Parlamenti gjerman miraton buxhetin e vitit 2023
Rajoni dhe Bota

Parlamenti gjerman miraton buxhetin e vitit 2023

atsh

Parlamenti i Gjermanisë miratoi buxhetin e tij për vitin 2023 në Berlin, duke marrë një borxh të ri që arrin në 45 miliardë euro (47 miliardë dollarë) për të financuar ndihmën shtetërore në kohë krize.

“Ne do ta kapërcejmë krizën, por nuk do të neglizhojmë sfidat e së ardhmes për këtë vend”, theksoi në Bundestag ministri i Financave Christian Lindner.

Buxheti i përgjithshëm arrin në 476.29 miliardë euro, me faktorë të tillë si lufta në Ukrainë dhe çmimet e larta të energjisë dhe ushqimeve që ndikojnë në shpenzime.

Rregulli kushtetues i të ashtuquajturit “frena borxhit” që kufizon kreditë e reja është çaktivizuar për të adresuar krizat e shkaktuara nga pandemia dhe pengesat e energjisë.

Megjithatë, rregulli lejon huadhënie të reja në pritje të një recesioni.

Lindner theksoi investimet rekord, ndërsa opozita konservatore shprehu kritika se shpenzimet e mbrojtjes nuk do të rriten drejt 2% të produktit të brendshëm bruto të premtuar nga kancelari socialdemokrat (SPD) Olaf Scholz. 


MË SHUME NGA Rajoni dhe Bota