Sejdiu: Mbi 40 mjekë kanë ikur nga Kosova këtë vit
Lajme

Sejdiu: Mbi 40 mjekë kanë ikur nga Kosova këtë vit

Ariana Kasapolli, Radio Kosova

Vetëm për një muaj e gjysmë të këtij viti kanë ikur nga Kosova 41 mjekë. Vitin e kaluar vendin e kanë lëshuar 210 mjekë, për të kërkuar pagë e kushte më të mira të punës në vende të ndryshme të Evropës.

Në sektorin publik shëndetësor janë rreth 14 mijë të punësuar, prej tyre rreth 6 mijë mjekë.

Mosha mesatare e mjekëve në Kosovë ka arritur rreth të 50-tave. Kjo po përbën shqetësim për kryetarin e Odës së Mjekëve, Pleurat Sejdiun, sipas të cilit, në bazë të parashikimeve deri në fund të këtij viti nga vendi do të largohen 300 mjekë.

‘’Këtë vit janë larguar 41 mjekë, nga ta 1 specialist, 19 specializantë dhe 21 mjekë të përgjithshëm. Shumica e këtyre mjekëve janë të sapo diplomuar dhe këta qysh në vitin e 6 e kanë përfunduar kursin e gjuhës, që të largohen menjëherë. Ne e kemi paraparë këtë situatë dhe nëse nuk merren masa do të rritet ikja, dhe këtë  vit 300 mjekë do të largohen, derisa vitin e kaluar kanë qenë rreth 210 mjekë që kanë ikur nga Kosova’’, tha ai për Radio Kosovën.

Kryetari i Federatës Sindikale të Shëndetësisë, Blerim Syla, duke folur për Radio Kosovën tha se në arkivat e kësaj federate janë të dokumentuara paralajmërimet e ikjes masive të mjekëve. Por siç thotë ai askush nuk i ka marrë parasysh shqetësimet e tyre.

’ Tash situata është përkeqësuar tej mase. Të gjithë që ikin janë nën moshën 30 vjeçe. Mandej nga sistemi publik mjekët po ikin në sistemin privat. Ne do të mbesim pa kuadro dhe kjo është tragjedia që po i ndodhë Kosovës. Sot mjeku paguhet 630 euro dhe infermieri 373 euro, normal që në Evropë ikin. Tash është vështirë m’i ndal pasi është krijuar ideja që në Kosovë nuk veprohet’’, tha Syla.

Pleurat Sejdiu tutje shtoi se prej vitesh është paralajmëruar Qeveria e Kosovës për shqetësimin e ikjes së mjekëve por ende nuk ka diçka konkrete nga Ministria e Shëndetësisë dhe Qeveria e Kosovës për ta ndalur këtë fenomen.


MË SHUME NGA Lajme