Rreziqet e NATO-s para samitit në Londër

Rreziqet e NATO-s para samitit në Londër

Në Samitin e Londrës në NATO në 3-4 Dhjetor 2019, udhëheqësit e Aleancës do të përqendrojnë vëmendjen e tyre në Detin e Zi. Kjo do të sigurojë një mundësi të vlefshme për të vlerësuar rreziqet me të cilat përballet krahu më i prekshëm i Aleancës midis Detit të Zi dhe Balltikut, veçanërisht nga konfliktet e promovuara nga Moska.

Janusz Bugajski

Samiti i Londrës do të rishikojë paketën e masave të dakorduara në takimin e Ministrave të Jashtëm të NATO-s në Uashington në prill. Paketa thekson përmirësimin e "vetëdijes së situatës" të NATO-s përmes shkëmbimit të informacionit, trainimit të forcave detare, stërvitjeve dhe mbështetjes së shtuar për Gjeorgjinë dhe Ukrainën. Duke theksuar rëndësinë e nismës së NATO-s, CEPA ka përshkruar skenarë të mundshëm të konflikteve në një raport të ri për forcimin e krahut lindor të NATO-s: Një Strategji për Koherencën Balltiko-Detit të Zi. Aleanca duhet të bëjë përgatitje për pesë konflikte të mundshme, qoftë për të parandaluar përshkallëzimin, për të shpërndarë konfliktet e armatosura, ose për të mbrojtur kundër konfrontimit të hapur ushtarak. Qëllimi duhet të jetë vendosja e kostove të rënda për Rusinë në tre fusha të rëndësishme: burimet ushtarake, efektivitetin gjeopolitik dhe sanksionet ndërkombëtare.

Së pari, Moska mund të përshkallëzojë luftën e saj kundër Ukrainës. Përveç bllokimit të porteve të Ukrainës në detin Azov, marina ruse mund të synojë porte të tjera përgjatë Detit të Zi, përfshirë edhe daljen kryesore të Odesa. Krimea do të përdoret si një urë lidhëse për operacionet përgjatë gjithë vijës bregdetare të Ukrainës. Duke ndërtuar aftësitë e saj detare, Moska është në një pozitë të fortë për të shmangur çdo kundërvënie nga forcat e NATO-s për të hapur korsi deti. Ndikimi i një bllokade afatgjatë do të ishte që të mbysin Ukrainën ekonomikisht, të promovojnë paqëndrueshmërinë sociale, të dobësojnë qeverinë në Kiev dhe ta bëjnë atë më të ndjeshëm ndaj kërkesave politike të Kremlinit.

Së dyti, Moska mund të krijojë një provokim që përfshin rusë etnikë ose rusëfolësit në Estoni ose Letoni për të justifikuar një inkursion të drejtpërdrejtë në emër të pakicave kombëtare gjoja të rrezikuara. Zbulimi i agjentëve rusë dhe degëve të dezinformimit mund të injektojnë separatizëm, të ngjashëm me modelin Donbas ukrainas, në zonat që flasin rusisht të Estonisë Lindore (Narva) dhe Letonisë Lindore (Latgale) ose madje të nxisin konflikte etnike në Riga dhe Talin. Disa skenarë subversivë të njëkohshëm do të shkaktojnë një sfidë të drejtpërdrejtë për NATO-n dhe do të testojnë nëse ka kohezion të mjaftueshëm të Aleancës për të nënshtruar përfshirjen ruse.

Së treti, Moska mund të destabilizojë Bjellorusinë duke kërkuar të zëvendësojë Presidentin Alyaksandr Lukashenka me një besnik pro-Putinit nëse Bjellorusia shihet si duke u larguar nga orbita e Rusisë drejt institucioneve perëndimore. Putini gjithashtu mund të shtyjë drejt një bashkimi më të ngushtë midis Rusisë dhe Bjellorusisë dhe të sigurojë një pretekst për një mandat tjetër si president i një shteti të ri pasi të skadojë mandati i tij aktual në 2024. Lëvizje të tilla mund të shkaktojnë rezistencë në Bjellorusi dhe të çojnë në një ndërhyrje ushtarake më gjithëpërfshirëse. Prania e trupave ruse përgjatë kufijve perëndimorë të Bjellorusisë do të shihej si një kërcënim i drejtpërdrejtë në Poloni, Ukrainë, Lituani dhe Letoni. Do të krijonte perspektivë që Moska të krijojë incidente për të mbyllur Korridorin Suwałki dhe të lidh forcat e saj në Bjellorusi dhe Kaliningrad.

