Taktikat ‘SALLAMI’ të Moskës

Taktikat ‘SALLAMI’ të Moskës

Janusz Bugajski

Para se të shpiket termi "luftë hibride", Kremlini ndoqi një strategji për të shkatërruar dhe kapur territoret e ish-satelitëve. Qasja e Moskës ndaj fqinjëve të saj është një variant ndërkombëtar i "taktikave të sallamit" të zbatuara nga regjimet komuniste për të përçarë dhe eleminuar kundërshtimin e brendshëm politik. 

Përmes një kombinimi të dezinformatave të synuara, sjelljes diplomatike dhe veprimeve ushtarake, zyrtarët rusë kanë qenë të suksesshëm jo vetëm në gdhendjen e shteteve fqinje, por edhe në manipulimin e lojtarëve ndërkombëtarë për të legjitimuar pushtimet e tyre. Moska shfrytëzon dobësitë diplomatike të fqinjëve më të dobët. Ukraina është shënjestra më e fundit, siç duket në takimin në Paris midis krerëve të shtetit të Ukrainës, Rusisë, Gjermanisë dhe Francës më 9 Dhjetor, por pa përfshirjen e SHBA, Presidenti Vladimir Putin po përpiqet të krijojë besimin te drejtuesit e BE-së se paqja në Ukrainë mund të arrihet vetëm përmes lëshimeve të njëanshme nga pala e rrethuar. 

Moska shfrytëzon qëllimin e Presidentit Francez Emmanuel Macron të "normalizojë" marrëdhëniet me Rusinë dhe të lehtësojë sanksionet ekonomike perëndimore. Franca u mashtrua më parë kur Presidenti Nicolas Sarkozy pranoi një plan të dështuar për të rikthyer tërësinë e territorit të Gjeorgjisë pas pushtimit të Rusisë në gusht 2008. Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelenskyy deri më tani i rezistoi presionit diplomatik të Moskës dhe tërheqjes franceze. Rusia kryen dy ofensiva diplomatike dhe juridike të njëkohshme: legjitimimin e subjekteve nënligjore jo legjitime dhe delegimin e integritetit legjitim të shtetit. 

Mjetet e dukshme juridike përdoren për të minuar viktimën dhe për të mbrojtur agresorin duke propozuar armëpushime dhe traktate paqeje për të ngrirë konfliktet e armatosura dhe për t'u dhënë besueshmëri forcave separatiste të mbështetura nga Moska.

Bisedimet për territoret secesioniste janë zgjatur për të mundësuar forcat kryengritëse të konsolidojnë kontrollin e tyre dhe të maskojnë përfshirjen e Rusisë. Kjo ka qenë rasti me procesin e zgjatur të Minsk dhe Normandisë mbi të ardhmen e pjesëve të okupuara ruse të rajonit Donbas të Ukrainës. 

Vonesa të tilla bëhen sukses i marrëdhënieve me publikun për Moskën pasi ato u japin besueshmëri regjimeve me përfaqësim dhe largojnë vëmendjen nga shkaku kryesor i konfliktit - sulmi i Rusisë ndaj një shteti të pavarur. Marrëveshjet ndërkombëtare mund të manipulohen, bllokohen ose thjesht injorohen, siç është Memorandumi i Budapestit në 1994 që garanton sigurinë e Ukrainës. Përkundrazi, Moska ka vendosur mijëra trupa në Donbasin e Ukrainës ndërsa mohon me forcë praninë e tyre. Kremlin më parë nuk e pranoi afatin e vitit 2002 për të tërhequr të gjitha trupat dhe pajisjet ushtarake nga rajoni i Transnistrisë së Moldavisë. Megjithë premtimet për Organizatën për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) mbi 1.000 trupa ruse janë stacionuar në mënyrë të paligjshme në një vend i cili ka deklaruar neutralitetin e saj. Në rastin e Krimesë, Kremlini ka kërkuar të delegojë kontrollin ligjor të Ukrainës mbi gadishullin duke pretenduar rrejshëm se territori historikisht i përkiste Rusisë dhe u transferua në mënyrë të paligjshme në Ukrainë nga qeveria Sovjetike. 

