Ka filluar dëgjimi i dëshmitarit të dytë ndaj krerëve të UÇK-së/Video
Foto arkiv/ RTKlive
Gjykata Speciale

Ka filluar dëgjimi i dëshmitarit të dytë ndaj krerëve të UÇK-së/Video

RTKlive

(E plotësuar) Dëshmitarja e parë e ZPS-së ka dhënë dëshminë e saj në seancë të mbyllur për publikun, sikurse edhe javën e kaluar, ndërsa tani ka filluar të dëgjohet dëshmitari tjetër i Prokurorisë. Në fillim të dëshmisë, dëshmitari tha se ka qenë dhe është anëtar i LDK-së, e që synim kishte pasur një program për pavarësinë e Kosovë.

Dëshmitari dha disa detaje për formimin dhe strukturat e atëhershme të LDK-së në Malisheve, para se seanca të kaloj e mbyllur.  

Gjykatësi Charles Smith ka njoftuar se intervistimi i tij do të zgjasë pesë ditë. Zyra e Prokurorisë së Specializuar i ka kërkuar 7 orë kohë për ta intervistuar dëshmitarin, mbrojtja e viktimave 15 minuta dhe mbrojtja e të akuzuarve 12 orë.

Miratohet mocioni i mbrojtjes së Selimit kundër dëshmisë së dëshmitarit

Edhe seanca e sotme në Dhomat e Specializuara në Hagë ndaj ish-krerëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi, e cila ka filluar në orën 09:00, po vazhdon të jetë e mbyllur për publikun.

Ashtu sikurse në ditët e kaluara, edhe sot gjykimi ndaj ish-krerëve të UÇK-së, po vazhdon me seancë të mbyllur, e ku nga java e kaluar ka nisur dëgjimi i dëshmitares së parë të Prokurorisë.

Në fillim të seancës gjyqësore në Dhomat e Specializuara, trupi gjykues ka pranuar mocionin e paraqitur nga mbrojtja e Rexhep Selimit për kundërshtimin e dëshmisë së një dëshmitari lidhur me dy incidente të pretenduara që kanë ndodhur jashtë periudhës kohore të aktakuzës.

Gjykatësi Charles Smith njoftoi se informacioni i dhënë është i paverifikueshëm dhe mocioni i mbrojtjes së Selimit është miratuar nga trupi gjykues. Në lidhje me dëshminë e dëshmitarit, referencat lidhur me këto sulme Smith ka theksuar se duhet redaktuar nga çdo material që synojnë të paraqiten si prova.

Trupi gjykues ka vlerësuar se pranueshmëria e këtyre provave mund të shkaktojë cenim të padrejtë të të akuzuarve, ndaj ZPS-ja nuk lejohet të bëjë pyetje për këto incidente.

Procesi vazhdon me dëgjimin e dëshmitarëve, edhe pse disa pjesë të seancave mund të jenë të mbyllura për publikun për të mbrojtur identitetin e dëshmitarëve. Sipas njoftimit të Dhomave të Specializuara avokatët e të akuzuarve kanë të drejtën t'iu bëjnë pyetje dëshmitarëve, edhe kur dëshmia e tyre nuk është publike.

Vazhdon seanca në rastin gjyqësor `Thaçi dhe të tjerët`

Sot në Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë vazhdon java e dytë në rastin gjyqësor “Thaçi dhe të tjerët. Në këtë javë do të jenë katër seanca.

Gjatë tri seancave të kaluara, dëshmitarja që ishte grua është përgjigjur pyetjeve të ZPS-së, në seancë të mbyllur.

Në rastin ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, në javën e kaluar filloi procesi i paraqitjes së provave nga ana e Zyrës së Prokurorisë Speciale, respektivisht me dëgjimin e dëshmitarëve. 

Ndryshe aktakuza e parë kundër katër të akuzuarve u konfirmua më 26 tetor 2020 dhe u bë publike më 5 nëntor 2020. Më 22 korrik 2021, Gjykatësi i Procedurës Paraprake, përmes dy vendimeve, miratoi pjesërisht mocionet e Mbrojtjes dhe urdhëroi ZPS-në që të korrigjojë dhe ndryshojë aktakuzën, mes tjerash, duke përjashtuar përgjegjësinë e ndërmarrjes së përbashkët kriminale III për krime me synim konkret (tri apele kundër këtij vendimi, të dorëzuara nga Thaçi, Selimi dhe Krasniqi, u hodhën poshtë nga Gjykata e Apelit më 22 gusht 2022).

ZPS-ja e dorëzoi aktakuzën e ndryshuar më 3 shtator 2021. Më 23 dhjetor 2022, Gjykatësi i Procedurës Paraprake miratoi kërkesën e ZPS-së për ndryshim të aktakuzës me qëllim që të përfshijë një numër akuzash të reja, konkretisht qendra ndalimi të tjera në komunën e Suharekës, incidente të reja të përndjekjes dhe vrasjes së paligjshme në Gjilan, si dhe incidente të reja të pjesëmarrjes personale të të akuzuarit në krimet për të cilat akuzohet.

Pas hedhjes poshtë të apeleve të Thaçit dhe Veselit kundër këtij vendimi prej Panelit të Gjykatës së Apelit më 22 mars 2022, ZPS-ja dorëzoi versionin e redaktuar publik të aktakuzës së ndryshuar më 29 prill 2022. Më 22 korrik 2022, Gjykatësi i Procedurës Paraprake miratoi, pjesërisht, kërkesën e Mbrojtjes së Thaçit që pretendon mangësi në aktakuzën e fundit dhe gjithashtu urdhëroi ZPS-në që, deri më 30 shtator 2022, të parashtrojë aktakuzën e ndryshuar më tej, me informacion shtesë lidhur me akuzat aktuale. Informacioni shtesë ka të bëjë me emrat e autorëve të drejtpërdrejt të krimeve, viktimave dhe vendodhjeve përkatëse në paragrafet konkrete në aktakuzën aktuale.

Më 29 shtator 2022, Gjykatësi i Procedurës Paraprake miratoi kërkesën e ZPS-së për tërheqjen nga aktakuza të pretendimeve për krime në komunën e Ferizajt dhe urdhëroi ZPS-në që të pasqyrojë këtë tërheqje të akuzave në aktakuzën e ndryshuar më tej, e cila u dorëzua më 30 shtator 2022. Një version më pak i redaktuar i aktakuzës u dorëzua më 27 shkurt 2023. Aktualisht, kjo është aktakuza në fuqi për këtë çështje.

“Sipas aktakuzës, krimet e paraqitura në të u kryen më së paku prej marsit 1998 deri në shtator 1999 në disa vendndodhje në Kosovë, si edhe në Kukës dhe Cahan, në Shqipërinë Veriore. Pretendohet se këto krime u kryen nga anëtarë të UÇK-së kundër qindra civilëve dhe personave që nuk merrnin pjesë në luftime. Në aktakuzë pretendohet se Thaçi, Veseli, Selimi dhe Krasniqi kanë përgjegjësi penale individuale për krime që u kryen në kontekstin e një konflikti të armatosur jo ndërkombëtar në Kosovë dhe ishin pjesë e një sulmi gjerësisht të përhapur dhe sistematik kundër personave që dyshoheshin se ishin kundër UÇK-së”, njoftojnë Dhomat e Specializuara të Kosovës.

 


MË SHUME NGA Gjykata Speciale