Macron mbajti takimin e parë me qeverinë e re franceze
Rtklive
Rajoni dhe Bota

Macron mbajti takimin e parë me qeverinë e re franceze

KP

Pas rindërtimit të pjesshëm të qeverisë në të cilën nuk ka asnjë përfaqësues të vetëm nga opozita, presidenti i Francës Emmanuel Macron u bëri thirrje sot ministrave të tij që të “mbahen fort”, të jenë ambiciozë dhe të tregojnë gatishmëri për kompromis.

Duke qenë se opsioni politik i Macron humbi një shumicë absolute në Dhomën e Ulët të Parlamentit në zgjedhjet e qershorit, presidenti dhe qeveria e tij do të duhet të negociojnë mbështetjen për pothuajse të gjitha propozimet legjislative të opozitës.

“Duhet të pranojmë se partitë parlamentare të opozitës refuzojnë të jenë pjesë e marrëveshjes së qeverisë”, tha Macron gjatë Këshillit të parë të Ministrave.

Duke e përshkruar peizazhin e ri politik si "të jashtëzakonshëm", Macron tha se kërkonte nga qeveria "ambicie të madhe sepse vendi ka nevojë për reforma ... por edhe një frymë përgjegjësie për të arritur kompromise kërkuese".

Pozicionet kyçe në qeverinë franceze mbetën të pandryshuara, kështu që kryeministrja Elizabeth Bourne dhe ministri i Financave Bruno Le Maire do të qëndrojnë në pozicionet e tyre, gjë që është një sinjal se nuk do të ketë kthesë politike.

Zëdhënësi i ri i qeverisë u emërua Olivier Veran, i cili si ministër i Shëndetësisë ishte "fytyra e krizës" për pjesën më të madhe të pandemisë së koronavirusit.

Ndër të emëruarit e rinj të qeverisë është Laurence Boone, zëvendës sekretari i Përgjithshëm dhe kryeekonomist i OECD, i cili zëvendësoi Clemon Boone si Ministër për Çështjet Evropiane, ndërsa Boone u bë ministri i ri i Transportit.


MË SHUME NGA Rajoni dhe Bota