Muzeu Horniman do të kthejë 72 artefakte në Nigeri
Kulturë

Muzeu Horniman do të kthejë 72 artefakte në Nigeri

Një muze në Londër thotë se ka rënë dakord të kthejë në Nigeri artefaktet e grabitura në shekullin e 19-të nga Mbretëria e Beninit. Muzeu Horniman tha se pronësia e 72 objekteve do t`i transferohej qeverisë nigeriane. Artikujt përfshijnë 12 pllaka bronzi, të njohura si Bronzët e Beninit, një gjel prej bronzi dhe një çelës për pallatin e mbretit.

Ai pason një kërkesë të Komisionit Kombëtar të Nigerisë për Muzetë dhe Monumentet (NCMM) në janar. Muzeu, në Londrën juglindore, thotë se është konsultuar me anëtarët e komunitetit, vizitorët, nxënësit e shkollës, akademikët, profesionistët e trashëgimisë dhe artistët me bazë në Nigeri dhe MB. "Të gjitha pikëpamjet e tyre për të ardhmen e objekteve të Beninit u morën parasysh, krahas prejardhjes së objekteve," shpjegoi muzeu.

Vitet e fundit, ka pasur presion të shtuar politik ndaj qeverive dhe muzeve evropiane për të dorëzuar artefaktet e grabitura. Këto përfshijnë gdhendje fildishi dhe skulptura metalike të njohura si Bronzët e Beninit.

Eve Salomon, kryetarja e muzeut, tha: "Dëshmitë janë shumë të qarta se këto objekte janë marrë me forcë dhe konsultimi i jashtëm mbështeti pikëpamjen tonë se është morale dhe e përshtatshme që t'i kthejmë pronësinë e tyre Nigerisë. 

"The Horniman është i kënaqur që mund të ndërmarrë këtë hap dhe ne mezi presim të punojmë me NCMM për të siguruar kujdes afatgjatë për këto artefakte të çmuara." Artikujt nga koleksioni i Horniman janë vetëm disa nga artefaktet e kthyera në Nigeri në muajt e fundit nga muzetë në perëndim. BBC


MË SHUME NGA Kulturë