Sofja lufton përsëri kundër shtrembërimeve të historisë nga Rusia

Sofja lufton përsëri kundër shtrembërimeve të historisë nga Rusia

Janusz Bugajski

Përkundër anëtarësimit të Bullgarisë në NATO, Moska ka shfrytëzuar lidhjet e saj historike të përzemërta me Sofjen për të minuar angazhimet e vendit perëndimor. Sidoqoftë, një luftë tani po intensifikohet midis lobeve tradicionale pro-Rusisë dhe aktivistëve që mbështesin perëndimin që po ripërtërijnë identitetin bullgar. Për të pohuar plotësisht veçantinë e saj, Bullgaria duhet të rimarrë historinë e saj, të mbështesë sovranitetin e saj dhe të prishë ndikimet e shkatërruara politike të Moskës.   Zyrtarët rusë kanë përshkruar tradicionalisht bullgarët, në mënyrë të ngjashme me ukrainasit dhe bjellorusët, si "vëllezër më të vegjël". Në parimin e Rusisë, kjo nënkupton një anëtar të familjes nënshtruar i cili duhet të ndjekë udhëzimet e motrës së tij më të vjetër. Në të vërtetë, "marrëdhëniet vëllazërore" të Rusisë me të gjithë fqinjët më të vegjël janë të ankoruar në këtë asimetri në fuqi dhe autoritet. Për shumë vite, historianë dhe arsimtarë bullgarë kanë luftuar për të ekspozuar mitet dhe rrëfimet e rreme të përhapura nga historiografia Ruse - për shembull, që alfabeti cirilik u shkrua nga murgjit jo rusë bullgarë, ose se Krishterimi ortodoks sllav ishte Rus dhe jo Bullgar në origjinë . Duke përvetësuar alfabetin bullgar dhe traditat e Kishës, Moska portretizon veten si kreu i pan-sllavomërisë dhe ortodoksizmit të krishterë. Kur Bullgaria ishte më e dobët se Rusia gjatë epokave cariste dhe sovjetike, Sofja mund të bënte pak për të korrigjuar rekordin historik. Sidoqoftë, nën ombrellën e NATO-s, Bullgaria posedon siguri dhe besim për të rizbuluar identitetin e saj dhe të refuzojë versionin e imponuar Muscovite të historisë së saj.   Në shtrembërimet e fundit historike, ambasada ruse në Sofje hapi një ekspozitë në shtator duke festuar çlirimin e supozuar të Ushtrisë së Kuqe të Bullgarisë nga nazizmi. Kjo ndezi zemërimin publik dhe Ministria e Jashtme Bullgare lëshoi një deklaratë të fortë duke theksuar se Ushtria Sovjetike solli një gjysmë shekulli shtypjeje, prishjeje ekonomike dhe izolimi nga rryma evropiane. Reagimi në Moskë ndaj besueshmërisë bullgare u hidhërua në histeri, me “vëllanë e vogël” të akuzuar për mosmirënjohje për çlirimin e tij dhe “duke vepruar kundër ligjit”. Në Rusi, është e paligjshme të vihet në dyshim roli i Ushtrisë së Kuqe qoftë në bashkëpunimin me nazistët ose shtypjen e kombeve të Evropës Qendrore-Lindore.

 

