Vladimir Putin, një lider i dështuar
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Vladimir Putin, një lider i dështuar

Janusz Bugajski

Në betejën për Ukrainën, propaganda dhe dezinformimi luajnë një rol vendimtar. Pohimet se presidenti Vladimir Putin është një strateg mjeshtër, i cili vazhdimisht tejkalon Perëndimin, thjesht maskojnë një listë në rritje të humbjeve të tij ndërkombëtare.

Në realitet, Putini është një oportunist i trajnuar nga KGB-ja për të zbuluar dhe shfrytëzuar dobësitë e kundërshtarëve të tij dhe për të kamufluar dobësitë e veta. Janë pikërisht defektet dhe disfatat e Rusisë që duhen theksuar dhe shfrytëzuar për të përshpejtuar rënien e regjimit aktual në Kremlin. Humbjet e dukshme ndërkombëtare të Moskës në përpjekjen për të rivendosur perandorinë e saj janë legjion.

Ato kanë përfshirë anëtarësimin në NATO për 14 shtete të Evropës Qendrore, Ballkanike dhe Balltike, shumica e të cilave ishin ish-satelitë; një grumbullim i forcave rrotulluese të NATO-s për të frenuar kërcënimet ruse përgjatë krahut lindor të aleancës; dhe mbështetje të palëkundur diplomatike për integritetin territorial të Gjeorgjisë dhe Ukrainës. Kërcënimet e vazhdueshme dhe të shumëfishta të Moskës ndihmojnë gjithashtu NATO-n duke ekspozuar dhe forcuar mangësitë e aleancës përgjatë krahut lindor të Evropës, si dhe në fusha të shumta joushtarake. Qëllimi kryesor i propagandës shtetërore të Rusisë është të krijojë një atmosferë të pamposhtësisë së Putinit dhe Rusisë.

Kjo të kujton pretendimet e mëparshme për suksesin e parezistueshëm të komunizmit botëror. Në realitet, Rusia ka dështuar në përpjekjen e saj për t'u bërë një burim i tërheqjes politike, ekonomike ose kulturore. Përdorimi i vazhdueshëm i gjuhës luftarake kundër fqinjëve dhe fuqive perëndimore nuk është një shenjë fuqie, por zhgënjimi.

Pavarësisht promovimit të Putinit për një "botë ruse", regjimi ka dështuar në ndërtimin e gjerë të perandorisë. Në vend të kësaj, ajo ka cunguar dhe thithur pjesë të shteteve fqinje, por nuk ka arritur të fitojë legjitimitet ndërkombëtar dhe ka përshpejtuar sanksionet perëndimore. Kërcënimet e vazhdueshme ushtarake kundër Ukrainës tregojnë se Moska ka dështuar të pengojë lëvizjet e Kievit drejt institucioneve perëndimore. Sulmet e vazhdueshme ndaj sovranitetit të Ukrainës thjesht shërbejnë për të forcuar identitetin dhe shtetësinë e saj, të cilat janë shtypur nga sundimtarët rusë për disa shekuj.

Moska ka dështuar të ofrojë një alternativë të qëndrueshme ndaj demokracisë pluraliste dhe modeli i saj i korruptuar ekonomik ka një jetëgjatësi të shkurtër. Përkundrazi, Moska ka gjithnjë e më shumë frikë nga ndikimi i huaj që do të nxisë rënien e shtetit autoritar. Sulmet e ashpra ndaj Perëndimit maskojnë një frikë të rrënjosur thellë ndaj institucioneve të tij. Standardet perëndimore të ligjshmërisë, transparencës dhe konkurrencës sfidojnë modelin e biznesit të Rusisë të korrupsionit, paqartësisë dhe monopolizimit.

Kushtet politike dhe të të drejtave të njeriut të Perëndimit, të mbështetura nga shteti i së drejtës, minojnë premisat e modelit autokratik të qeverisjes së Moskës. Kremlini ka frikë se një brez i ri në Rusi do të adoptojë "vlerat perëndimore" dhe do të sfidojë me forcë elitat qeverisëse të vendit. Përpjekjet e Moskës për të krijuar një qendër alternative të ndikimit global gjithashtu kanë dështuar dhe ndikimet e saj vazhdojnë të gërryen në të gjithë ish-zotërimet e saj sovjetike. Ajo ka regjistruar dështime të shumta në rivendosjen e një blloku shumëkombësh nën kontrollin e tij mbizotërues. Bashkimi Ekonomik Euroaziatik është në stagnim dhe nuk ka rezultuar në një integrim më të ngushtë politik, ndërsa Organizata e Traktatit të Sigurisë Kolektive është në thelb një mbulesë për veprimet e njëanshme ushtarake të Moskës.

Ndryshe nga Shtetet e Bashkuara, Rusia ka pak aleatë të vërtetë. Një pjesë e vogël e vendeve që hyjnë në organizatat e udhëhequra nga Moska ose angazhohen në stërvitje të përbashkëta ushtarake ose janë të frikësuar për të marrë pjesë, ose qeverive të tyre autoritare u garantohet mbështetja e Kremlinit në rast të rebelimeve të brendshme. Në fund të fundit, dështimet ndërkombëtare të Moskës janë pasojë e një politike të sigurt perëndimore, si me fjalë ashtu edhe me vepra, dhe jo të zbutjes dhe lavdërimit të dezinformuar për Putinin.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa