Sot është dita botërore e humanizmit
Rtklive
Kulturë

Sot është dita botërore e humanizmit

19 gushti është dita botërore e Humanizmit, një ditë botërore në të cilën festohet për humanizmin, ku njerëzit ndihmojnë njëri tjetrin.

Njëkohësisht kjo ditë përkon dhe me sulmin kur sekretari i përgjithshëm në Irak Segio Veira de Mello dhe 21 kolegë të tij u vranë në një sulm me bombë në Bagdad më 19 gusht të vitit 2003.

Në këtë ditë komuniteti ndërkombëtar i kushton rëndësi për të gjithë punëtorët vullnetar dhe forcon mesazhin që për vullnetarët, sidomos në vendet ku lufta ende vazhdon si në Lindjen e Mesme, tu sigurohet jeta. Puna humanitare për njerëzimin po bëhet një nga profesionet më të rrezikshme.

Marrja peng e tyre, vrasja dhe keqtrajtimi i tyre po bëhet gjithnjë e më I pranishëm si në Afganistan, Sudan, Siri, Somali si dhe në të tjera shtete me konflikte. Në vitet e kaluara më shumë se 1000 punonjës humanitarë janë vrarë dhe 1500 të tjerë janë marrë peng dhe keqtrajtuar.


MË SHUME NGA Kulturë