Shtyhet për 8 prill shqyrtimi kryesor për Haki Rugovën

Shtyhet për 8 prill shqyrtimi kryesor për Haki Rugovën

Pejë- Pas 1 viti e 4 muaj nga seanca e fundit e mbajtur, as sot nuk ka arritur të mbahet seanca e shqyrtimit kryesor, ndaj të parit të Istogut, Haki Rugova, i akuzuar nga Prokuroria e Pejës, për konflikt interesi.

Deri të dështimi i kësaj seance  erdhi pasi mbrojtësi zëvendësues i pandehurit Rugova, avokati Gëzim Kollqaku, i cili ishte autorizuar nga avokati Besnik Berisha për përfaqësim, tha se nuk ishte i përgatitur të merrte në pyetje dëshmitarët dhe se kishte autorizim nga avokati Besnik Berisha, të jepte vetëm fjalën hyrëse.

Propozimin e avokatit Kollqaku për shtyrjen e seancës e mbështeti edhe i akuzuari Haki Rugova i cili tha se avokati i tij kryesor e dinte më mirë lëndën duke kërkuar shtyrjen e seancës.

“Përkundër respektit për avokatin Kollqaku, prokurorit dhe gykatës, unë nuk mund të lëshohem pa avokatin Besnik Berisha”, tha Rugova.

Seanca e radhës u caktua më 8 prill 2021, ora 10:00.

Kryetari i trupit gjykues, Sami Sharraxiu e njoftoi të pandehurin se vepra për të cilën akuzohet nuk ishte e nevojshme mbrojtja e avokatit mirëpo gjykatësi tha se përkundër kësaj, ai nuk do t’ia mohoj të drejtën në mbrojtje, duke e paralajmëruar për pasojat ligjore.

Sharraxhiu ceki poashtu se në autorizimin zëvendësues për avokatin Kollqaku lëshuar nga avokati Berisha, nuk kufizohej se në cilën fazë të përfaqësonte, mirëpo do të respektojë të drejtën e të pandehurit për mbrojtje.

“Kjo seancë gjyqësore ishte caktuar pikërisht me kërkesën e mbrojtësit Besnik Berisha. Njoftohet i pandehuri se seanca e radhës që do të caktohet, nuk do të shtyhet, pavarësisht a angazhon mbrojtës apo jo sepse mbrojtja nuk është e detyrueshme”, tha gjykatësi Sharraxhiu.

Haki Rugova akuzohet për konflikt të interesit, lidhur me një tender në vlerë prej rreth 300 mijë euro, të cilin sipas prokurorisë, e ka fituar kompania që udhëhiqet nga vëllai i tij, Gani Rugova, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Rugova duke vepruar si kryetar i Komunës së Istogut, më 1 gusht 2014, sipas aktakuzës, ka nënshkruar kontratë me kompaninë e vëllait të tij, “Ma-Con” sh.p.k. për ndërtimin e kanalizimit për fshatrat Cercë dhe Lubozhdë.

Ky rast penal është kthyer në pikën zero, për arsye se është pensionuar ish kryetari i trupit gjykues, Sylë Lokaj, ndërsa ky rast po gjykohet nga kryetari Sami Sharraxhiu.

Ndryshe, në këtë seancë, pas leximit të aktakuzës nga prokurori Ai Uka, kryetari i Istogut, Haki Rugova u deklarua përsëri i pafajshëm për akuzat e Prokurorisë së Pejës në lidhje me nënshkrimin e tenderit vëllait të tij Gani Rugova.

Në këtë seancë mungoi mbrojtësi i të pandehurit Rugova, avokati Besnik Berisha, i cili kishte autorizuar për këtë seancë avokatin Gëzim Kollqaku dhe tre dëshmitarë.

Ndryshe, në seancën e shqyrtimit fillestar të mbajtur me 17 janar 2019, i akuzuari Haki Rugova ishte deklaruar i pafajshëm lidhur me akuzën për korrupsion.

Sipas aktakuzës së Prokurorisë Themelore në Gjakovë, të ngritur më 26 mars të vitit 2018, Haki Rugova akuzohet se duke vepruar si kryetar i Komunës së Istogut, më 1 gusht 2014, ka nënshkruar kontratë me kompaninë “Ma-Con” sh.p.k. për ndërtimin e kanalizimit për fshatrat Cercë dhe Lubozhdë.

Sipas aktakuzës, në momentin e lidhjes së kontratës për kryerjen e punëve ndërtimore në mes Komunës së Istogut dhe kompanisë “Ma-Con” sh.p.k. drejtor i firmës ka qenë Gani Rugova dhe çmimi i kontratës ka qenë 289.119.85 euro.

Organi i akuzës pretendon se me anë të këtyre veprimeve, i akuzuari Rugova, i ka mundësuar vëllait të tij, Gani Rugovës, interes financiar, andaj e akuzon se ka kryer veprën penale të konfliktit të interesit.

Fillimisht kjo lëndë ishte dërguar në Prokurorinë Themelore në Pejë, përkatësisht ajo i ishte deleguar prokurorit Haxhi Sinanaj.

Por, ky i fundit, më 17 janar 2018, me shkresë i ishte drejtuar kryeprokurorit të Prokurorisë Themelore në Gjakovë, Ali Selimaj, dhe pas konsultimit me kryeprokurorin e Prokurorisë së Apelit, Haxhi Derguti, si dhe Agim Kurmehaj, lënda është deleguar në Prokurorinë Themelore në Gjakovë.

“Arsyeja e dërgimit në kompetencë të kësaj çështjeje juridike penale për të pandehurin Haki Rugova, është fakti se me të njëjtin që një kohë të gjatë njihemi dhe jemi në raporte shoqërore, andaj për të qenë një hetim i drejtë dhe i pavarur, pas konsultimit me kryeprokurorin e Apelit dhe kryeprokurorin e Prokurorisë Themelore në Gjakovë, jemi dakorduar që këtë çështje penale ta dërgojmë në kompetencë të Prokurorisë Themelore në Gjakovë”, kishte shkruar prokurori Haxhi Sinanaj.

Ndryshe, Haki Rugova, në zgjedhjet lokale të vitit 2017, kishte fituar edhe një mandat tjetër, për herë të tretë, në krye të Komunës së Istogut. /BetimipërDrejtësi


MË SHUME NGA Betimi për Drejtësi