Bibliotekat më të bukura në botë
Kulturë

Bibliotekat më të bukura në botë

atsh

Pavarësisht nëse jeni një adhurues i arkitekturës së bukur apo një bibliofil i zjarrtë, këto librari të bukura nga e gjithë bota do të jenë pjesë e listës suaj të dëshirave letrare.

Biblioteka Strahov, Pragë, Republika Çeke

E themeluar në vitin 1679, biblioteka e manastirit në Strahov konsiderohet si një nga bibliotekat historike më të ruajtura, me mijëra librat e saj që datojnë që nga shekulli i 16-të.

Biblioteka Qendrore, Seattle, SHBA

Struktura 11-katëshe prej qelqi dhe çeliku strehon më shumë se një milion libra dhe qindra kompjuterë, si dhe një zonë sallë pritjeje ku bibliotekarët mund të ndërveprojnë me përdoruesit dhe të ofrojnë udhëzime për çdo nevojë. Ndoshta tipari më inovativ i bibliotekës është Book Spiral, një raft librash spirale në qendër të ndërtesës, i lidhur me rampa.

Biblioteka Shtetërore Victoria, Melburn, Australi

Një nga bibliotekat e para publike falas në botë, Biblioteka Shtetërore e Viktorias ka qenë gjithmonë një vend zbulimi dhe edukimi që nga viti 1854.

Biblioteka e Veneslës, Norvegji

Qendra kulturore e qytetit, biblioteka prej druri dhe qelqi strehon rreth 80,000 artikuj nga koleksioni i saj, një kafene dhe hapësira për koncerte, shfaqje dhe ekspozita arti.

Biblioteca do Palacio Nacional de Mafra, Portugali

Shkëlqimi rokoko i pallatit në Mafra u ndërtua në 1771 nga arkitekti i oborrit mbretëror Manuel Caetano de Sousa për t'u përdorur si muze. Në 1745, Papa i dha komisionit mbretëror lejen për të vendosur "librat e ndaluar", të cilët janë ende pjesë e koleksionit prej 35,000 kopjesh të lidhura me lëkurë.

Biblioteka St. Gallen Abbey, Zvicër

Gati 160,000 vëllime përbëjnë raftet e ndërlikuara prej druri të gdhendura, të gjitha të disponueshme për përdorim publik.

Biblioteka Kombëtare Klementinum, Pragë, Republika Çeke

Biblioteka u hap për herë të parë në 1722 si pjesë e një universiteti jezuit, por tani funksionon si Biblioteka Kombëtare e Republikës Çeke, me më shumë se 20,000 vëllime të literaturës së huaj teologjike.

Biblioteka Kombëtare Austriake, Vjenë, Austri

Një ish-bibliotekë gjyqësore e Shtëpisë së Habsburgëve, ky thesar barok strehon më shumë se 7 milionë vëllime që datojnë nga shekulli i 4-të.

Biblioteka e Kolegjit Trinity, Dublin, Irlandë

E përfunduar në 1733 nga arkitekti irlandez Thomas Burgh, Dhoma e gjatë e bibliotekës e shekullit të 18-të strehon koleksionin më të vjetër të institucionit.


MË SHUME NGA Kulturë