A mundet Kremlini të marrë në Perëndim?

A mundet Kremlini të marrë në Perëndim?

Janusz Bugajski

Lojë e Madhe, një konfrontim i zgjatur i shekullit XIX midis perandorive britanike dhe ruse në Azinë Qendrore, shpesh shihet si një shembull kryesor i luftës për ndikim midis fuqive të mëdha. Por një tjetër lojë e Madhe u luajt në atë kohë në Ballkan midis Rusisë dhe disa fuqive evropiane kur perandoria Osmane filloi të tërhiqej. Tani ne jemi dëshmitarë të versionit të Shekullit 21 të Lojës së Madhe Ballkanike, por ku Moska mbështetet në përçarje dhe mashtrim pasi nuk mund të konkurrojë ushtarakisht ose ekonomikisht me Perëndimin. Rusia e Putinit thjesht nuk përzihet ose nuk ka qëllime malinje në gadishullin Ballkanik. Këto terma janë thjeshtime mashtruese që maskojnë objektivat afatgjatë të Moskës dhe mund të dobësojnë urgjencën e një reagimi të bashkërenduar perëndimor. Fjalët dhe përkufizimet kornizojnë perceptimet dhe ndihmojnë në përcaktimin e veprimeve politike, prandaj është e rëndësishme të kuptohet natyra e sfidës. Kremlini e shikon Ballkanin si një pasuri strategjike dhe ndjek të paktën katër qëllime të qëndrueshme. Së pari, kërkon të zgjerojë shtrirjen gjeopolitike të Rusisë. Tradicionalisht, Ballkani është një gur në drejtim të Adriatikut dhe Mesdheut, një lidhje midis Evropës dhe Azisë, dhe një rrugëdalje në Evropën Qendrore. Ndikimi i Moskës mbi qeveritë e Ballkanit, roli i saj në formatet shumëkombëshe (përfshirë Këshillin për Zbatimin e Paqes në Bosnje-Hercegovinë), vendosjet e tij ushtarake (si në Serbi) dhe praninë e tij institucionale përmes armëve të ndryshme të shtetit rus, i sigurojnë asaj pjesën më të madhe në evolucionin e rajonit. Një qëllim i dytë dhe i ndërlidhur është të thyej kohezionin perëndimor dhe të minojë rolin e institucioneve perëndimore. Nxitja e konfliktit jo vetëm që kontribuon në paqartësimin e Ballkanit, por gjithashtu ndan përgjigjet ndërkombëtare. Një shembull i fundit ishte kumari i shkëmbimit të territorit midis Serbisë dhe Kosovës i mbështetur nga Moska dhe i pranuar nga disa zyrtarë perëndimorë. Edhe debatet për ndarjen nxisin përçarje në rajon dhe përçarje të politikave midis qeverive perëndimore. Konfliktet e pazgjidhura dhe shtetet e diskutuara gjithashtu i mundësojnë Kremlinit të pretendojë se përkundër zgjerimit të saj NATO nuk ka arritur të stabilizojë Ballkanin. Një objektiv i tretë rus është të nënvlerësojë praninë e SHBA-së. Arsyeja kryesore për të penguar zgjerimin e NATO-s është të parandalojë një gjurmë ushtarake në rritje të Amerikës dhe të parandalojë çdo garanci të fortë për vendet në rajon. Kremlini preferon që shtetet e Ballkanit të mos bashkohen me Aleancën, pasi kjo rrit rolin e Uashingtonit në mbrojtjen e Evropës. Sidoqoftë, po forcon gjithashtu përpjekjet për të dobësuar BE-në dhe NATO-n nga brenda, pasi demonstrojnë ndikimet e saj në Kroaci, Hungari dhe Bullgari. Anëtarësimi në NATO ndihmon në forcimin e sigurisë shtetërore, por nuk siguron imunitet nga përmbysja. Një qëllim i katërt i Kremlinit është të fitojnë aleatë ose kërkues. Kjo është ajo ku dimensionet ekonomike dhe energjetike janë më të theksuara në korruptimin, shantazhet, ryshfet ose nënshtrimin e zyrtarëve dhe politikanëve që mund të ndihmojnë Moskën, qoftë duke dobësuar sanksionet, jo duke dënuar veprimet e Rusisë në forume ndërkombëtare, ose duke kërkuar një kthim në biznesin normal. Megjithëse Moska nuk është një lojtar kryesor ekonomik në Ballkan, në krahasim me BE-në ose Kinën, investimet dhe shpenzimet e saj janë të destinuara për ndikim maksimal politik dhe propagandimi i ndihmës ruse është i theksuar. Njëkohësisht, fushatat e dezinformimit të drejtuara nga shteti pretendojnë se demokracitë perëndimore janë një sistem i dështuar, BE do të shpërbëhet, dhe lidhjet e ngushta me Rusinë ofrojnë një alternative të vlefshme. Në kontekstin e këtyre objektivave strategjikë, Moska vendos një arsenal të gjerë të mjeteve taktike të dukshme në katër fusha kryesore. Së pari, ai promovon nacionalizmin lokal të nxisë konflikte midis projekteve rivale nacionaliste dhe t'i mundësojë Kremlinit të ndërhyjë në mënyrë diplomatike. Për shembull, ajo ndihmon qeverinë autonome në njësinë serbe të Bosnjës të mbajë vendin të ndarë dhe inkurajon kroatët boshnjakë të kërkojnë një entitet të tretë. Në Kosovë, të cilën Rusia e bllokon për t’u anëtarësuar në OKB, pakica serbe gjykohet si një kombësi e shtypur për të luftuar konfliktin e brendshëm. Trazirat e brendshme të Maqedonisë së Veriut dhe rruga e saj e penguar drejt BE-së gjithashtu është shfrytëzuar nga Moska. Mali i Zi paraqet një mundësi tjetër për destabilizim, siç dëshmohet në një përpjekje për grusht shteti të drejtuar nga oficerët e inteligjencës ushtarake të Rusisë në tetor 2016 dhe mbështetjen e vazhdueshme për nacionalistët serbë dhe Kishën Ortodokse Serbe që kundërshtojnë pavarësinë e Malit të Zi. Mjeti i dytë i Kremlinit është korruptimi i politikanëve dhe biznesmenëve kombëtarë për të favorizuar interesat ruse dhe të qëndrojnë neutrale ose të mbështesin pozicionet.