Amerika ka nevojë për aleatë të besueshëm si Gjeorgjia

Amerika ka nevojë për aleatë të besueshëm si Gjeorgjia

Janusz Bugajski

Në një dekadë që kërcënon konfliktin në rajonet kryesore të Lindjes së Mesme dhe Euroazisë, Amerika ka nevojë për aleatë të besueshëm që japin kontribute të rëndësishme për sigurinë rajonale. Gjeorgjia është një aleat kaq i rëndësishëm me një rekord të lartë në operacionet aleate dhe roli i saj rajonal mund të përmirësohet më tej. Vizitat e ardhshme në Uashington nga zyrtarë të lartë të Gjeorgjisë mund të ofrojnë nxitje për avancimin e partneritetit strategjik SHBA-Gjeorgji.

Archil Talakvadze, kryetari i parlamentit të Gjeorgjisë, do të marrë pjesë në Mëngjesin e Lutjeve Kombëtare javën e ardhshme dhe do të zhvillojë takime në Capitol Hill me anëtarët kryesorë të Kongresit. David Zalkaliani, Ministri i Punëve të Jashtme të Xhorxhisë, planifikon të marrë pjesë në një diskutim të nivelit të lartë për lirinë fetare globale me aleatët e afërt të Amerikës të sponsorizuara nga Sekretari i Shtetit Mike Pompeo. Dhe një vizitë në Uashington nga Kryeministri Xhorxh Gakharia këtë pranverë do të nxjerrë në pah kontributet domethënëse të Gjeorgjisë në politikën e jashtme të SHBA.

Aleatët e Amerikës në lokacione thelbësore kryejnë detyra thelbësore në ofrimin e mbështetjes së sigurisë që zvogëlojnë nevojën për vendosjen e trupave në SHBA në shkallë të gjerë. Gjeorgjia mund të ndihmojë në përmbushjen e këtij roli në rajonin e paqëndrueshëm midis Evropës Juglindore, Lindjes së Mesme dhe Azisë Qendrore. Kaukazi Jugor është shteti kryesor që del në Detin e Zi, të cilin Moska e përdor si startues për të projektuar fuqinë ushtarake drejt Ballkanit dhe Mesdheut Lindor.

Një bllokim rus mbi Detin e Zi dhe Kaukazin do të sfidonte sigurinë e anëtarëve të NATO-s Rumani, Bullgari dhe aspirantët e NATO-s Gjeorgji dhe Ukrainë. Ai gjithashtu kërcënon furnizimin me energji në Evropë nga Pellgu i Kaspikut dhe rrugët e transportit dhe tregtisë midis Evropës dhe Azisë që anashkalojnë territorin rus. Disa nga tubacionet kryesore të energjisë dhe lidhjet hekurudhore e dërgojnë Gjeorgjinë në tregjet evropiane.

Gjeorgjia tashmë po jep një kontribut të madh në fushatën globale kundër terrorizmit. Ishte kontribuesi më i madh i trupave jo-NATO në Afganistan dhe misioni i Ndihmës Resolute të Ndjekjes që vijon trainimin dhe ndihmën e forcave afgane. Gjeorgjia pësoi viktimat më të mëdha midis trupave aleate në Afganistan. Ajo gjithashtu ofroi territorin e saj, infrastrukturën dhe aftësitë logjistike për tranzitin e forcave dhe ngarkesave të NATO-s dhe ka modernizuar aeroportet kryesore dhe lehtësirat portuale.

Në rajone të ndryshme, interesat amerikane forcohen duke pasur aleatë të besueshëm që japin kontribute të mëdha për sigurinë rajonale. Polonia, Izraeli dhe Gjeorgjia janë tre shembuj udhëzues. Nën administrimin e Trump, SH.B.A. u ka dhënë atyre mbështetje të konsiderueshme, përfshirë armë vdekjeprurëse, programe modernizimi ushtarake dhe mbështetje të fortë diplomatike.

