Sulmi i përtërirë i Putinit ndaj SHBA-ve

Sulmi i përtërirë i Putinit ndaj SHBA-ve

Janusz Bugajski

Në javët e fundit, presidenti rus Vladimir Putin ka nisur një ofensive verbale kundër liberalizmit perëndimor, duke pretenduar se ideologjia dhe politikat liberale nuk janë më të pranueshme për një numër në rritje të vendeve. Në të vërtetë, pohimet e Putinit nuk synojnë ndonjë ideologji të veçantë, por janë një sulm i drejtpërdrejtë ndaj politikës së jashtme amerikane dhe mbështetjes së SHBA për pavarësinë e vendeve që kufizojnë Rusinë. Putini nuk është konservator apo liberal. Ai është një anti-demokrat dhe neo-imperialist. Uashingtoni mbetet pengesa e tij kryesore për ngritjen e statusit të fuqishëm të Rusisë dhe rivendosjen e sundimeve të mëparshme. Duke i fokusuar sulmet e tij ndaj liberalizmit, Putini mund të pohojë se regjimi i tij autoritar është legjitim dhe e përshkruan Rusinë tek publiku perëndimor si mbrojtës i konservatorizmit. Për fat të keq, për shkak se shumica e perëndimorëve janë injorantë për sistemin rus, pohime të tilla shpesh merren me vlerë nominale. Sundimtarët e Rusisë jo vetëm që i shtypin liritë individuale, por edhe kryesojnë një sistem shoqëror që shumica e konservatorëve perëndimorë do të shihnin si alarmante, me nivele të larta aborti, alkoolizmi, divorci, vetëvrasje, abuzimi me drogën, krimi, korrupsioni dhe dhuna në familje dhe nivelet e ulëta të përgjegjësisë në komunitet, religjion dhe pjesëmarrje në kishë. Shoqëria ruse u atomizua dhe u demoralizua nga komunistët dhe tani është shfrytëzuar dhe manipuluar nga Putinistët. Për të shpëtuar këtë sistem të dështuar dhe kontrollin e tij mbi Rusinë, Putin ka nisur një luftë verbale ndaj demokracisë liberale. Ai pretendon se fitorja zgjedhore e Presidentit Trump u nxit nga zhgënjimi në rritje me eksportimin e liberalizmit. Thuhet se publiku amerikan dëshiron të kufizojë përfshirjen e Uashingtonit edhe në koston e aleancave ndërkombëtare që ndihmojnë në mbrojtjen e interesave të SHBA-ve. Në thelbin e këtyre pretendimeve të Kremlinit është nocioni i liberalizmit si armiku kryesor i Rusisë. Në kuptimin e tij origjinal, liberalizmi ishte sinonim i demokracisë dhe jo me asnjë parti apo ideologji. Dhe qëndronte në kontrast të thellë me të gjitha format e tiranisë. Formacione të ndryshme politike e kanë përvetësuar termin për qëllimet e tyre politike. Në SHBA, termi liberalizëm lidhet me krahun e majtë të Partisë Demokratike. Në Evropë, liberalizmi është i lidhur ngushtë me propozimet për qeverinë më të vogël, kapitalizmin konkurrues dhe kufijtë e hapur, dhe është sulmuar nga të dyja krahët - të majtët dhe të djathtët. Duke shtuar këtë konfuzion, termi mashtrues "demokracia iliberale" ka ndihmuar autoritarë të ndryshëm të pohojnë se kanë një model alternativ demokratik, që mund të përfshijë "demokraci konservatore" ose "demokraci patriotike". Në realitet, çdo kualifikim i termit "demokraci" lejon që autokratët të paraqiten si demokratë. Shembulli më i përshtatshëm është "demokracia e menaxhuar" e Rusisë, një term i zhvilluar së shpejti pasi Putini mori pushtetin në vitin 2000 për të fshehur ndryshimin e tij të zhvillimit embrional demokratik të vendit. Kërcënimi aktual ndaj demokracisë evropiane rrjedh kryesisht nga radikalët populistë, veçanërisht në mesin e së drejtës së vështirë. Për fat të keq, disa zyrtarë të Bashkimit Evropian i ndihmojnë në mënyrë naive duke pretenduar se BE duhet të rrisë rolin e saj si kujdestar i "rendit botëror liberal." Prandaj, ata pa dashje i ekspozohen akuzave për imponimin e një ideologjie të veçantë në kombet e Evropës dhe jo të mbrojtjes së bazave të demokracisë, të cilat hapin terrenin për Putinin për ta shfrytëzuar. Putin është rritur në debatin liberal dhe globalist duke sulmuar Uashingtonin për përpjekjet e saj të deklaruara për të krijuar një "botë unipolare" dhe programin e saj të promovimit të demokracisë. Mesazhi i Moskës është se demokracitë liberale janë vetëm një variant i demokracisë dhe se Rusia po mbron alternativat kundër dominimit global amerikan. Prandaj, një opozitë e kufizuar politike, një parlament i pajtueshëm, qeveritë rajonale të nënshtruara, një media e kontrolluar dhe represioni policor paraqiten si "demokracia sovrane" e Rusisë. Nën administrata të ndryshme, Shtetet e Bashkuara po ndihmojnë shtetet postkomuniste për të krijuar sisteme demokratike. Por në kundërshtim me propagandën e Moskës, SHBA-ja nuk ka asnjë pozitë për të imponuar sisteme të tilla. Ndihma e drejtpërdrejtë për institucionet dhe partitë vendase zvogëlohet ndërsa demokracitë bëhen të vetë-qëndrueshme. Megjithatë, qëllimi i vërtetë i Uashingtonit nuk është një "mision demokraci", siç pretendon Kremlini, por për të ndihmuar vendet në fitimin dhe mbajtjen e pavarësisë së tyre dhe lirisht zgjedhjen e organizatave ndërkombëtare që ata hyjnë. Një sistem demokratik është një mbrojtës efektiv i sovranitetit kombëtar.