AAK: Shtyllat kryesore të ekonomisë jofunksionale
Foto: AAK
Lajme

AAK: Shtyllat kryesore të ekonomisë jofunksionale

RTKlive

Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës ka shprehur shqetësim lidhur me vendimin e fundit të Gjykatës Kushtetuese për Ligjin për Këshillin Prokurorial dhe për gjendjen e rëndë në ekonomike, përfshirë BQK-në, Trustin e ZRRE-në.

Shefi i grupit parlamentar të AAK-së, Besnik Tahiri tha se vendimi i Gjykatës Kushtetuese për Ligjin për Këshillin Prokurorial vërteton se anti-kushtetutshmëria gjatë kësaj qeverisjeje është bërë standard.

Ai shtoi se kundërshtimet ndaj vendimeve të Gjykatës Kushtetuese shpërfaqin qasjen autoritare si dhe tentimin për kapje të çdo institucioni të pavarur nga ana e njerëzve në pushtet. Tahiri tha se është e patolerueshme që për çdo vendim kushtetues të ketë qëndrime politike dhe njëkohësisht shtyjnë ligje të cilat kontestohen nga Komisioni i Venecias.

Ndërsa Fatmir Gashi, udhëheqës i Departmentit pët Ekonomi në AAK, foli rreth mungesës së emërimit të Bordit të Trustit, ku sipas tij, është e pakuptimtë në një situatë krize ekonomike tash e tre vite. Sipas Gashit, Qeveria e Kosovës do duhej që tanimë ta nisë reformën për fondin pensional.

"2 miliardë gjysmë euro të cilat menaxhohen nga Trusti Pensional janë pa mbikëqyrje. Kjo është një papërgjegjësi e madhe nga ana e Qeverisë. Nevojiten reforma në sistem pensional për të bërë liberalizim të shtyllës së dytë. Kjo do ta zvogëlonte mundësinë për humbje në Trust", ka deklaruar Gashi, njofton AAK.

Sa i përket Bankës Qendrore, si institucioni më rëndësishëm për ruajtjen e stabilitetit financiar në vend, Gashi ngriti shqetësimin për vonesën e emërimit të Guvernatorit në këtë institucion. Sipas tij, këto veprime të Qeverisë janë të pafalshme sepse rrezikojnë stabilitetin financiar dhe rrjedhimisht ndikojnë direkt në ekonominë e vendit.

"Në vend që të merren masa emergjente për mbrojtje të mirëqenies së qytetarëve, po merren masa për rëndimin e kësaj gjendje. Qytetari po varfërohet çdo ditë e më shumë", shtoi ai.


MË SHUME NGA Lajme