Si mundet Biden ta ndihmojë Ukrainën?
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Si mundet Biden ta ndihmojë Ukrainën?

Pasi iu dorëzua terrenit në Moskë me shpresën se Vladimir Putin do të respektonte pavarësinë e shteteve fqinje, Presidenti Joe Biden tani ka një mundësi për të forcuar sigurinë e viktimës kryesore të Rusisë.

Janusz Bugajski

Gjatë vizitës së Presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky në Shtëpinë e Bardhë, Biden duhet të shpallë një plan veprimi konkret dhe jo thjesht të lëshojë mbështetjen e zakonshme verbale. Javët e fundit, administrata amerikane ka bërë disa gabime në lidhje me tubacionet e gazit, fuqinë detare dhe sigurinë kibernetike që i mundësojnë Putinit të pretendojë dorën e sipërme. Si fillim, Uashingtoni lejoi tubacionin e gazit Nord Stream II të vazhdojë pavarësisht nga fakti se kjo do t'i mundësojë Moskës të shantazhojë shtetet e Bashkimit Evropian dhe të mbyste ekonominë e Ukrainës. Vendosja e anuluar e dy anijeve luftarake amerikane në Detin e Zi kur Rusia po ndërtonte forcat e saj përgjatë kufijve të Ukrainës u përshëndet si një fitore në Kremlin. Dhe sulmet ndaj kompanive amerikane nga hakerat rusë, pavarësisht paralajmërimeve të Biden për Putin, nënvizojnë se angazhimet e Kremlinit janë të pavlefshme. Putin gjithashtu postoi një artikull propagandistik në faqen e internetit të Kremlinit në fillim të korrikut. Ajo ishte krijuar për të justifikuar përvetësimin e Rusisë për historinë, identitetin dhe territorin e Ukrainës. Ajo ishte synuar gjithashtu si një mesazh për Shtëpinë e Bardhë të mos ndërhynte në punët e Ukrainës. Për të demonstruar se Moska nuk ka fuqi të vetos mbi pavarësinë e Ukrainës dhe pro-perëndimizmit, një plan veprimi tre-palësh i SHBA është urgjentisht i nevojshëm, duke përfshirë garancitë e energjisë, riintegrimin territorial dhe ndihmën e forcuar të sigurisë.

Gazsjellësi Nord Stream II, i ndërtuar për të transportuar gaz natyror nga Rusia në Gjermani nën Detin Baltik, rrezikon sigurinë energjetike të Evropës, korrupton kompanitë perëndimore dhe dëmton ekonominë e Ukrainës. Uashingtoni hoqi dorë nga sanksionet kundër bizneseve gjermane të përfshira në projekt, duke shkaktuar frikën se Ukraina do të humbte tarifat e transportit rus të gazit, që arrinin në 2.5 miliard dollarë në vit, dhe statusin e saj si një korridor kritik i gazit natyror midis Evropës dhe Rusisë. Shtetet e Bashkuara dhe Berlini duhet të angazhohen drejtpërdrejt me Ukrainën për të ruajtur disa nga të ardhurat e saj nga tranziti, ndërsa kompanitë gjermane investojnë në sektorin e energjisë së gjelbër të vlerësuar shumë të Ukrainës. Për të shmangur sanksionet amerikane, Berlini tashmë i ka ofruar Ukrainës mbështetje më të madhe ekonomike, veçanërisht në prodhimin e gazit hidrogjen, me vlerësimet se Ukraina mund të prodhojë një të gjashtën e gazit hidrogjen të nevojshëm për tranzicionin e gjelbër të Evropës deri në 2030. Uashingtoni duhet të sigurohet që aleati gjerman të japë aq shumë thesare në premtimet e tij.

Zelensky gjithashtu dëshiron që Uashingtoni të bashkohet me negociatat për riintegrimin e territoreve të okupuara ruse Donbas në Ukrainën lindore, ose përmes formatit Normandisë që përfshin vetëm Ukrainën, Rusinë, Francën dhe Gjermaninë ose duke filluar një proces më efektiv. Biden duhet të sinjalizojë se "marrëveshja e Minskut" e mëparshme është vjetëruar, pasi ajo ishte anuar nga Moska kundër Kievit. Ai gjithashtu nuk arriti të përfshinte Uashingtonin, dhe në fakt, legjitimoi pushtimin e pjesëve të Donbas. Uashingtoni nuk mund ta lejojë Kremlinin të mbajë një shtet të ndarë të Ukrainës që i ngjan Moldavisë ose Bosnjë-Hercegovinës, në të cilin rajonet autonome skualifikojnë vendin nga përmbushja e kritereve për hyrjen në BE dhe NATO. Zyrtarët rusë po bëjnë plane bankare për koncesione që do ta nënshtrojnë Ukrainën pa nevojën e luftës ose okupimit në shkallë të plotë. Uashingtoni duhet të jetë i vendosur që çdo marrëveshje të kërkojë tërheqjen e monitoruar të të gjitha njësive ruse, duke përfshirë forcat speciale dhe vullnetarët e kontraktuar, dhe riintegrimin e Donbas në strukturën administrative të Ukrainës.

Elementi i tretë thelbësor për interesat e SHBA dhe Ukrainës është zgjerimi i ndihmës ushtarake dhe mundësimi i Kyivit që të mbrohet nga sulmet e mëtejshme ushtarake. Nuk duhet të ketë më vonesa në sigurimin e ndihmës së mandatuar nga kongresi dhe shitjen e armëve vdekjeprurëse që i duhen Ukrainës për vetëmbrojtje, të tilla si anije patrullimi të armatosura dhe radarë kundër-artilerie dhe vendosjen e sistemeve të raketave Javelin tashmë të përshkruara ndërsa përshkallëzojnë kërcënimet ushtarake të Rusisë. Në të njëjtën kohë, Ukraina ka nevojë urgjente për të reformuar sistemin e saj të mbrojtjes, duke përfshirë një rregullim të trupave të oficerëve të vjetër dhe shfuqizimin e ligjeve të vjetruara që rregullojnë se në cilat rrethanat shtetet e NATO-s mund të ofrojnë ndihmë. Ukraina është vendi më i madh në Evropë pas Rusisë dhe shtrihet në dy rajone që janë jetike për sigurinë Evropiane - Evropën Qendrore dhe Detin e Zi. NATO u angazhua në Samitin e Bukureshtit 2008 për anëtarësimin e Ukrainës dhe përpjekjet e Moskës për të gdhendur vendin i kanë bindur udhëheqësit politikë të Ukrainës dhe shumicën e qytetarëve se pranimi në NATO siguron të vetmen garanci afatgjatë të shtetësisë.

Administrata e Biden thotë se është e përkushtuar për të promovuar demokracinë. Epo, Ukraina jep një shembull të fuqishëm se pavarësia kombëtare është e domosdoshme për ndërtimin e një shteti demokratik. Sigurimi i pavarësisë dhe integritetit të Ukrainës do të prishte njëkohësisht ekspansionizmin autoritar të Kremlinit.