A e kemi harruar mësimin e vitit 1989?

A e kemi harruar mësimin e vitit 1989?

Janusz Bugajski

1989 festohet si viti që komunizmi u rrëzua në të gjithë gjysmën lindore të Evropës. Por, shpesh e lënë pas dore është fakti se viti 1989 ishte gjithashtu viti që u rikthye pavarësia kombëtare dhe u nënshtrua Moska. Dhe për 30 vitet e fundit, çdo vend në Evropën Qendrore Lindore (CEE) ka mbrojtur fuqishëm sovranitetin e vet. Rrëzimi i Murit të Berlinit në nëntor 1989 mbetet një simbol i zbehtë i lirisë, por rënia e bllokut Sovjetik filloi shumë më herët dhe jo në Gjermaninë Lindore komuniste. Sistemi i imponuar nga Kremlin kishte qenë në kalbje të terminalit për shumë vite. Regjimet një-palëshe ngulfatnin liritë individuale, të drejtat e njeriut dhe liritë politike dhe nuk ishin në gjendje të jepnin arsyetimin thelbësor për komunizmin: performancën ekonomike. Pabarazitë midis Perëndimit dhe Lindjes u rritën më të rrepta gjatë viteve 1980, veçanërisht pasi integrimi i tregut rriti prosperitetin e Evropës Perëndimore dhe blloku Sovjetik provoi të ishte një alternative e varfër për projektin Evropian. Lëvizjet protestuese kundër komunizmit dhe kontrollit sovjetik u përplasën në mënyrë periodike në të gjithë rajonin, por në verën e vitit 1980 një tërmet tronditi Evropën me formimin e Sindikatës së pavarur të tregtisë së lirë të Polonisë. Megjithëse Solidariteti u bllokua përkohësisht dhe u nxit nën tokë, anëtarësia e tij masive dhe udhëheqja largpamëse dëshmuan se ditët e komunizmit të imponuar nga Sovjetik ishin të numëruara. E vetmja e panjohur ishte nëse sistemi do të zhdukej me një zhurmë ose një pëshpëritje. Për fat të mirë, komunizmi nuk kishte më forcë t'i rezistonte skadimit të vet. Ideologjikisht e falimentuar, e varfër ekonomikisht dhe politikisht e paaftë, Marksizmi-Leninizmi dëshmoi se ishte një qorrsokak eksperimentale. Për më tepër, regjimi sovjetik që kishte mbështetur qeveritë me përfaqësues në të gjithë rajonin nuk kishte më bindje ose burime për të shtypur dëshirat për pluralizmin dhe pavarësinë kombëtare midis pasurive të tij të shumta perandorake. Në kohën kur u prish Muri i Berlinit, Polonia tashmë kishte zgjedhur një qeveri demokratike në qershor 1989, ndërsa Hungaria dhe Çekosllovakia po lëviznin në mënyrë të qëndrueshme drejt pluralizmit politik pasi udhëheqësit e tyre e kuptuan se ndryshimi sistematik ishte i pashmangshëm. Rënia e komunizmit jo vetëm që paralajmëroi rivendosjen e demokracisë; po aq e rëndësishme, revolucionet politike të viteve 1989-91 siguruan çlirimin kombëtar të 21 vendeve nga mbizotërimi i Moskës. Dhe ndërsa komunizmi është një ndërhyrje e venitur, lufta për të ruajtur pavarësinë e shtetit nga një regjim pohues rus do të vazhdojë në të ardhmen. Zyrtarët në Moskë kërkojnë të rishikojnë rëndësinë e vitit 1989 duke pohuar se Bashkimi Sovjetik nuk pushtoi gjysmën e Evropës pas Luftës së Dytë Botërore dhe duke nënvizuar se si armët sovjetike imponuan një sistem shtypës totalitarist që ngulfat përparimin politik dhe ekonomik për gati gjysmë shekulli. Zëdhënësit e Kremlinit madje pohojnë se Kremlini shkatërroi me dashamirësi bllokun Sovjetik dhe se Lufta e Ftohtë përfundoi në një barazim, në vend se të pranonte se sistemi Sovjetik u shpërbë nga brenda. Sidoqoftë, bindja e tanishme e Moskës ndaj rajonit nuk bazohet në mirazhin utopik të komunizmit ose në kimerën e internacionalizmit proletar. Përkundrazi, ajo shpall të pavërtetën se Rusia mund të ndihmojë në mbrojtjen e pavarësisë së secilit shtet. Propagandistët rusë pretendojnë se Lindja e Evropës është e kërcënuar nga një imperializëm i ri i imponuar nga NATO, Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara dhe se secili vend duhet të mësojë nga suksesi i Rusisë në rezistimin ndaj kontrollit të huaj dhe të simulojë sistemin e saj të "demokracisë sovrane". Ndërsa është e vështirë për Moskën të diskreditojë sigurinë që NATO i jep secilit aleat, përqendrimi i saj ka qenë në imponimin e supozuar të hegjemonisë së BE. Ky argument mbart një rezonancë në shtetet që ose ndjehen të prekshme nga manipulimet e jashtme ose kundërshtojnë disa nga normat kulturore që BE pret që anëtarët e saj të mbështesin. Kur tradicionalizmi mbetet i fortë, veçanërisht në qytetet e vogla dhe zonat rurale, liberalizmi social dhe zgjedhja individuale mund të perceptohen si një kërcënim për identitetin dhe komunitetin. Duhet mbajtur mend se u desh durim dhe këmbëngulje për të kapërcyer gjeneratat e diskriminimit racor dhe seksual në Evropën Perëndimore, por këto vende nuk u dënuan ose u hodhën poshtë si jodemokratë gjatë evolucionit të tyre të zgjatur. Një mësim kyç i vitit 1989 për EQL ishte ruajtja e pavarësisë kombëtare dhe kjo ndjeshmëri vazhdon edhe sot e kësaj dite. Secili shtet vazhdon të mbrojë sovranitetin e tij nga ato që pretendojnë disa liderë politikë, imponime të huaja. Kjo përfshin disa rregullore të BE-së, si dhe politika, të tilla si kuotat e refugjatëve, të cilat konsiderohen si mbizotëruese të vendimmarrjes kombëtare. Edhe Anglia, një vend me një histori të gjatë pavarësie dhe demokracie, ka demonstruar ndjeshmërinë e saj ndaj një humbje të prirur të sovranitetit përmes përpjekjeve të vazhdueshme të saj për t'u larguar nga BE. Kundërshtimi politik ndaj Brukselit në disa shtete të EQL mund të jetë një pretekst i përdorur nga palë të veçanta për të tërhequr votuesit dhe për të konsoliduar fuqinë dhe ndikimin e tyre, por fakti që ajo ka rezonancë të gjerë publike nënvizon rëndësinë thelbësore të identitetit kombëtar. Mirëmbajtja e sovranitetit shtetëror ishte një aspiratë themelore e vitit 1989 dhe jo thjesht zëvendësimi i një sistemi politik të vjetëruar. Kjo mund të kuptohet dobët në disa vende të Evropës Perëndimore, pavarësia e të cilave nuk është kërcënuar vazhdimisht dhe që kanë jetuar të sigurt nën ombrellën e Sh.B.A dhe të NATO-s.