Zgjedhjet ruse ekspozojnë frikën e Putinit
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Zgjedhjet ruse ekspozojnë frikën e Putinit

Shkruan - Jansuz Bugajski

Zgjedhjet parlamentare (Duma) dhe rajonale të Rusisë që mbahen më 17-19 shtator demonstrojnë se Kremlini e sheh demokracinë dhe decentralizimin si një kërcënim për mbijetesën e regjimit të Putinit.

Kremlini ka aplikuar masa shtypëse, duke përfshirë ndalimin e kandidatëve të pavarur, bllokimin e uebfaqeve, nxjerrjen jashtë ligjit të iniciativave qytetare dhe ndalimin e tubimeve publike. Këta hapa tregojnë frikën në rritje të Vladimir Putinit mbi brishtësinë e sistemit. Frika që qëndron edhe pse zyrtarët kontrollojnë të gjithë procesin zgjedhor.

Federata Ruse e emërtuar gabimisht është një entitet i centralizuar në të cilin institucionet shtetërore i shërbejnë interesave të administratës presidenciale dhe aleatëve të saj oligarkikë. Është gjithashtu një entitet politik në të cilin burokratët nuk mbrojnë të drejtat e qytetarëve të zakonshëm. Për të mbrojtur grupin në pushtet nga kundërshtimi i bashkërenduar, gjykatat ruse manipulojnë konceptin e "ekstremizmit" për të përfshirë pothuajse çdo aktivitet kritik ndaj regjimit.

Ligji për "Kundërveprimin e Aktiviteteve Ekstremiste" pohon nocionin e paqartë të "minimit të sigurisë së Federatës Ruse" ose shkeljes së integritetit të saj territorial. Përdoret për të persekutuar aktivistë, gazetarë dhe studiues të pavarur dhe ndalon të gjithë kritikët e Putinit nga masmedia. Regjimi përdor masa "anti-ekstremizëm" për të maskuar shkeljen e lirive civile dhe ndëshkimin e kundërshtarëve. Deputetët e Dumës së Shtetit prezantuan gjithashtu një projekt -ligj në maj 2021 për të ndaluar në mënyrë retroaktive punonjësit, vullnetarët dhe donatorët e organizatave "ekstremiste" të konkurrojnë si kandidatë në zgjedhje.

Në nivel rajonal, të gjitha partitë politike vendore janë të ndaluara edhe pse pothuajse çdo rajon federal nuk i pëlqen "fuqisë vertikale" të Putinit. Lista në rritje e ankesave tani përfshin paaftësinë në trajtimin e pandemisë, shkatërrimet mjedisore, rënien ekonomike dhe përvetësimin e padrejtë të burimeve natyrore nga Moska. Lëvizjet protestuese tashmë kanë qenë të dukshme në disa njësi federale nga Deti Baltik deri në Bregun e Paqësorit. Qeveria e papërgjegjshme mes depresionit të thelluar ekonomik do të nxisë kërkesa më të përhapura për devolucion dhe vetëvendosje.

Edhe pse janë bërë krahasime mes Putinit dhe Stalinit, Putini duket i paaftë për të zbatuar shtypjen e gjerë karakteristike të komunizmit. Kremlini llogarit se vrasjet masive, dëbimet dhe burgosja do të rrezikojnë mbijetesën e tij. Metodat sovjetike mund të rrisin ndjeshëm izolimin e Moskës në arenën ndërkombëtare përmes sanksioneve më të rrepta, kolapsit ekonomik dhe përplasjeve të dhunshme në qytete. Si rezultat, Kremlini përpiqet të imponojë një masë të mjaftueshme të shtypjes me kërcënimin e përshkallëzimit për të terrorizuar popullsinë në nënshtrim. Megjithatë, rritja e vazhdueshme e masave shtypëse tregon se administrata po dështon në aftësinë e saj për të qetësuar të gjithë qytetarët.

Kremlini ka organizuar vrasjet ose burgosjen e organizatorëve më të shquar të opozitës dhe gazetarëve investigativë. Sidoqoftë, vrasjet politike dhe mbyllja e figurave të njohura si Alexei Navalny, ose gjykimet e organizatorëve të protestave në Ingushetia dhe republikat e tjera, tradhtojnë dobësinë e Kremlinit. Nëse Putinit i duhet të përdorë vrasje dhe burgosje për të eleminuar alternativat e zbatueshme ndaj sundimit të tij, ai duhet të ketë arritur në përfundimin se mbijetesa e tij politike është me të vërtetë nën kërcënim.

Zyrtarët shfaqin paranojën e tyre në lidhje me shpërbërjen e shtetit dhe po përpiqen të shmangin përsëritjen e përpjekjeve të Mikhail Gorbachev për të reformuar sistemin Sovjetik në fund të viteve 1980. Paradoksalisht, frika të tilla do të vazhdojnë të përjashtojnë reformat ekonomike dhe politike që janë të nevojshme për të parandaluar një kolaps sistemik. Putin dhe shërbimet e tij të sigurisë dhe klasa e privilegjuar e nëpunësve civilë nuk janë të përgatitur për të rrezikuar fuqinë dhe ndjekësit e tyre duke ndjekur reforma që do t'u jepnin qytetarëve një zgjedhje përmes zgjedhjeve demokratike. Por pa modernizimin ekonomik dhe diversifikimin e tregut, në kombinim me demokratizimin politik, decentralizimin dhe federalizmin e vërtetë, Rusia jo vetëm që do të ngecë dhe do të bjerë, mbi të gjitha do të rrëshqasë drejt një krize ekzistenciale.

Disa zyrtarë shtetërorë duket se janë njohës të rreziqeve që vijnë. Në një fjalim të fundit në Forumin Arsimor të Rinisë Gjith-Ruse, Ministri i Mbrojtjes Sergei Shoigu e krahasoi Rusinë me ish-Jugosllavinë, duke paralajmëruar për presionet e jashtme në kombinim me kërcënimet e brendshme që mund ta ndajnë vendin sipas kombësisë, klasës dhe linjave fetare dhe të rezultojnë në shpërbërje. Ajo që ai nuk arriti të nënvizojë është se janë pikërisht politikat e Moskës për hipercentralizimin dhe manipulimin e etnonacionalizmit rus që mund ta çojnë vendin drejt një shpërthimi të dhunshëm në vend të prishjes relativisht paqësore të dëshmuar gjatë shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa