Shteti rus bazohet në mashtrim
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Shteti rus bazohet në mashtrim

Shkruan: Janusz Bugajski

Është e njohur se Rusia është burimi kryesor i dezinformimit anti-perëndimor. Më pak e kuptuar është se qytetarët rusë janë viktimat kryesore të mashtrimeve të regjimit. Mbulimi zyrtar i numrit të vdekjeve të lidhura me COVID-19 në Rusi tregon se si zyrtarët qeveritarë vazhdimisht gënjejnë publikun.

Ata nuk mund të mbahen përgjegjës sepse sistemi politik në vetvete është i bazuar në mashtrim masiv, i nënkuptuar nga mitet për arritjet e Rusisë. Mbulimi i fatkeqësive të brendshme është një traditë e gjatë në historinë ruse - një traditë e krijuar për të maskuar dështimin e shtetit. Ky fshehje tregon përbuzjen që sundimtarët e Rusisë kanë për publikun, e parë si një masë injorante dhe e lakueshme.

Dinamika e mashtrimit pasqyron gjithashtu një frikë të rrënjosur thellë nga revolta sociale dhe një tjetër kolaps i shtetit perandorak. Zyrtarët e Kremlinit e kanë fshehur vazhdimisht të vërtetën në lidhje me realitetet e Rusisë - nga "fshatrat Potemkin" të shekullit të 18 -të të krijuar për të paraqitur një fasadë suksesi në kampet e punës të Stalinit dhe uritë gjenocidale që fshehën realitetet e komunizmit sovjetik nga pikëpamja perëndimore.

Lista e gënjeshtrave dhe fshehjeve vazhdon të rritet nën Presidentin Vladimir Putin, nga fatkeqësia e nëndetëses bërthamore Kursk në gusht 2000, dopingu i gjerë i atletëve rusë në disa Lojëra Olimpike dhe shpërthimet gjatë testeve të armëve bërthamore në gusht 2019 që rritën nivelet e rrezatimit. në veri të Rusisë, për nën raportimin e qëllimshëm të zjarreve të mëdha në Siberi këtë verë.

Fshehja më e gjerë aktuale sillet rreth numrit të vdekjeve të lidhura me pandeminë. Ndërsa zyrtarët raportuan pak më shumë se 220,000 vdekje deri në mes të tetorit, demografët e pavarur llogaritin se shifra është më afër 750,000. Sipas proporcionit të popullsisë, Rusia ka regjistruar numrin më të lartë të vdekjeve nga pandemia e çdo vendi të madh. Akoma më ogurzi, kriza do të përshkallëzohet në një sistem shëndetësor në kolaps. Rusia ka një nga nivelet më të ulëta të vaksinimit, vaksina e saj Sputnik është nën shqyrtim dhe sektorë të gjerë të publikut nuk i besojnë qeverisë.

Ata nuk i besojnë qeverisë, domethënë, nëse zyrtarët po flasin për rreziqet e COVID ose këshillueshmërinë e vaksinimit. Rusia përballet me një paradoks ekzistencial që do të bëhet më i ashpër me afrimin e fundit të mandatit presidencial të Putinit në 2024.

Centralizimi dhe shtypja pa përfitime të qëndrueshme ekonomike do të rrisë kundërshtimin dhe trazirat publike, ndërsa liberalizimi dhe decentralizimi gjithashtu mund të rezultojnë në zbërthimin e strukturës shtetërore. Pa pluralizmin politik, reformën ekonomike dhe autonominë rajonale, struktura federale do të bëhet gjithnjë e më e pakontrollueshme. Sidoqoftë, megjithëse një demokraci e mirëfilltë federale mund të shpëtojë shtetin, disa nga rajonet e tij gjithashtu mund të përdorin mundësinë për t'u shkëputur. Frika e vazhdueshme e shpërbërjes së shtetit midis zyrtarëve përmes përsëritjes së perestrojkës së Gorbaçovit në vitet 1980 kanë përjashtuar reformat ekonomike dhe politike të nevojshme për të parandaluar kolapsin sistemik. Mbajtësit e pushtetit nuk janë të përgatitur për të vazhduar me reformat që mund t'i heqin ato dhe të marrin pronat e tyre të vjedhura.

Strategjia e re e sigurisë kombëtare të Rusisë, e publikuar në korrik 2021, nxjerr në pah dobësitë në rritje të ndjerë nga Kremlini. Dokumenti është më i brendshëm se versionet e mëparshme dhe fokusohet në paqëndrueshmëritë e brendshme. Ajo vë në dukje krizën në zhvillimin ekonomik, të nxitur nga konkurrenca e ulët dhe prapambetja teknologjike, rritja e pabarazive sociale, rritja e varfërisë dhe një rënie e vazhdueshme e popullsisë në moshë pune si probleme kryesore.

Megjithatë, për të maskuar dështimet e veta, shteti fokusohet në kokat perëndimore. Strategjia sugjeron që vendet perëndimore të manipulojnë problemet socio -ekonomike të Rusisë për të dobësuar unitetin e saj të brendshëm dhe për të sfiduar integritetin e saj territorial. Pohime të tilla tregojnë se Kremlini do të intensifikojë shtypjen e tij të brendshme dhe agresionin e jashtëm për të çrrënjosur armiqtë e supozuar dhe për të tërhequr vëmendjen e publikut nga dështimet e brendshme.

Qeveria e Putinit lulëzon në botën e komploteve dhe dezinformatave masive të krijuara për të arritur qëllimet strategjike. Mashtrimet e saj shtrihen në politikën e jashtme, me Moskën që kërkon të mashtrojë qytetarët se Rusia është një fuqi në rritje, e cila ka frikë nga rivalët, admirohet nga aleatët dhe është e destinuar të mbizotërojë mbi Shtetet e Bashkuara.

Sidoqoftë, një rrëfim i tillë nuk mund të mbahet duke pasur parasysh perspektivat e zymta të vendit, duke përfshirë një pakësim të popullsisë, një ekonomi të pareformuar të bazuar në të ardhurat e paqëndrueshme të energjisë dhe luftërat e pashmangshme të pushtetit midis zyrtarëve të korruptuar ndërsa skadon epoka e Putinit.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa