Çfarë do të thotë restaurimi i talebanëve për Moskën
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Çfarë do të thotë restaurimi i talebanëve për Moskën

Janusz Bugajski

Qeveria ruse ka mirëpritur publikisht marrjen nën kontroll të Afganistanit nga talebanët si një humbje për Shtetet e Bashkuara.

Por prapa skenave, ajo po planifikon të parandalojë përhapjen e talebanëve në Azinë Qendrore dhe në vetë Rusinë. Dhe një mënyrë kryesore për të shmangur atë kërcënim është synimi i tij kundër interesave perëndimore në Lindjen e Mesme më të gjerë dhe globalisht.

Mediat shtetërore dhe zyrtarët rusë janë shprehur në tërheqjen e Shteteve të Bashkuara nga Afganistani. Kremlini sugjeron që rënia e shpejtë e qeverisë afgane tregon se SHBA është një fuqi globale në rënie, të cilës nuk mund t'i besohet për të mbrojtur aleatët dhe partnerët e saj dhe se NATO është një forcë e shpenzuar. Si Rusia ashtu edhe Kina mund të testojnë angazhimet e tjera të SHBA në Evropë dhe Azi në një kohë të pasigurisë akute globale. Fushata propagandistike e Moskës do të shoqërohet gjithashtu me lëvizje për të drejtuar talebanët në ofensiva të reja anti-perëndimore duke përmbysur shtetet e tjera me shumicë myslimane, duke përhapur një ideologji autoritare fetare dhe duke minuar axhendën e Presidentit Joe Biden për promovimin e demokracisë dhe emancipimin e grave.

Kërcënimi më i menjëhershëm për Perëndimin dhe për të moderuar Islamin është ringjallja e terrorizmit global. Afganistani përsëri mund të përdoret në mënyrë efektive si një bazë për të rekrutuar, trajnuar dhe vendosur xhihadistë kundër objekteve perëndimore, aleatëve dhe civilëve në të gjithë botën myslimane. Sulmet e reja ndaj atdheut amerikan gjithashtu nuk mund të përjashtohen dhe brezi i ri taleban mund të jetë më i sofistikuar në fushatat e dezinformimit dhe më i aftë në luftën kibernetike dhe në vendosjen e armëve biologjike.

Administrata e Biden mund të përpiqet të zhvillojë lidhje me regjimin taleban për të kufizuar sulmet e tij në Perëndim. Ka një shpresë në Uashington se udhëheqësit e rinj talebanë do të jenë të gatshëm të angazhohen në diplomaci në këmbim të një mase të legjitimitetit ndërkombëtar. Një opsion alternativ do të ishte shfrytëzimi i ndarjeve etnike, fisnore dhe rajonale të Afganistanit për të dobësuar emiratin duke mbështetur forcat anti-talebane, veçanërisht ato të mbledhura nga Ahmad Massoud, djali i komandantit legjendar muxhahedin anti-sovjetik.

Massoud është zotuar të kundërshtojë talebanët nga fortesa e tij në Luginën Panjshir dhe të rekrutojë luftëtarë me përvojë. Mbetet për t'u parë nëse lobi kundër "luftërave përgjithmonë" në Uashington do të përjashtojë gjithashtu ndihmën për kryengritësit që luftojnë me regjimet shtypëse.

Moska nuk e ka evakuuar ambasadën e saj në Kabul pasi kultivoi lidhje të përzemërta me udhëheqësit talebanë dhe mori premtimet se ata nuk do të synojnë revolucionin e tyre islamik kundër shteteve laike të Azisë Qendrore. Por besimi i Kremlinit te talebanët mund të jetë i gabuar. Qëllimet kryesore të Kremlinit në Azinë Qendrore janë të mbajnë rajonin në sferën e tij të ndikimit, të mbajnë Perëndimin në distancë dhe të parandalojnë depërtimin e grupeve radikale islamike në Rusi. Padyshim që do të zgjerojë praninë e saj ushtarake në rajon, duke përfshirë rojet kufitare dhe forcat speciale. Sidoqoftë, kjo mund të nënkuptojë një tërheqje të trupave në rajone të tjera ku Rusia është përfshirë tashmë në luftëra ose okupim të plotë, përfshirë Ukrainën dhe Gjeorgjinë.

Megjithë praninë e përforcuar ushtarake, autoritetet në Kabul tani mund të lehtësojnë infiltrimin e grupeve të ndryshme ultra-islamike në Uzbekistanin fqinj, Taxhikistanin dhe Turkmenistanin dhe të promovojnë radikalizimin midis vendasve të pakënaqur. Një numër i konsiderueshëm i xhihadistëve gjithashtu do të kthehen nga frontet e luftës në Afganistan dhe tregtia e fuqishme e heroinës do të ndihmojë në financimin e kryengritjeve dhe terrorizmit.

Në Rusi, frika po rritet për një ngritje të re të militantizmit xhihadist dhe terrorizmit anti-shtetëror. Pushtimi i Afganistanit nga talebanët do të frymëzojë grupet rebele islamike në Kaukazin e Veriut dhe rajone të tjera me shumicë myslimane, me shumë luftëtarë me përvojë që kthehen në shtëpi nga Afganistani. Mund të pritet një raund i ri sulmesh terroriste në qytetet ruse. Kreu i republikës çeçene Ramzan Kadyrov ka paralajmëruar për rrezikun e afërt pas rënies së Kabulit. Ai duket se ka frikë se besnikëria e tij ndaj Presidentit rus Vladimir Putin mund të minohet nga një brez i ri i islamistëve anti-Moskë.

Një lëvizje e madhe xhihadiste mund të rishfaqet në Kaukazin e Veriut dhe zona të tjera myslimane, që synojnë krijimin e një kalifati islamik të ngjashëm me Afganistanin. Sfidat pasuese ndaj integritetit shtetëror të Rusisë gjithashtu mund të lëshojnë një mori kërkesash etnike, kombëtare dhe rajonale në të gjithë federatën e brishtë ruse. Paradoksalisht, ndërsa Moska mund ta shohë fitoren e talebanëve si një humbje për Perëndimin, tërheqja e SHBA nga Afganistani mund të ketë pasoja më destabilizuese brenda Rusisë.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa