Uashingtoni nuk është i vetmi kryeqytet që po bëhet gati për vitin 2020

Uashingtoni nuk është i vetmi kryeqytet që po bëhet gati për vitin 2020

Janusz Bugajski

Kremlini po përgatit një ndërhyrje armiqësore në zgjedhjet presidenciale të Sh.B.A.-së në vitin 2020. Është e pasigurt se cili kandidat do të favorizojë Moska përfundimisht, por objektivi kryesor i saj është të forcojë përçarjet në shoqërinë amerikane dhe të përhapë mosbesimin në procesin demokratik.

Zgjedhjet presidenciale të Sh.B.A-së për vitin 2016 ishin një provë për operacionet e infiltrimit dhe ndikimit rus. Që atëherë Kremlini ka zhvilluar metoda të reja dhe ka vendosur rrugë të reja për të arritur qëllimet e tij. Ka të ngjarë të përqëndrohet në të paktën katër nisma fyese: përhapjen e dezinformatave të thella të rreme, rekrutimin e influencuesve në internet, hakimin e listave të zgjedhjeve dhe shkeljen e rezultateve të zgjedhjeve.

Përveç teorive zakonore mashtruese të komplotit që agjentët dhe përfaqësuesit rusë shpallin në rrjetet sociale, ata tani kanë mundësinë e përdorimit të programeve të rreme. Kjo teknologji mundëson shpërndarjen e videos të fabrikuar ose të ndryshuar në internet që duket jashtëzakonisht e vërtetë. Përdorimi i këtij mjeti në një shkallë masive do t'i mundësojë propagandistëve dhe trollit të krijojnë realitete të reja për votuesit e mundshëm dhe t'i bindin ata se falsifikimet janë realitet.

Desinformimi i thellë i rremë vizual dhe aural do të lehtësojë një nivel të ngritur të manipulimit të mendjes, si dhe forcimin e paragjykimeve ekzistuese. Do të jetë e vështirë të bindni disa konsumatorë që një video është sajuar kur ka pak besim në median kryesore. Falsifikimet e thella gjithashtu do të funksionojnë në të kundërt, ku videot autentike mund të përshkruhen si mashtruese në mënyrë që të diskreditojnë burimin. Teknologjia do të shërbejë për të hutuar, përçarë dhe polarizuar më tej votuesit dhe për të rritur mosbesimin ndaj politikanëve dhe gazetarëve.

Një mënyrë e dytë efektive për të ndërhyrë në zgjedhjet e SH.B.A.-së është duke rekrutuar një skuadër të influencuesve në internet që kuptojnë audiencën amerikane dhe llogaritin se ku mund të depërtojnë më së miri dezinformatat dhe agjitacionet. Këta aktivistë të rrjeteve sociale mund të binden ose paguhen për të siguruar informacione mbi audiencën dhe kanalet, të specifikojnë cilat mesazhe rezonojnë me grupe të veçanta të qytetarëve dhe të përdorin kontaktet e tyre të gjera për të përhapur dezinformimin çdo ditë.

Megjithë pretendimet e Facebook që ka mbyllur mbi dy miliardë llogari false në dy vitet e fundit, numri i mediave mashtruese vazhdon të zgjerohet. Shërbimet e Kremlinit gjithashtu mund të përshtatin dhe anashkalojnë kufizimet duke përdorur njerëz të vërtetë në vend të llogarive të rreme për të përhapur dezinformimin. Një zinxhir njerëzor në zgjerim në shërbim të inteligjencës ruse mund të depërtojë në sektorë të ndryshëm të shoqërisë amerikane për të mbjellë mosmarrëveshje dhe agjituar për kauza të veçanta.

Shpërndarësit e komploteve të rreme mund të shfrytëzojnë tensionet midis grupeve të ndryshme shoqërore. Kjo mund të përfshijë përçarje midis demokratëve dhe republikanëve, liberalëve dhe konservatorëve, brezave të rinj dhe të moshuar, banorë të qytetit dhe fshatrave dhe kllapa të ardhura më të larta dhe më të ulëta. Dezinformimi gjithashtu mund të shfrytëzojë dhe gjenerojë konflikte midis shumicës dhe pakicave të ndryshme fetare, etnike, kulturore dhe seksuale. Ashtu si në operacionet e saj kundër demokracive evropiane, Moska synon një spektër të gjerë politik dhe ideologjik. Në Shtetet e Bashkuara ajo mund të forcojë njëkohësisht supremacizmin e bardhë dhe rezistencën e minoriteteve, ose të nxisë ungjillorët konservatorë dhe përparimtarët socialistë përmes rrjeteve të tij të rritura të dezinformimit.

Një perspektivë e tretë dhe gjithnjë e më shqetësuese gjatë zgjedhjeve të ardhshme është hakimi i listave të votimit. Një raport i senatit amerikan të publikuar së fundmi thotë se shërbimet e inteligjencës ruse hakuan në infrastrukturën zgjedhore të Amerikës gjatë vitit 2016 dhe vazhdojnë të hetojnë rrjetin ndërsa afrohet fushata e vitit 2020. Oficerët ushtarakë rus po studiojnë sistemin e zgjedhjeve të decentralizuara të Sh.B.A-së për të identifikuar lidhjet më të dobëta në përgatitje për një sulm të mundshëm përpara nëntorit 2020. Kjo mund të përfshijë fshirjen ose skualifikimin e votuesve të zgjedhur për të ndikuar në një rezultat lokal.

Raporti i Senatit përfundon se hakerat GRU (zbulimi ushtarak rus) kanë kryer misione zbulimi në internet në të gjitha pesëdhjetë shtetet. Për shembull, aktorët rusë në internet ishin në një pozitë të fortë për të ndryshuar të dhënat e votuesve brenda një baze të të dhënave të Illinois dhe në disa rrethe në Florida. Megjithëse hetuesit nuk gjetën prova të qarta se dosjet e regjistrave të votuesve ishin modifikuar gjatë këtyre ndërhyrjeve, duket se ka mundësi që agjentët e Moskës po përgatiteshin për një operacion të ardhshëm.

Një dobësi zgjedhore e katërt dhe teknikisht e lidhur me zgjedhjet e Sh.B.A është perspektiva e prishjes së rezultatit, në të cilën vitet e fundit votat janë ndryshuar dhe rezultati është falsifikuar.
Një haker i sofistikuar mund të synonte rrethe të veçanta ku diferencat midis kandidatëve presidencialë janë tashmë të vogla, siç ishte rasti në disa shtete të mesme perëndimore në nëntor 2016. Edhe fshirja dhe shpërndarja e një përqindje të vogël të votave mund të kishin një ndikim vendimtar në rezultatet e zgjedhjeve.

Pakësimi i numrave të votave, veçanërisht nëse kjo ekspozohet më pas, gjithashtu mund të delegojë në zgjedhjet në sytë e votuesve.