave burimore të folikulit të flokëve midis minjve të ushqyer me një dietë të pasur me yndyrë dhe minjve që ushqeheshin me një dietë të ekuilibruar dhe monitoruan kursin e tyre, ata zbuluan se ata që hanin sasi të mëdha yndyre i humbën më shpejt këto qeliza burimore që plotësojnë rritjen e flokëve, veçanërisht te minjtë e moshuar.

Yndyrnat dietike ndikojnë në flokë

Siç u përmend, qelizat burimore specifike në minjtë obezë të ushqyer me ushqime me yndyrë të lartë evoluojnë në keratocite në sipërfaqen e lëkurës ose në qeliza sebum që sekretojnë sebum pas aktivizimit. Ata vunë në dukje se vetëm 4 ditë ushqyerje me ushqime me yndyrë të lartë ishin të mjaftueshme që qelizat staminale të folikulave të flokëve të shfaqnin stres oksidativ të shtuar dhe shenja të diferencimit të lëkurës.

Gjetjet e këtij studimi zhvillojnë njohuri për efektet që një dietë me yndyrë të lartë ose obeziteti i shkaktuar gjenetikisht mund të ketë në qelizat dhe indet e flokëve. Mund të jetë gjithashtu çelësi për të hapur derën për parandalimin dhe trajtimin e rrallimit të flokëve.

Të dhënat nga ky studim tregojnë se sinjalet e qelizave inflamatore të shkaktuara nga obeziteti shtypin sinjalet e rigjenerimit të organeve dhe sugjerojnë rëndësinë e parandalimit të përditshëm të mosfunksionimit të organeve.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa