Kosova në Izrael, shënoi Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit
Foto: Nga profili në Facebook i Ambasadores së Kosovës në Izrael, Ines Demiri
Në Fokus

Kosova në Izrael, shënoi Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit

Afet Bela/RTKlive

Në Ambasadën e Republikës së Kosovës në Jerusalem, është shënuar Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit.

“Historia e Parrëfyer e Hebrenjve të Mitrovicës”, është treguar në prani të të mbijetuarve të Holokaustit dhe familjarëve të tyre nga Mitrovica, përfaqësues të organizata të ndryshme hebraike, përfaqësues nga Yad Vashem, zyrtarë të lartë të Ministrisë së Jashtme të Izraelit, komunitetit kosovar në Izrael dhe shumë të ftuar të tjerë të shquar.

Ambasadorja e Kosovës në Izrael, Ines Demiri, tha se  holokausti i popullit hebre do të mbahet mend përjetësisht si shembulli më i keq i ironisë njerëzore dhe njolla më e madhe e njerëzimit.

“Kjo ngjarje na ka mbledhur për të respektuar dhe shprehur detyrën dhe përgjegjësinë tonë morale për të kujtuar Shoah-un. Në Kosovë, ne kemi bërë angazhime të forta për kujtimin e Holokaustit: Ne jemi të përkushtuar të respektojmë duke kujtuar gjithmonë 6 milionë hebrenjtë e pafajshëm që u vranë gjatë Shoah. Ne e shohim si detyrimin tonë kryesor t'u mësojmë brezave të rinj mësimet universale të Holokaustit. Ne i mësojmë popullit tonë të nderojë dhe respektojë ata individë që rrezikuan jetën e tyre për të shpëtuar hebrenjtë kur historia hyri në çmenduri. Për të nderuar ata Njerëz të Drejtë”, tha ajo.

Sipas saj në Kosovë ka shumë raste të njerëzve që duhet t'u jepet titulli i të drejtëve ndër popuj, por fatkeqësisht vërtetimi i këtyre rasteve është një çështje vetë, sepse kur shqiptarët në Kosovë po shpëtonin hebrenjtë, ata kurrë nuk menduan të mbanin shënime për jetën e kujt. po kursenin.” Të ndihmosh tjetrin, është në natyrën e shqiptarëve kosovarë dhe shpëtimi i jetëve pa pritur asgjë në këmbim, ishte prioritet për shumë prej tyre gjatë Holokaustit””, tha ajo.

Profesori Enis Kelmendi, drejtor i shkollës fillore Bedri Gjinaj, prezantoi hulumtimin e tij mbi komunitetin hebre në Mitrovicë dhe bëri një prezantim të detajuar për jetën e tyre në Mitrovicë para dhe pas Holokaustit.

Lea Micha, përfaqësuese e Muzeut të Holokaustit Yad Vashem, shprehu përkushtimin dhe përkushtimin e saj për të punuar ngushtë me Ambasadën e Republikës së Kosovës në Jerusalem për zbatimin e dy Memorandumeve të Mirëkuptimit (MOU) që u nënshkruan ndërmjet Ministrisë së Arsimit. Shkenca, Teknologjia dhe Inovacioni i Republikës së Kosovës dhe Yad Vashem, për edukimin e gjeneratave të ardhshme për Holokaustin, kryerjen e projekteve të përbashkëta kërkimore dhe ndarjen e arkivave.

Ambasadori Dan Oryan foli për rëndësinë e mësimit të brezit të ri për edukimin e Holokaustit.

Znj. Efrat Kedem, hulumtuese e historisë hebreje në Ballkan në Ministrinë e Arsimit të Shtetit të Izraelit, foli për hulumtimin e saj të gjatë mbi historinë e Komunitetit Hebre të Kosovës, në të cilin do të prezantohen dhe përfshihen hulumtimet e saj. në librat e historisë për fëmijë në Izrael.

Kurse Ëalter Bingham, një gazetar britaniko-izraelit dhe një i mbijetuar i Holokaustit, i cili u dekorua si veteran i Luftës së Dytë Botërore. Më 5 janar të këtij viti ai mbushi moshën 99-vjeçare, duke u bërë gazetari më i vjetër në botë. Ai gjithashtu mban Rekordin Botëror të Guinnessit si drejtuesi më i vjetër i Radio Talk Shoë.

Manifestimi përfundoi me fjalët e z. Arian Tahiri, nënkryetar i komunës së Mitrovicës së Jugut, i cili shprehu mbështetjen e tij për edukimin e Holokaustit dhe hedhjen dritë mbi historinë e hebrenjve të Mitrovicës.

May be an image of 2 people and people standing May be an image of 4 people and people standing


MË SHUME NGA Në Fokus