Ministrat e 13 vendeve të BE-së mbështesin integrimin e Ballkanit

Ministrat e 13 vendeve të BE-së mbështesin integrimin e Ballkanit

Trembëdhjetë vende të BE-së, shumica anëtarë të rinj nga Evropa Qendrore dhe Lindore, si edhe Italia dhe Austria, do t’i drejtohen me kërkesë 28 vendeve të BE-së për hapjen e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

EUROACTIV raporton se pro hapjes se negociatave janë: Estonia, Lituania, Letonia, Republika Çeke, Polonia, Sllovakia, Hungaria, Bullgaria, Italia, Austria, Kroacia, Sllovenia dhe Malta.

“Ideja është të nisë një thirrje për hapjen e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut”, tha për EURACTIV një diplomat, emri i të cilit nuk është bërë publik.

“Kjo është gjithashtu një formë presioni, që do të thotë të themi se dilema e parë nëse kemi nevojë për thellimin e BE dhe zgjerimin më vonë është artificiale dhe e gabuar. Nëse të dyja proceset nuk shkojnë së bashku, BE së shpejti do të përballet me Ballkanin Perëndimor përsëri, por fatkeqësisht në një mënyrë më kërkuese dhe të dhimbshme për të dyja palët”, tha diplomati.

Komisioni Evropian ka rekomanduar zyrtarisht hapjen e bisedimeve me Shkupin dhe Tiranën, por vendimi duhet të konfirmohet nga të gjitha vendet anëtare në Këshill, ku Franca dhe Holanda udhëheqin opozitën.

“Është duke u bërë gjithnjë e më e vështirë për të kuptuar këtë dilemë artificiale, sepse ne po flasim për hapjen e negociatave dhe jo për zgjerimin aktual. Natyrisht, Perëndimi nuk mund ta kuptojë këtë”, ka thënë ai.

Në Gjermani, zgjerimi ka ndarë koalicionin qeverisës të madh. CDU / CSU dëshiron të kundërshtojë një fillim të shpejtë të bisedimeve me Tiranën dhe Shkupin. Gunther Krichbaum, kryetar i Komitetit të Evropës të Bundestagut, tha se një vendim nuk do të arrihet përpara tetorit.

Por, ministri i Shtetit në Ministrinë e Jashtme, Michael Roth (SPD), dëshiron që negociatat të fillojnë menjëherë.

“Tani është deri në BE për të ofruar. Ne dhamë fjalën tonë dhe duhet të mbajmë premtimet tona,” shkroi Roth në një artikull për të përditshmen gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung./tch/