Në rastin e Gjorgjisë, Uashingtoni ka shitur raketa anti-tank ‘Javelin’ për të rritur aftësitë e tij të mbrojtjes territoriale. Në vizitat e profilit të lartë nga Zëvendës Presidenti Mike Pence dhe ish Këshilltarit të Sigurisë Kombëtare John Bolton, administrata nënvizoi vlerësimin e saj për politikën e jashtme pro-Amerikane të Gjeorgjisë dhe kontributet kryesore në sigurinë globale, ndërsa dënoi okupimin me 20 përqind të territorit të Gjeorgjisë nga Rusia. 

Hapi tjetër i rëndësishëm do të jetë azhurnimi i partneritetit strategjik SHBA-Gjeorgji dhe gjenerimi i një impulsi të përtërirë për anëtarësimin e Gjeorgjisë në NATO. Në samitin e vitit 2008, NATO u angazhua për pranimin e Gjeorgjisë, por nuk specifikoi orarin. Gjorgjia harxhon më shumë se 2 përqind të Prodhimit të saj të Brendshëm Bruto (PBB) për mbrojtjen, ndërsa Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg ka deklaruar se vendi zotëron të gjitha instrumentet e nevojshëm për t'u kualifikuar për anëtarësim. Marrëdhënia e Gjeorgjisë me NATO-n tashmë tejkalon çdo partner tjetër, përfshirë trupat kontribuese në reagimin e shpejtë, Forca e Përgjigjes së NATO-s.

Disa kryeqytete të NATO-s janë të shqetësuar se anëtarësimi i Gjeorgjisë do të shkaktonte një luftë me Rusinë për okupimin e territorit të Gjeorgjisë. Ata injorojnë parimin thelbësor që asnjë palë e tretë nuk posedon veto ndaj vendimeve të NATO-s dhe nuk mund të mbajë peng asnjë aspirant. Për më tepër, Rusia nuk do të rrezikojë një konfrontim të drejtpërdrejtë me një organizatë ushtarakisht më të fuqishme shumëkombëshe, dhe vetë NATO-ja vepron si një pengesë për konfliktin e ripërtërirë, siç kemi parë në shtetet e Balltikut.

Pranimi në NATO është një proces i zgjatur. Në rrugë drejt anëtarësimit, Gjorgjia do të përfitonte nga Sh.B.A si një Aleat i Madh Jo-NATO (MNNA). Gjashtëmbëdhjetë vende aktualisht posedojnë statusin e MNNA, përfshirë Egjiptin, Australinë, Japoninë dhe Korenë e Jugut. Një projekt-ligj i vitit 2014 në Kongresin e Sh.B.A. largoi dispozitat për t'i siguruar Gjeorgjisë statusin e MNNA sepse administrata Obama nënvlerësoi ambiciet e Rusisë.

Përcaktimi i MNNA rrit interesat kombëtare të Amerikës duke vendosur një kornizë afatgjatë për bashkëpunimin e mbrojtjes dhe lejon vendosjen e bazave të trupave amerikane. Megjithëse nuk zyrtarizon garancitë e sigurisë, ai vë në dukje çdo kundërshtar se SH.B.A. do të mbronte aleatin e tij në rast të një sulmi. Një aranzhim i tillë do të ndihmonte gjithashtu Amerikën dhe Gjeorgjinë të koordinojnë fushatën e tyre kundër përmbysjes së Rusisë, të përballen me ndikime negative kineze dhe të krijojnë lidhje më të ngushta me shtetet fqinje në Kaukaz.

Përveç rolit të saj kryesor strategjik, trans-atlantizmit të tij të fortë dhe rezistencës së tij ndaj imperializmit rus, Gjeorgjia shërben si një model rajonal politik dhe një alternative për autoritarizmin muskovit. Është një demokraci parlamentare që ka zgjedhje të lira, një shoqëri civile aktive dhe një klimë tërheqëse investimesh. Me më shumë ndihmë konkrete sigurie, Gjeorgjia mund të mbrohej më mirë nga sulmet e Rusisë, të forcojë demokracinë e saj dhe të forcojë aleancat rajonale të Amerikës.