Duke filluar nga ky muaj, të gjitha librat shkollorë të historisë në Bullgari përfshijnë fakte për okupimin Sovjetik të Bullgarisë në 1944 dhe natyrën kriminale të regjimit komunist bullgar të mbështetur nga Sovjetik. Historianët bullgarë besojnë se kjo është arsyeja e vërtetë pas reagimit të fortë në Moskë ndaj deklaratës së Ministrisë së Jashtme Bullgare. Moska po tenton gjithashtu për të kthyer arkivat historike bullgare të vjedhura nga Sovjetikët dhe transferuar në Moskë pas Luftës së Dytë Botërore. Ato përmbajnë detaje rreth akteve terroriste komuniste të kryera në Bullgari nën drejtimin e Moskës para Luftës së Dytë Botërore. Korrigjimi i shtrembërimeve historike të Rusisë është shoqëruar me një ri-konfirmim të sovranitetit kombëtar të Bullgarisë. Javët e fundit, një politikan pro-Kremlin është arrestuar dhe gjykuar për spiunazh dhe pastrim parash. Nikolai Malinov, një ish-deputet parlamentar nga Partia Socialiste Bullgare (BSP) që drejton një organizatë pro-ruse, është akuzuar se pranon pagesa për transferimin e sekreteve të shtetit bullgar në dy organizata ruse - Shoqata Shqiponja me dy koka dhe Instituti Rus për Strategjinë studimeve. Presidenti i Bullgarisë Rumen Radev kritikoi arrestimin e Malinov, por fuqitë presidenciale janë të kufizuara dhe Radev perceptohet gjerësisht si vihet re për Kremlin. Autoritetet bullgare vendosën gjithashtu një ndalim dhjetë vjeçar të hyrjes në vend nga Leonid Reshetnikov, një ish agjent i inteligjencës sovjetike dhe ruse dhe drejtori i Institutit Rus për Studime Strategjike, i cili zhvillon strategji për ndërhyrjen e Kremlinit në zgjedhjet e jashtme. Prokurorët në Sofje pretendojnë se Reshetnikov ka koordinuar operacionet ruse të spiunazhit që synojnë të riorientojnë Bullgarinë më afër Moskës. Sofja po heton gjithashtu lidhjet e Malinovit me mogulin e mediave ruse Konstantin Malofeyev, i cili është i ndaluar të hyjë në BE dhe Shtetet e Bashkuara për financimin e forcave të përfaqësuesit rus që pushtojnë pjesë të Ukrainës lindore. Reshetnikov dhe Malofeyev gjoja kanë financuar projekte për të rritur ndikimin rus në ekonominë, kulturën, politikën dhe median bullgare. Nëse vazhdon të çlirohet nga ndikimet e Moskës, Bullgaria do të ketë një mundësi të forcojë krahun lindor të NATO-s, të ndihmojë sigurimin e rajonit të Detit të Zi dhe të demonstrojë rëndësinë e saj si një aleat amerikan. Për t'u larguar nga varësia dhe presioni rus, qeveria duhet të shkurtojë disa vija që lidhin vendin drejt Moskës. Këto përfshijnë korrupsionin politik, varësinë e energjisë dhe depërtimin e mediave përmes të cilave zyrtarët rusë përshkruajnë Bullgarinë qoftë si një vend besnik rus ose një tradhtar i Slavdom dhe Ortodoksisë së Krishterë.

 

Ndërsa Rusia bëhet gjithnjë e më e vendosur për të projektuar fuqinë e saj ushtarake mbi Detin e Zi, Bullgaria do të duhet të punojë më intensivisht me aleatët e saj të NATO-s për të kontrolluar ambiciet e Kremlinit. Një hap i rëndësishëm do të ishte përshpejtimi i modernizimit të forcave të saj të armatosura dhe zëvendësimi i Sovjetikut me pajisje të prodhuara nga Perëndimi. Në shenjë përparimi, Sofja planifikon të zëvendësojë avionët luftarakë Mikoyan MiG-29 të dizajnuar sovjetik me aeroplanët perëndimorë, me shumë gjasa avionët luftarakë të SHBA F-16 Block 70. Këshilli i Ministrave dhe parlamenti miratuan blerjen e tetë avionëve, dhe megjithëse Presidenti Radev vuri veton ndaj marrëveshjes, parlamenti rrëzoi me lehtësi veton e tij. Lëvizje të tilla tregojnë se Bullgaria ka udhëheqjen dhe aftësitë për t'u bërë një aleat kryesor i NATO-s në gadishullin Ballkanik dhe përgjatë detit të Detit të Zi.