Fushata e Moskës për të shkatërruar anëtarët e NATO-s nga brenda

Fushata e Moskës për të shkatërruar anëtarët e NATO-s nga brenda

Në pamundësi për të parandaluar zgjerimin e NATO-s, Moska po intensifikon fushatën e saj për të shkatërruar anëtarët e Aleancës nga brenda.

Janusz Bugajski

Presidenti Vladimir Putin e shikon NATO-n si kërcënimin kryesor për ekspansionizmin e Rusisë dhe ka llogaritur që depërtimi dhe dezinformimi janë një mjet më i lirë dhe më efektiv për të minuar unitetin perëndimor sesa një konfrontim ushtarak që do të ekspozojë dobësitë e Rusisë.

Kremlini ka kërcënuar shumë shtete evropiane kundër anëtarësimit në NATO, nga frika se kjo rrit praninë ushtarake dhe politike të Amerikës në mbrojtjen e Evropës. Megjithëse pengimi i anëtarësimit ka dështuar kryesisht, Moska gjithashtu ka zhvilluar një strategji paralele për të provuar dhe neutralizuar qeveritë aleate sapo të futen në NATO. Ajo vendos një arsenal të gjerë të teknikave të ndërprerjes nën-ushtarake dhe ndikon në operacionet për të ndikuar politikat e liderëve kombëtarë.

Për zyrtarët e Rusisë, ekzistojnë tre kategori të shteteve të NATO-s: të prekshmit, shfrytëzuesit dhe rezistentët. Shtetet e cenueshme janë vende të vogla që kufizojnë Rusinë ose anëtarë të rinj që janë më të ndjeshëm ndaj presioneve të jashtme. Të tre republikat baltike të Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë janë më të ekspozuara sesa anëtarët e tjerë të NATO-s dhe Kremlin kombinon ofensiva dezinformimi dhe kërcënime të drejtpërdrejta për të provuar dhe minuar qeveritë e tyre dhe për të kufizuar angazhimin e tyre me Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tjerë.

Transmetimi i vazhdueshëm i tregimeve mashtruese përmes mediave zyrtare dhe rrjeteve sociale ka për qëllim të delitimizojë pavarësinë e Balltikut, të vërë në dyshim historitë e tyre të dallueshme dhe të përshkruaj qeveritë e tyre si neo-fashistë që shtypin komunitete të pafata që flasin rusisht. Pjesa më e madhe e kësaj propagande ka për qëllim qeveritë perëndimore t'i bindin ata se të tre vendet nuk ia vlen të mbrohen në rast të një konfrontimi të drejtpërdrejtë me Rusinë. Kremlini gjithashtu nxit tensione ndëretnike dhe kërcënon në mënyrë periodike të tre shtetet me ndërhyrje ushtarake.

Anëtarët e NATO-s në Ballkanin Perëndimor janë gjithashtu të prekshëm nga presionet e Moskës. Pasi dështoi të parandalojë hyrjen e Malit të Zi në NATO duke përdorur nacionalistët serbë për të rrëzuar qeverinë e saj në tetor 2016, Moska vazhdon të mbështesë opozitën anti-NATO dhe të prishë përparimin e vendit drejt anëtarësimit në BE. Kremlini gjithashtu nuk arriti të pengojë hyrjen e Maqedonisë së Veriut në NATO, por vazhdon të nxisë tensione ndëretnike dhe të inkurajojë ekstremistët nacionalistë.

Shtetet e shfrytëzueshme janë kryesisht vende të Evropës Perëndimore që mund të depërtohen përmes lidhjeve të biznesit, fushatave mediatike ose korrupsionit politik. Gjermania, Franca dhe Italia shërbejnë si shembuj klasikë, ku një ish-kancelar (Gerhard Schroeder), kreu i një partie të madhe opozitare (Marine Le Pen), dhe një ish-zëvendëskryeministër (Matteo Salvini) disa argumentojnë, janë rekrutuar ose joshëse për t’i shërbyer interesave të Kremlinit. Depërtimi i Moskës arrin thellë në elitat politike dhe shoqatat e biznesit në disa shtete të Evropës Perëndimore. Moska gjithashtu promovon grupe ultra të djathta dhe populiste për të dobësuar konsensusin kombëtar, minuar institucionet perëndimore dhe mbështetjen e ulët për NATO-n dhe Shtetet e Bashkuara. Me dezinformata synon migrantët, nxit ksenofobinë, zgjeron ndarjet sociale dhe paraqet Rusinë si një bastion konservator të krishterë që duhet të mbështetet nga Perëndimi.

Disa anëtarë të kohëve të fundit të NATO-s në Evropën Qendrore gjithashtu kanë dëshmuar të jenë shfrytëzuese. Në Hungari, Republikën Çeke, Sllovaki dhe Bullgari lidhjet personale me Presidentët ose Kryeministrat janë të përdorura dhe ofrohen marrëveshje të favorshme energjetike për t'i ndaluar ata të zbatojnë sanksione kundër Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë dhe të lobojnë për "normalizimin" e marrëdhënieve ekonomike . Kroacia tani është në shënjestër të parashikojë çdo projekt energjetik përmes Detit Adriatik dhe në Evropën Qendrore që do të sfidonte ambiciet monopoliste të Rusisë në furnizimet rajonale të gazit. Lidhjet e ngushta personale ose të biznesit me Kremlin gjithashtu shtrojnë pyetje në lidhje me angazhimet për të mbrojtur fqinjët e cenueshëm të NATO-s në rast të një sulmi të drejtpërdrejtë Rus.

Kategoria e tretë e shteteve janë rezistentët, të cilët kanë dëshmuar se janë më të padurueshëm për manipulimet e Rusisë. Polonia dhe Rumania janë dy shembujt kryesorë, ku politikanët në të gjithë spektrin politik nuk kanë iluzione për neo-imperializmin e Moskës dhe ku shoqëritë janë kryesisht imune ndaj dezinformimit të shtetit rus. Ata e vlerësojnë NATO-n si një strukturë thelbësore të sigurisë që garanton pavarësinë e tyre. Me sukses të kufizuar, Moska është përpjekur të izolojë të dy vendet në arenën ndërkombëtare duke i portretizuar ato si shqetësues të përhershëm anti-rusë. Në rastin e Polonisë, Putini ka filluar së fundmi një fushatë historike dezinformimi që në të vërtetë legjitimon bashkëpunimin Sovjetik-Nazist në ndarjen dhe nënshtrimin e gjysmës lindore të Evropës gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Moska po përshkallëzon fushatën e saj për të dobësuar përgjigjen e NATO-s në rast të një sulmi të rinovuar mbi Ukrainën dhe aneksimit të mundshëm të Bjellorusisë. Në të vërtetë, ajo ka vërejtur se Aleanca duhet të jetë më e përgatitur për të zbuluar dhe luftuar infiltrimin e Moskës posaçërisht duke zbuluar korrupsionin politik të sponsorizuar nga shteti dhe duke kundërshtuar dezinformimin destabilizues. Tabelat natyrisht mund të shndërrohen në Federatën Ruse ku ndarjet etnike dhe rajonale të nxitura nga përkeqësimi i standardeve të jetesës do të sfidojnë gjithnjë e më shumë neo-carin e Moskës. Në fund të fundit, rregulli shtypës i Rusisë në mes të stagnimi ekonomik do të sigurojë që federata e dështuar është shumë më e prekshme nga ndarja sesa konsensusi demokratik i NATO-s dhe forca ekonomike.