Piramida e Tiranës, një nga 12 projektet më të mira në botë për 2023
Foto:ATSH
Kulturë

Piramida e Tiranës, një nga 12 projektet më të mira në botë për 2023

ATSH

Transformimi i Piramidës në Tiranë vlerësohet si një nga 12 projektet më të mira arkitekturore në botë.

Revista e njohur në fushën e arkitekturës “Dezeen”, ka përfshirë edhe Piramidën, ku mijëra të rinj presin që të mësojnë gjuhët e kodimit, duke marrë një profesion të sigurt për vendin e punës.

“Studio MVRDV ka disa projekte për të përfunduar në vitin 2023, por një nga më të pazakontat është riparimi i një piramide të viteve 1980 në Tiranë. Ndërtesa e amortizuar, e njohur si Piramida e Tiranës, do të rihapet si një qendër rinore, e cila përmban studio dhe klasa për të rinjtë shqiptarë. Fillimisht u ndërtua në vitin 1988 si një muze kushtuar ish-diktatorit komunist, Enver Hoxha, por u mbyll tre vjet më vonë pas rënies së komunizmit në vend”, thuhet në shkrim.

Institucioni arsimor TUMO Tirana do të drejtojë Piramidën pas rinovimit të saj. Ai do të ofrojë programe arsimore parashkollore për 12 – 18-vjeç, si robotika, animacioni, zhvillimi i lojërave, muzika dhe filmi.

Lista e plotë me 12 projektet e vlerësuara si më të mirat në botë për vitin 2023:

The Pyramid of Tirana, Albania, by MVRDV

Sub-Center Library, China, by Snøhetta

Abrahamic Family House, UAE, by Adjaye Associates

Bezalel Academy of Arts and Design, Israel, by SANAA

Paddington Square, UK, by Renzo Piano

Gilder Center, USA, by Studio Gang

Toranomon-Azabudai, Japan, by Heatherëick Studio

Factory International, UK, by OMA

Zhuhai Jinëan Civic Art Centre, China, by Zaha Hadid Architects

National Library of Israel, Israel, by Herzog & de Meuron

The Spiral, USA, by BIG

Maggie’s Centre, UK, by Studio Libeskind.

 


MË SHUME NGA Kulturë