Stoltenberg: Është koha për të mirëpritur Finlandën dhe Suedinë në NATO
Foto: Helsingin Sanomat
Rajoni dhe Bota

Stoltenberg: Është koha për të mirëpritur Finlandën dhe Suedinë në NATO

Përktheu: Muharrem Miftari/RTKLive

Ministrat e Jashtëm të NATO-s do të takohen javën e ardhshme në Bukuresht, Rumani. Sekretari i Përgjithshëm, Jens Stoltenberg, komentoi të premten anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë, duke deklaruar se është koha për të finalizuar procesin e anëtarësimit. Anëtarësimi i Finlandës dhe Suedisë nuk është në rendin e ditës të takimit si i tillë, por si pjesë e diskutimit në takim.

Në konferencën para-informative të mbajtur të premten, Stoltenberg komentoi edhe anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO, njofton Helsingin Sanomat, transmeton RTKLive.

“Është koha për të finalizuar procesin e anëtarësimit dhe për t'i mirëpritur ata në federatën tonë si anëtarë të plotë”, tha ai.

Çështja e anëtarësimit nuk është në agjendën zyrtare të takimit, por diskutimet rreth saj janë mbajtur gjatë takimit.

Stoltenberg komentoi kur u pyet për ratifikimet e mbetura. Njëzet e tetë vende kanë bekuar tashmë anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë. Hungaria dhe Turqia mbeten.

Së fundmi, Hungaria bëri të ditur se ratifikimi i saj do të zvarritet deri në vitin e ardhshëm. Ende nuk ka informacione për orarin e Turqisë. Pritjet se do të ketë ndryshime të mëdha në këtë çështje në Bukuresht ka të ngjarë të jenë të ulëta.

Stoltenberg mirëpriti lajmin se ratifikimi i Hungarisë do të ndodhë së shpejti.

“Kam besim se të gjithë aleatët do ta ratifikojnë. Nuk jam duke spekuluar se kur do të ndodhë saktësisht kjo”, tha ai.

Ai iu referua vizitës së tij të fundit në Turqi dhe tha se Finlanda dhe Suedia funksionojnë sipas memorandumit të mirëkuptimit mes dy vendeve.

Stoltenberg theksoi se Finlanda dhe Suedia janë në një situatë shumë të ndryshme nga ajo kur aplikonin për anëtarësim.

NATO ka rritur praninë e saj në rajon dhe shumë aleatë kanë premtuar mbështetjen e tyre.

 


MË SHUME NGA Rajoni dhe Bota