Përkujtohet filozofi Isuf Luzaj, i vlerësuar si “Nderi i kombit”
Kulturë

Përkujtohet filozofi Isuf Luzaj, i vlerësuar si “Nderi i kombit”

atsh

Muzeu Kombëtar “Shtëpia me gjethe” përkujtoi sot filozofin, shkrimtarin dhe poetin Isuf Luzaj, me thënien e tij: “Komunizmi është një filozofi kundër ligjeve të natyrës, e dënuar të falimentojë, sepse është false me kushtet paraprake që vendos, e gabuar dhe pa bazament”.

Isuf Luzaj lindi më 21 shkurt 1913 në Kaninë të Vlorës. Shkollën fillore e kreu në Vlorë ndërsa gjimnazin në Shkodër. Në vitin 1933 u regjistrua në Universitetin e Sorbonës në Paris por për shkaqe ekonomike i ndërpreu studimet e tij. Në vitin 1936 u kthye në Shqipëri për të punuar si mësues i gjuhës frënge në Elbasan e në Korçë.

Nga viti 1940 deri në vitin 1941 u burgos në Itali, por më pas u kthye në Shqipëri ku u dallua për luftën e tij ndaj trupave fashiste, rezistencën antikomuniste të Ballit Kombëtar si dhe kontributin në themelimin e Partisë Socialdemokrate në Shkodër, Tiranë e Vlorë së bashku me Musine Kokalarin, Skënder Muçon etj.

Në 1944 largohet nga Shqipëria drejt Italisë, ku akuzohet për vrasje dhe qeveria komuniste kërkoi ta riatdhesojë me qëllim që ai t’i nënshtrohej “gjyqit të popullit për krime lufte”.

Në vitin 1948 u largua në Argjentinë ku punoi në Ministrinë e Arsimit si përkthyes dhe në 1957 u diplomua në letërsi dhe filozofi.

Gjatë periudhës 1960-1970 mbajti poste të rëndësishme si drejtor i Institutit Francez “La France à l’étranger”, si këshilltar i Ministrisë së Arsimit në Argjentinë, si profesor i filozofisë dhe gjuhës frënge në Universitetin e New Hampshire, shef katedre në po të njëjtin universitet, drejtor i Përgjithshëm i Gjuhëve të Huaja në Barat College-Lake Forest, Illinois si dhe shef katedre në Universitetin e Indiana-s.

Isuf Luzaj ndërroi jetë në 25 nëntor 2000 në Chicago. Sipas amanetit të lënë u varros në vendlindjen e tij, në Kaninë. Disa nga veprat e tij janë: “Rrëfimet”, “Ideologjia Falimentuese si intepretim materialist i historisë”, “Lumenjtë derdhen të kuq”, “Metodologjia për studimet e filozofisë”, “Lamtumira e yjeve” etj.

U vlerësua me tituj të rëndësishëm si: “Professor emeritus” në SHBA dorëzuar nga Presidenti Ronald Regan, me medalje “Për shërbime të jashtëzakonshme akademike” në SHBA dhe medalje ari nga Universiteti i Buenos Aires-it.

Më 19 qershor 2017 Presidenti Bujar Nishani i akordoi Isuf Luzajt, dekoratën “Nderi i Kombit”. 


MË SHUME NGA Kulturë