Biden duhet të mbizotërojë në samitin e Gjenevës me Putinin
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Biden duhet të mbizotërojë në samitin e Gjenevës me Putinin

Janusz Bugajski

Samiti Biden-Putin në Gjenevë më 16 qershor është në qendër të vëmendjes ndërkombëtare për administratën e re të SHBA. Samiti do të sigurojë një pamje më të qartë të asaj që aktualisht është një politikë kontradiktore e Rusisë - një që përcakton Presidentin Vladimir Putin si një "vrasës" por e lejon atë të mbys Ukrainën.

Një mbytje, domethënë, në formën e Biden që lejon Moskën të përfundojë tubacionin e saj të gazit natyror Nord Stream 2. Biden përballet me një zgjedhje të zymtë në samit: ose për të akomoduar fushatën anti-perëndimore të Putinit ose për ta përballuar atë me pasoja të dhimbshme. Në marrëdhëniet me Kremlinin, një nga dy strategjitë mund të ndiqet, por jo të kombinohen: akomodimi perandorak ose vendosmëria trans-atlantike. Duke kërkuar strehim, Shtëpia e Bardhë do të llogariste se ajo mund të zbusë konfliktet dhe të angazhohet në iniciativa të përbashkëta konstruktive. Fatkeqësisht, një politikë e tillë buron nga premisa e gabuar që Kremlini është i interesuar për kompromise të qëndrueshme. Marrëveshjet negociuese të Moskës bazohen në llogaritjet e shumës zero, në të cilën ajo konsolidon fitimet e saj strategjike përmes një qetësie të përkohshme në luftime.

Njëkohësisht, ai heton për dobësi të mëtejshme dhe përgatitet për ofensivën e ardhshme kundër interesave perëndimore. Biden duhet gjithashtu të refuzojë supozimin e rremë se Rusia zotëron "interesa kombëtarë" jashtë kufijve të saj. Pranimi i pretendimeve të tilla zvogëlon pavarësinë dhe sigurinë e të gjitha shteteve të Evropës Qendrore-Lindore dhe inkurajon Moskën që të përfshihet në arratisjet e mëtejshme perandorake. Nën Putin, strategjia e Rusisë është mbështetur në kontrollimin e politikave të jashtme dhe të sigurisë të fqinjëve, rregullimin e madhësisë së territoreve të tyre dhe zgjedhjen e aleancave të tyre ndërkombëtare. Duke hedhur poshtë akomodimin, Biden do të pozicionohet në mënyrë të përsosur për të pohuar vlerat thelbësore trans-Atlantike të demokracisë, sigurisë dhe pavarësisë. Vlerat që Kremlini synon të shpenzojë. Biden duhet të bëjë të qarta pasojat e fushatës anti-perëndimore të Moskës duke zeruar në tre qarqe koncentrike të sigurisë ndërkombëtare: vendore, aleate dhe të partnerizuar. Në rrethin e parë të sigurisë, një sulm ndaj demokracisë amerikane dhe sigurisë së saj ekonomike duhet të sjellë gjithmonë një përgjigje të fortë dhe efektive. Putinit duhet t'i thuhet se duke ndjekur sulmet kibernetike të përpunuesit të mishit SolarWinds dhe JBS sulmet kibernetike që kanë origjinën në Rusi, Uashingtoni rezervon të drejtën për të goditur kundër infrastrukturës ruse.

Dënimet e thjeshta pa veprime të dëmshme nuk do të pengojnë sulmet në të ardhmen dhe shtirja se "grupet private" në Rusi bëjnë sulme ndërkombëtare pa bashkëpunimin e Kremlinit thjesht inkurajon sulme të mëtejshme. Në rrethin e dytë të sigurisë, Biden duhet të përsërisë se ai do të forcojë NATO-n në mënyrë që ajo të mund të përgjigjet me shpejtësi dhe me forcë ndaj çdo agresioni kundër anëtarëve të saj. Ushtrimet e NATO-s Defender-Europe 2021, të mbajtura aktualisht në Evropën Lindore dhe që përfshijnë 28,000 forca shumëkombëshe nga 27 shtete, shërbejnë si një kujtesë e rëndësishme e aftësive aleate. Mbrojtjet e NATO-s përgjatë gjithë frontit lindor nga Arktiku në Kaukaz duhet të forcohen ndërsa Moska vazhdon të kryejë stërvitje provokuese dhe vendosje ushtarake afër territorit aleat. Në rrethin e tretë të sigurisë, Putini duhet të largohet nga Gjeneva pa asnjë dyshim se pretendimet e tij për një "sferë të ndikimit" rus në Evropë nuk do të njihen kurrë.

Përkundrazi, Shtetet e Bashkuara do të forcojnë aftësitë mbrojtëse të Ukrainës dhe Gjeorgjisë, veçanërisht pasi të dy vendet posedojnë marrëveshje partneriteti strategjik me SH.B.A. Sovraniteti i satelitëve të tjerë të Moskës gjithashtu mund të përforcohet duke i përfshirë ata në panevropianë dhe trans -Iniciativat Atlantike. Në mbrojtjen e pavarësisë së Bjellorusisë, Uashingtoni nuk do të angazhohet me Presidentin Alexander Lukashenko, i cili sulmon me dhunë demonstrata paqësore dhe mbështetet në ndihmën e Putinit për të qëndruar në pushtet. Putini ka frikë nga një transformim demokratik në Bjellorusi dhe një kryengritje publike mund të nxisë ndërhyrjen e drejtpërdrejtë ushtarake të Moskës. Biden duhet t'i nënvizojë Putinit se përpjekjet për të thithur Bjellorusinë jo vetëm që do të shkaktojnë sanksione të kushtueshme kundër kompanive dhe zyrtarëve rusë, por do të importojnë një popullsi të aktivizuar që do të bëjë fushatë për demokraci brenda vetë Rusisë.

Biden duhet të jetë i qartë se Sh.B.A nuk do të mbrojë thjesht veten nga agresioni. Do të godasë më fort duke ndëshkuar sulmet kibernetike të Rusisë, duke luftuar operacionet e saj të korrupsionit dhe ndikimit, duke ngrirë pasuritë e huaja të rrethit të ngushtë të Putinit dhe duke mundësuar aleatët dhe partnerët e NATO-s të azhurnojnë mbrojtjen e tyre. Biden do të ketë një fazë unike samiti për të ushtruar "diplomaci pushteti" dhe për të fshirë perceptimin e përhapur se Putini manipulon presidentët amerikanë.


APR
Romay Lift