Si dukej numri i parë i gazetës Rilindja?

Si dukej numri i parë i gazetës Rilindja?

Imazhe që paraqesin numrin e parë të gazetës “Rilindja”, të publikuara në Instagram nga bibloteka digjitiale, “Bibliotekaria”. 

Këto janë disa imazhe që paraqesin numrin e parë të gazetës “Rilindja”, të publikuara në Instagram nga bibloteka digjitiale, “Bibliotekaria”. 

Në këtë numër startues, artikulli i parë fton lexuesit për “t’iu përvishur punës”, ndërsa nuk kanë munguar as shkrime kushtuar grave “Edhe grueja e jonë hec drejt përparimit”.

Kjo gazetë për herë të parë ka dalë më 12 shkurt 1945 në Prizren dhe është gazeta e parë në gjuhën shqipe në ish Jugosllavi.

Gazeta u shtyp në Shtypshkronjën Shtetërore në Prizren që nga numri 1 deri në 60-të.

Numri 61 i gazetës u kompletua dhe u shtyp në Prishtinë në Shtypshkronjën Krahinore të Frontit Popullor.

Në fillim ishte e përjavshme vetëm me katër faqe deri më 27 qershor 1948, kur edhe filloi të dale dy here në javë, të dielave dhe të enjteve.

Pastaj, nga nëntori i vitit 1958 nis të dalë si gazetë e përditshme në përjashtim të ditës së premte.

Ndërsa, që nga viti 1964 del çdo ditë standard në 20 faqe, ndërsa të shtunave dhe gjatë festave 24-32 faqe.

Me 5 shtator 1990, nga pushtetit serb u ndalua botimi i saj, e pas hyrjes së forcave të NATO-s, më 12 qershor 1999 ajo del përsëri, por këtë herë me faqe të shtuara dhe një pjesë e tyre me ngjyra.

 

Gazeta “Rilindja” ishte padyshim gazeta më e shitur në trojet shqiptare. Tirazhi maksimal ka arritur gjatë festave të Vitit të Ri, deri në 234.000 ekzemplarë.

Gazeta “Rilindja” nuk botohet që nga viti 2009.