Moska është selektive për atë që marrëveshjet e epokës komuniste i respekton dhe të cilat nuk i pranon. Nëse parimi i Krimesë do të zbatohej në të gjithë Federatën Ruse, atëherë rajone të shumta do të kishin të drejtën e ribashkimit të shteteve fqinje ose të pretendonin pavarësinë, përfshirë Kaliningrad, Karelia, Kaukazin e Veriut, si dhe republikat e Vollgës së Mesme, Tuva, Ishujt Kurile, dhe territoret e aneksuara nga Estonia, Letonia, Kazakistani dhe shtete të tjera. Moska gjithashtu është përpjekur të delegojë në mënyrë të plotë integritetin territorial të Gjeorgjisë duke shpallur pavarësinë e Abkazisë dhe Osetisë së Jugut pas kapjes së tyre në gusht 2008. Asnjë nga fqinjët e Rusisë nuk i ka njohur këto pseudo-shtetet nga frika se kjo mund të krijojë precedentë për ndarjen e tyre. Kremlini gjithashtu mund të aneksojë Osetinë e Jugut plotësisht duke pretenduar "bashkim popullor" me Osetinë e Veriut - tashmë një pjesë e Federatës Ruse.

Një formë më gjithëpërfshirëse e delegimit të shtetit sillet rreth Kosovës, e cila është njohur si e pavarur nga shumica e shteteve të BE-së dhe NATO-s dhe anëtarët e Asamblesë së Përgjithshme të KB. Rusia ka përdorur instrumente të ndryshme, përfshirë mohimin e anëtarësimit në KB, për të skualifikuar Kosovën. Në të vërtetë, Këshilli i Sigurimit i KB mund të konsiderohet një qendër e ligjshme në të cilën fuqitë autoritare ekspansioniste si Rusia dhe Kina përpiqen të neutralizojnë ndikimin e Shteteve të Bashkuara dhe shteteve të tjera demokratike. 

Një formë tjetër e drejtës ndërkombëtare të Moskës është bllokimi i përpjekjes së zgjerimit të NATO-s. Zyrtarët e Kremlin kryejnë fushata kundër zgjedhjes sovrane të secilit shtet për të hyrë në organizata ndërkombëtare. Pengimi i hyrjes në NATO përmes diplomacisë, propagandës, kërcënimit dhe veprimit të drejtpërdrejtë nën presion, dëmton pavarësinë e vendeve aspirante. Shembulli më i mprehtë ishte grushti i shtetit i organizuar nga Rusia kundër qeverisë së Malit të Zi në Tetor 2016. Dhënia e këtyre taktikave ndërkombëtare të sallamit të krijuara për të dobësuar shtetet e synuara dhe institucionet ndërkombëtare, çdo "status i veçantë" që i jepej pjesëve të okupuara të Luhansk-it dhe Donetsk-it do të zvogëlonte pavarësinë e Kyiv. Nëse Rusia siguron më shumë përfaqësues nga këto dy rajone në parlamentin e Ukrainës, në fakt Rusia mund të pengojë legjislacionin kryesor dhe të ngrisë përparimin perëndimor të vendit. 

Moska nuk po kërkon një traktat të qëndrueshëm paqe midis zëvendësuesve të saj dhe qeverisë së Ukrainës. Synohet të ndajë tokën e Ukrainës, të ndahet shoqëria e saj dhe të nxisë paqëndrueshmëri. Kremlini e shikon procesin e Normandisë si një mënyrë për të minuar më tej Ukrainën duke legjitimuar subjektin Russo-Donbas ose duke shkaktuar një kundërshtim të gjerë publik që dobëson Zelenskyy-n. Në secilin skenar, qeveria e Ukrainës do të paralizohej dhe vendi do të largohej nga integrimi perëndimor.