Dita botërore e alfabetit të të verbërve
Kulturë

Dita botërore e alfabetit të të verbërve

atsh

Çdo 4 janar kremtohet Dita Botërore e Alfabetit Braille. Alfabeti me prekje bën të mundur që edhe të verbërit të arrijnë të lexojnë, duke iu mundësuar atyre një nga të drejtat themelore të njeriut, siç është e drejta për të komunikuar.

Kjo ditë u vendos në nder të Louis Braille, francezi i cili e shpiku këtë alfabet  në fillimet e shekullit të 19-të. Braille është një kod i përbërë nga kombinimi i 6 pikave të ngritura mbi relievin e letrës. Louis Braille u frymëzua për shpikjen e tij nga një mënyrë komunikimi që përdorej dikur nga ushtarakët për të dërguar mesazhe natën.

Libri i parë në kodin Braille e pa dritën e botimit në vitin 1827.

Braille është thelbësor në kontekstin e arsimimit, lirisë së shprehjes dhe opinionit, gjithashtu edhe në aspektin e përfshirjes sociale.


MË SHUME NGA Kulturë