Pse Moska e sheh NATO-n si një kërcënim?

Pse Moska e sheh NATO-n si një kërcënim?

Janusz Bugajski

Që nga formimi i NATO-s shtatëdhjetë vjet më parë për të mbrojtur Evropën nga një pushtim i mundshëm sovjetik, propagandistët në Moskë e kanë quajtur Aleancën si një agresor. Në epokën post-sovjetike, Kremlini i Presidentit Vladimir Putin ka vazhduar këtë traditë mashtrimi dhe ka shtuar disa tema të reja për audiencën perëndimore.

Dezinformimi i Moskës kërkon të popullarizojë imazhet e rreme të Perëndimit në Perëndim. Gjatë kohëve të Bashkimit Sovjetik, shërbimet e inteligjencës së Moskës përshkruan Shtetet e Bashkuara si një grabitqar imperialist që impononte vullnetin e vet mbi shtetet e nënshtruara. NATO cilësohej si një pakt ekspansionist i kontrolluar nga Uashingtoni për të zbatuar shfrytëzimin kapitalist dhe për të prishur aspiratat socialiste të masave të punës.

Nën Putinin, dezinformimi anti-perëndimor është përditësuar me heronj dhe heronj të rinj, por NATO dhe Shtetet e Bashkuara kanë mbetur kundërshtarë të vazhdueshëm. Frazeologjia e Kremlinit dhe simbolizmi vazhdojnë të depërtojnë në tregimet perëndimore, qoftë të përhapur nga simpatizuesit e Putinit ose si rezultat i neglizhencës në korrigjimin e pavërtetësive të përsëritura rregullisht.

Strukturat anti-NATO të Moskës janë të destinuara për tretje brenda dhe jashtë vendit. Për publikun rus, NATO është sulmuar për izolimin e Rusisë dhe planifikimin e shpërbërjes së vendit. Për publikun perëndimorë, NATO është mashtruar si nxitës i ngrohtë, duke provokuar konflikte me Rusinë dhe duke kufizuar sovranitetin e shteteve evropiane. Pretendime të rreme nga Moska kundër NATO-s janë kronike dhe korrigjuar nga Aleanca, por të paktën pesë kanë tërheqje më të thellë që mund të mashtrojnë opinionin publik.

Ngarkesa për zgjerimin agresiv të NATO-s qëndron në thelbin e dezinformimit të Kremlinit. Në të vërtetë, NATO nuk e ka imponuar veten në ndonjë shtet; vendet që janë çliruar nga kontrolli i Moskës kanë kërkuar vullnetarisht të hyjnë në NATO. Kjo është e kundërta e asaj se si funksionon Rusia - duke thithur shtetet përmes luftës, pushtimit, kërcënimit dhe shantazhit. Në një shembull të kohëve të fundit të mashtrimit, Moska ka kryer një fushatë të fuqishme propaganduese kundër aspiratave të Maqedonisë Veriore për t'u bashkuar me NATO duke pohuar se qeveria ishte nën presion për t'u anëtarësuar.

Një pohim i dytë i rremë që ende mban rezonancë në mediat perëndimore është se NATO iu zotua Moskës në fund të Luftës së Ftohtë që asnjë satelit sovjetik nuk do të bashkohej me Aleancën. Në fakt, çështja nuk u ngrit kurrë gjatë diskutimeve midis liderëve sovjetikë dhe perëndimorë dhe NATO nuk lëshoi ​​zotime për të refuzuar hyrjen në ndonjë shtet evropian.

Një gënjeshtër e tretë gjerësisht e përhapur është se rritja e NATO-s thellon ndarjet në Evropë dhe kërcënon Rusinë. Në të vërtetë, anëtarësimi i përbashkët i një aleance sigurie rrit stabilitetin duke reduktuar mosmarrëveshjet ndërmjet fqinjëve. Dhe nocioni se kjo kërcënon Rusinë është mashtruese. Propagandistët e Moskës rregullisht bëjnë thirrje për spektrin që NATO ka zgjeruar në kufijtë e Rusisë dhe kërcënon qytetet e saj. Ata dështojnë të theksojnë se Rusia gjithashtu kufizohet me NATO-n dhe kërcënimet e saj kundër Varshavës, Talin, Vilnius dhe Rigën, kanë precedentë aktualë historikë. Shtetet e Evropës Qendrore refuzojnë të jenë kundërshtarë të pushtimit dhe dominimit nga Rusia dhe kërkojnë pavarësi dhe siguri brenda aleancës së NATO-s.

Së katërti, retorika anti-NATO e Moskës akuzon që Aleanca është një mbulesë për imperializmin e SHBA. Për këtë arsye, anëtarësimi pretendohet të shtypë çdo politikë të jashtme sovrane, pasi Uashingtia ngatërron vendet e vogla në konflikte të reja. Kjo injoron faktin se të gjitha vendimet e NATO-s merren me konsensus, ushtritë kombëtare mbeten nën kontrollin e shtetit dhe asnjë kapital nuk është i detyruar të marrë pjesë në asnjë operacion të udhëhequr nga NATO.

Dhe i pesti, mashtrimi i tanishëm i Moskës përqendrohet në iniciativën e Pranisë së Forcimit të Paraqitur (PFP) në krahun lindor të NATO-s. PFP është një përgjigje ndaj pushtimit të Rusisë dhe ndarjes së Ukrainës dhe kërcënimeve të saj të vazhdueshme ndaj vendeve të tjera të Evropës Qendrore. Hipokritikisht, Kremlini akuzon NATO-n për shkeljen e Aktit Themelues NATO-Rusi 1997 lidhur me vendosjen e përhershme të forcave perëndimore në territorin e anëtarëve të rinj, në një kohë kur ka shkelur marrëveshjet për qëndrueshmërinë e kufijve dhe sovranitetin e të gjitha shteteve evropiane.

NATO ka respektuar Aktin Themelues gjithnjë e më të vjetëruar me Rusinë. Katër batalionet e saj shumëkombëshe janë batalione të vogla rrotulluese dhe nivelet totale të forcës në Aleancë janë zvogëluar ndjeshëm në vitet e fundit. Në të kundërtën, Rusia ka shkelur Aktin Themelues duke rritur praninë e trupave përgjatë kufijve të NATO-s dhe ka shkelur marrëveshjet mbi transparencën në vendosjen ushtarake dhe ushtrimet.