Popullsia e Kanadasë është rritur me mbi një milion njerëz vitin e kaluar
Rajoni dhe Bota

Popullsia e Kanadasë është rritur me mbi një milion njerëz vitin e kaluar

RTK

Popullsia e Kanadasë u rrit nga mbi 38 milionë në mbi 39 milionë sipas statistikave të Kanadasë.

Vendi shënoi gjithashtu normën më të lartë vjetore të rritjes së popullsisë së Kanadasë me 2.7% - që nga viti 1957. Rritja u nxit pjesërisht nga përpjekjet e qeverisë për të rekrutuar emigrantë në vend për të lehtësuar mungesën e fuqisë punëtore, tha zyra e Statistikave e Kanadasë.

Vendi varet gjithashtu nga migrimi për të mbështetur një popullsi të plakur.

Por Statistikat e Kanadasë thanë se rritja e numrit të emigrantëve të përhershëm dhe të përkohshëm mund të "paraqesë gjithashtu sfida shtesë për disa rajone të vendit lidhur me strehimin, infrastrukturën dhe transportin, si dhe ofrimin e shërbimeve për popullatën".

Migrimi ndërkombëtar përbën gati 96% të rritjes së popullsisë. Kryeministri Justin Trudeau ka bërë përpjekje për të tërhequr më shumë emigrantë në vend që kur mori pushtetin në vitin 2015. Vitin e kaluar, qeveria njoftoi një plan për të mirëpritur gjysmë milioni emigrantë në vit deri në vitin 2025.

Qeveria kanadeze ka pranuar gjithashtu njerëz të prekur nga konflikte si lufta në Ukrainë, kriza humanitare në Afganistan dhe tërmetet e vitit 2023 në Turqi dhe Siri.

Të mërkurën, ajo njoftoi një zgjatje - deri në korrik - të një programi që ofron rivendosjen e përkohshme të ukrainasve dhe anëtarëve të familjeve të tyre.

Deri më tani, më shumë se 600,000 aplikime janë miratuar nga gati një milion që janë pranuar – dhe më shumë se 130,000 njerëz kanë mbërritur në Kanada.

Vendi priti 437,000 emigrantë në vitin 2022, ndërsa numri i banorëve jo të përhershëm në vend u rrit me mbi 607 mijë duke shënuar një "vit rekord për përpunimin e aplikimeve për imigracionin", sipas njoftimit të qeverisë.

Rritja e popullsisë do të thotë gjithashtu se Kanadaja do të renditet e para midis 38 vendeve anëtare të Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim për rritjen e popullsisë në vitin 2022, ndërsa ishte gjithashtu vendi me rritjen më të shpejtë të G7, sipas Statistikave të Kanadasë.


MË SHUME NGA Rajoni dhe Bota