Rusia dhe miti i lidhur me Ukrainën për `Rusin` e Putinit
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Rusia dhe miti i lidhur me Ukrainën për `Rusin` e Putinit

Shkruan: Janusz Bugajski

Pavarësisht nga shtrirja e sulmit ushtarak të Rusisë ndaj Ukrainës, shtytësit e politikave të Moskës nuk kuptohen mirë në Uashington.

Nuk bëhet fjalë për marrjen e territorit të Ukrainës, ndryshimin e sistemit të saj politik, apo përcaktimin e aleancave të saj ndërkombëtare.

Kjo është një luftë për diçka shumë më të thellë - identitetin dhe historinë. Ringjallja e Ukrainës ka ekspozuar themelet e brishta historike dhe etnike të shtetit rus që Vladimir Putin është i vendosur t'i maskojë.

Çdo shtet legjitim ka nevojë për një histori koherente dhe një identitet të detyrueshëm. Ofensiva e Rusisë kundër Ukrainës është një përpjekje e hapur për të shpëtuar historinë e saj të brishtë dhe identitetin e ngatërruar duke u përpjekur të zhdukë tre realitete. Këto janë se Ukraina ka një histori më të gjatë se Rusia, Ukraina ka një identitet më koherent se Rusia, dhe Ukraina është një shtet në rritje ndërsa Rusia është një perandori e dështuar dhe një shtet i dështuar.

Një problem themelor është se sundimtarët e Moskës pretendojnë se strukturat shtetërore jo-muskovite janë pjesë e trashëgimisë së tyre "ruse". Këto përfshijnë Rusinë Kyivan - një konfederatë sllave lindore midis shekujve 10 dhe 13 për të cilën Ukraina ka pretendimin më autentik. Moska ishte një qytet periferik në Kyivan Rus dhe filloi zgjerimin e saj perandorak në shekullin e 15-të.

Duke gëlltitur fqinjët e saj, ajo përhapi tre rryma dezinformimi që vazhdon t'i shtyjë: se Kievi ishte djepi i shtetit moskovit, se Moska kishte të drejtë të përvetësonte etnonimin "rus" dhe se Moska ishte "Roma e tretë" ( pas rënies së Kostandinopojës) për kishën ortodokse. Historia Moskovite mbetet e shtrirë, historikisht dhe territorialisht. Nëse pretendoni se historia e fqinjit tuaj është e juaja, atëherë mund të pretendoni gjithashtu tokën, pronën, fenë dhe identitetin e fqinjit tuaj si juve. Historia e falsifikuar e Rusisë sfidohet nga vendet fqinje. Në veçanti, ukrainasit kanë një pretendim më të ligjshëm për udhëheqjen rajonale sesa rusët moskovitë, qoftë në shtetndërtimin, krishterimin, letërsinë, apo miratimin e alfabetit cirilik.

Ndërsa Ukraina po rizbulon dhe konsolidon identitetin e saj, Rusia lufton me një identitet të pasigurt. Federata Ruse ka dështuar të krijojë një identitet qytetar të cilin shumica e qytetarëve do ta pranonin, pavarësisht nga përkatësia e tyre etnike. Në vend të kësaj, vendi ka qenë dëshmitar i betejave të vazhdueshme të identitetit midis etnonacionalistëve, imperialistëve, federalistëve, rajonalistëve dhe jo-rusëve. Ndërsa Ukraina po zhvillon një shtet demokratik, pavarësisht problemeve të saj institucionale dhe ekonomike, Federata Ruse nuk ka qenë në gjendje të transformohet në një shtet-komb apo një shtet qytetar.

Dobësitë e shumta të Rusisë përkeqësohen nga një varësi e tepruar ndaj të ardhurave të paparashikueshme nga karburantet fosile, pabarazitë e saj të theksuara socio-ekonomike dhe defektet demografike, zgjerimi i pabarazive midis Moskës dhe subjekteve të saj federale, një piramidë politike e pasigurt e bazuar në personalizëm dhe klientelizëm, thellimi i mosbesimit ndaj institucioneve qeveritare, rritja e publikut nga një elitë e korruptuar në pushtet dhe mosbesim i përhapur në propagandën zyrtare.

Federata Ruse po i afrohet fundit të një cikli regjimi dhe Kremlini po forcon represionin kundër çdo shenje kundërshtimi. Përshkallëzimi i problemeve të brendshme e kanë bindur dukshëm Putinin se një strategji më e guximshme dhe më e rrezikshme e politikës së jashtme mund të sjellë përfitime të brendshme duke mobilizuar qytetarët rreth "fortesës së Rusisë".

Megjithatë, një sulm më i thellë ushtarak ndaj Ukrainës mund të jetë llogaritja më e gabuar e Putinit dhe do të përshpejtojë dështimet e Rusisë. Lufta do të vinte në shtëpi në Rusi me një numër në rritje të vdekjeve ushtarake dhe civile, rënie ekonomike të nxitur nga sanksionet perëndimore dhe përhapjen e kundërshtimit publik ndaj politikës së Kremlinit që vret "bashkatdhetarët sllavë" dhe "bashkëmoshatarët ortodoksë" të krishterë.

Një luftë e tillë do të zbulojë më tej strukturën perandorake të prishur të Rusisë.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa