Si do të duket Paketa e Normalizimit të Serbisë dhe Kosovës?

Si do të duket Paketa e Normalizimit të Serbisë dhe Kosovës?

Janusz Bugajski

Bisedat e ngrira midis Serbisë dhe Kosovës duhet të ringjallen nëse të dy vendet duhet të bëjnë ndonjë përparim në institucionet ndërkombëtare. Dështimet e vazhdueshme të presidentit serb Aleksandar Vuçiç dhe presidentit të Kosovës Hashim Thaçi për të arritur një marrëveshje mbi normalizimin po rrisin frikën e stagnimit diplomatik, radikalizmit politik dhe paqëndrueshmërisë rajonale. Dhe pa një rol më të shquar të Bashkimit Europian, BE duket e paaftë për të bërë përparime të rëndësishme.

Qëllimet përfundimtare të negociatave ndërqeveritare ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit janë të qarta për të dy palët. Megjithatë, hapat për të arritur këto qëllime mbeten problematike, afati kohor është i pasigurt dhe aktualisht angazhimet ndërkombëtare nuk mund të garantohen.

Kosova ka një objektiv të qartë në bisedimet e tij me Beogradin. Ajo kërkon njohjen nga të gjitha shtetet e BE-së dhe anëtarësimin në organizatat kryesore multi-nacionale, përfshirë Kombet e Bashkuara. Kjo nuk është çështje e zgjidhjes së statusit të Kosovës, siç thonë disa zyrtarë serbë, por që të gjitha vendet të pranojnë se statusi i saj përfundimtar si shtet i pavarur është zgjidhur më shumë se një dekadë më parë.

Qëllimet përfundimtare të Serbisë janë gjithashtu të dukshme - për të arritur anëtarësimin në BE dhe për t'u bërë faktor i stabilitetit rajonal. Të gjithë politikanët janë të vetëdijshëm se Kosova nuk do të kthehet nën kontrollin e Beogradit dhe konflikti i pazgjidhur me Prishtinën thjesht e pengon përparimin e Serbisë. Qeveria ka bërë fushatë për një zotim për t'u bashkuar me BE dhe ka nisur me sukses bisedimet e pranimit me Brukselin. Serbia nuk duhet të lihet pas fqinjëve të saj në zhvillimin e saj ekonomik përmes përjashtimit të pafundëm nga Bashkimi.

Në një skenar ideal, "normalizimi" do të thotë që Serbia e pranon zyrtarisht Kosovën si shtet të pavarur dhe vendos marrëdhënie të plota diplomatike me Prishtinën. Duke pasur parasysh nostalgjinë historike mbi Kosovën, njohja nuk ka gjasa të ndodhë në çdo kohë, edhe nëse Serbia do të përfitonte nga mbështetja e gjerë ndërkombëtare për një iniciativë të tillë konstruktive.

Marrëveshjet dypalëshe më të lehta mbi çështje të tilla si targat ose të drejtat pronësore, të rregulluara sipas Marrëveshjes së Brukselit 2013, tashmë janë arritur dhe pa trajtuar problemet më të vështira, marrëdhëniet Serbi-Kosovë do të mbyllen. Kishte disa shpresa disa muaj më parë se një shkëmbim tokash ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës mund të zhbllokonte normalizimin. Duke pasur parasysh hezitimin e BE-së dhe rezistencën e gjerë politike në të dy kryeqytetet për të hequr dorë nga çdo territor, ndryshimet kufitare ka të ngjarë të mungojnë nga tryeza e negociatave për të ardhmen e parashikueshme.

E vetmja strategji e qëndrueshme mbetet që të dyja palët të ndërmarrin një numër hapash të rëndësishëm drejt njëri-tjetrit që do të ishin pjesë e një "pakete normalizimi". Kjo do të kërkonte dhënien fund të negocimeve aktuale dypalëshe dhe zbatimin e disa tjerave më pozitive.

Për Prishtinën, dhënia fund e disa aspekteve negative do të nënkuptonte heqjen e tarifave të rënda për mallrat serbe dhe duke rënë dakord të mos bllokojnë vizitat e zyrtarëve serbë në veri të Kosovës nëse Prishtina është njoftuar paraprakisht. Çështjet pozitive mund të përfshijnë riafirmimin e rëndësisë së vendeve fetare ortodokse serbe dhe sigurimin e tyre me një status të veçantë si faltore të mbrojtura ndërkombëtarisht. Kjo gjithashtu do të nënkuptonte zbatimin e marrëveshjes së mëparshme mbi Asociacionin e Komunave Serbe, duke siguruar që kjo strukturë nuk ka funksione të centralizuara ekzekutive që do të promovonin autonominë territoriale.

Për Serbinë, përfundimi i negocimeve do të nënkuptonte respektimin e marrëveshjes së Brukselit duke zhbllokuar kundërshtimin ndaj Kosovës për të hyrë në institucione ndërkombëtare si Interpoli ose Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE). Ajo gjithashtu mund të përfshijë një ndalesë për të ndjekur njohjen e Kosovës duke mos ofruar më stimuj për vendet e vogla në Oqeani dhe Afrikë për të tërhequr njohjen e tyre.

Pozita më e rëndësishme pozitive, e shkurtër e të drejtpërdrejtë, do të ishte që Serbia të heqë vërejtjet e veta ndaj Kosovës duke fituar një vend në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së. Ky hap mund t'i bindë pesë shtetet e mbetura të BE-së që ta njohin Kosovën duke demonstruar pavarësinë e Serbisë nga Rusia, e cila përdor taktikat e saj bllokuese në OKB si ndikim mbi Beogradin. Përpjekja për të balancuar Perëndimin dhe Lindjen, në imitim të Jugosllavisë së Titos, nuk është më një opsion racional për Serbinë kur Rusia synon të minojë Perëndimin.

Njëkohësisht, Prishtina mund të luajë një rol pozitiv duke deklaruar se përparimi i bërë në "paketën e normalizimit" duhet të vërtetojë pajtueshmërinë e Serbisë me Kapitullin 35 në agjendën e anëtarësimit në BE.Kjo shfaqje e vullnetit të mirë dypalësh bazuar në vet interesin do të shpejtojë përparimin e Beogradit drejt përmbushjes së kritereve për hyrjen në BE.

Uashingtoni duhet të përfshihet ngushtë gjatë gjithë procesit të normalizimit. Ajo mund të konsiderojë gjithashtu emërimin e një të dërguari të posaçëm për të nënvizuar vendosmërinë e tij për të zgjidhur një mosmarrëveshje në dukje të patundur. Nuk është e qartë nëse kryetarët Thaçi dhe Vuçiq mund të bëjnë një "paketë normalizimi" të tyre ose vetëm me ndërmjetësimin e BE-së. Shtëpia e Bardhë mund të ketë nevojë të gjejë një figurë të shquar që tregon këmbënguljen dhe kreativitetin e bazuar në një njohuri intensive të rajonit.