Librat dhe dorëshkrimet më të shtrenjta në histori
Kulturë

Librat dhe dorëshkrimet më të shtrenjta në histori

RTSH

iblioteke në Gjermani për mbi 2 milion dollarë , duke bërë histori si libri ose dorëshkrimi i parë që u shit për mbi 1 milion dollarë. Sot, kjo shitje nuk hyn as në 20 vendet e para.

Këtu janë librat dhe dorëshkrimet më të shtrenjta në histori.

Libri i Mormonit – 35 milionë dollarë

Në vitin 2017, Kisha e Jezu Krishtit e Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme (e njohur më mirë si kisha Mormone) bleu një dorëshkrim printeri të Librit të Mormonit , për 35 milionë dollarë.

Letër nga Zeng Gong drejtuar mikut të tij – 31.73 milionë dollarë

Një letër me 124 karaktere e shkruar nga studiuesi, shkrimtari dhe zyrtari qeveritar i shekullit të 11-të, Zeng Gong , u shit në ankand në vitin 2016 manjatit kinez të filmit Wang Zhongjun , një koleksionist i njohur arti dhe artifaktesh historike, për 207 milionë juanë (31.73 milionë dollarë amerikanë). Vlera e letrës pothuajse u dyfishua që nga shitja e saj e fundit në 2009 për 109 milionë juanë .

Codex Leicester – 30.8 milionë dollarë

Bill Gates, themeluesi i Microsoft bleu " Codex Leicester " të da Vinçit në ankand për 30.8 milionë dollarë në vitin 1994, duke e bërë atë librin më të shtrenjtë të blerë deri në atë datë. Në vitin 2018, Gates dixhitalizoi faqet e Codex për një ekspozitë e cila u lejon njerëzve të "shfletojnë" dorëshkrimin.

Magna Carta – 21.32 milionë dollarë

Në vitin 2007, një nga 17 kopjet e njohura të Magna Carta , baza për kushtetutat demokratike gjatë historisë, u shit në ankand për 21.3 milionë dollarë . Kjo kopje e veçantë u krijua në 1297, kur Eduardi I miratoi Magna Carta-n si ligj, 82 vjet pasi mbreti John nënshkroi dokumentin origjinal me urdhër të baronëve rebelë.

Sherborne Missal – 21.21 milionë dollarë

Në vitin 2001, qeveria britanike arriti të blinte Sherborne Missal , një dorëshkrim i ilustruar në mënyrë spektakolare që daton nga fillimi i shekullit të 15-të dhe konsiderohet një kryevepër e artit anglez. Për të parandaluar që Duka ta shiste atë jashtë vendit për të mbuluar 9.4 milion £ në tatimin mbi trashëgiminë e borxhit, qeveria hoqi dorë nga tatimi, ndërsa fondi i lotarisë së trashëgimisë dhe Biblioteka Britanike.

Libri i ri i Tang - 17.25 milion dollarë

Ky libër i porositur nga Dinastia Tang , i cili daton që nga dinastia Song , u shit për 110.4 milionë juanë (17.25 milionë dollarë amerikanë) në ankand në 2018.

Ungjilli i St Cuthbert – 14.34 milionë dollarë

Ungjilli i Shën Cuthbertit është libri më i vjetër i paprekur në Evropë. E varrosur me Shën Cuthbert në fund të shekullit të 7-të, ajo u gjet në arkivolin e shenjtorit mbi 400 vjet më vonë në Katedralen Durham. I blerë nga Biblioteka Britanike për 9 milion £ (14.34 milion dollarë) në 2012.

Libri i Psalmit Bay - 14.2 milion dollarë

Në vitin 2013, filantropisti David Rubenstein bleu një nga 11 kopjet e njohura të Bay Psalm Book , libri i parë i shtypur i njohur në Shtetet e Bashkuara, për 14.2 milionë dollarë . Që daton nga viti 1640, ku u botua në Kembrixh, Massachusetts.

Libri i lutjeve Rothschild - 13.6 milion dollarë

Libri i lutjeve Rothschild është një dorëshkrim i ilustruar që daton nga fillimi i shekullit të 16-të që ishte në pronësi të familjes së pasur Rothschild, e cila e zotëronte dorëshkrimin për disa breza përpara se të konfiskohej nga nazistët në vitin 1938. Në vitin 2014, biznesmeni australian Kerry Stokes e bleu atë në ankand për 13.6 milionë dollarë .


MË SHUME NGA Kulturë