Moska gjithashtu do të ishte në një pozitë më të favorshme për të sulmuar Ukrainën nga veriu, si dhe nga lindja. Së katërti, rajoni separatist transnistrian i mbështetur nga Moska brenda Moldavisë mund të përdoret për të shpejtuar një konflikt me qeverinë e Moldavisë ose me Ukrainën ose Rumaninë. Sulmet e dezinformimit të Moskës kanë pohuar se Kiev kërcënon ekzistencën e Transnistrisë dhe mund të ndihmojë Rumaninë në përvetësimin e Moldavisë. Në të njëjtën kohë, propaganda e Rusisë pohon se Bukureshti kërkon të aneksojë Moldavinë së bashku me xhepat e territorit brenda Ukrainës. Qëllimi i Moskës është të nxisë pasigurinë dhe konfliktin midis Moldavisë, Rumanisë dhe Ukrainës dhe të vendosë bazat e ndërhyrjes për të mbrojtur Transnistrinë ose popullsitë që flasin rusisht në Moldavi dhe Ukrainë. Moska gjithashtu mund të mbështesë separatizmin e Gagauz-it në Moldavinë e Jugut dhe Danubian Ukrainën, si një pretekst për të zhvendosur trupat ose përfaqësuesit e saj në këto territore. Kremlini mund të kërcënojë si Rumaninë ashtu edhe Ukrainën njëkohësisht me ndarje duke mbështetur krijimin e një Republike Budjak të mbrojtur nga Rusia në Moldavinë e Jugut dhe pjesë të Oblastës Odesa në Ukrainë që përmbajnë pakicat moldave, Gagauz, ruse dhe bullgare. Së pesti, Moska mund të provokojë konflikte në Kaukazin e Jugut për të parandaluar zhvillimin e lidhjeve më të ngushta midis tre shteteve rajonale dhe Perëndimit. Ai mund të nënvlerësojë sovranitetin e Gjeorgjisë nga një sulm i ri duke përhapur vendin me një korridor ushtarak midis territorit të okupimit të Jugut dhe Armenisë të pushtuar nga Rusia. Kjo do të rritë praninë ushtarake të Rusisë në Armeni dhe do t'i sinjalizojë qeverisë reformiste në Jerevinë se Moska nuk do të tolerojë vendin që po afrohet drejt Perëndimit. Moska gjithashtu mund të mbështesë separatizmin e Gagauz-it në Moldavinë e Jugut dhe Danubian Ukrainën, si një pretekst për të zhvendosur trupat ose përfaqësuesit e saj në këto territore. Kremlini mund të kërcënojë si Rumaninë ashtu edhe Ukrainën njëkohësisht me ndarje duke mbështetur krijimin e një Republike Budjak të mbrojtur nga Rusia në Moldavinë e Jugut dhe pjesë të Oblastës Odesa në Ukrainë që përmbajnë pakicat moldave, Gagauz, ruse dhe bullgare. Moska gjithashtu mund të rishfaqte konfliktin midis Armenisë dhe Azerbajxhanit mbi rajonin e okupuar të Karabag-Karabakut dhe territoreve ngjitur si pretekst për të injektuar trupat e saj si "paqeruajtës" dhe të ushtrojë më shumë presion mbi të dy shtetet. Tensionet midis Tbilisi dhe Baku, përfshirë mosmarrëveshjet për hyrjen në një manastir ortodoks Gjeorgjian në Azerbajxhan, gjithashtu mund të nxirren nga Rusia në favor të saj. Manovra të tilla gjithashtu do t'i mundësonin Moskës të prishë lidhjet jo-ruse të energjisë dhe transportit midis pellgut Kaspik dhe Evropës, përfshirë Korridorin Jugor të Gazit nga Azerbajxhani, dhe të forcojnë sulmet e tij energjetike në Evropë.