Agjitacion, Propagandë dhe Divizion

Agjitacion, Propagandë dhe Divizion

Janusz Bugajski

Moska ka një histori të gjatë përhapjen e dezinformatave për të zbutur objektivat e saj dhe për të arritur qëllime specifike politike. Në kohën sovjetike, nisma të tilla shpesh përfshiheshin nën rubrikën e "agitprop" - agjitacionit dhe propagandës. Fushatat e Agitprop nuk ishin dizajnuar vetëm për të bindur njerëzit në lidhje me versionin bolshevik të realitetit, por ato gjithashtu kishin për qëllim t'i mobilizonin ata të vepronin sipas këtyre bindjeve. Agitpropi Putinist që synon shoqëritë perëndimore ka një qëllim të ngjashëm.

Ofensivat e propagandës së Kremlinit kundër sistemeve demokratike përfshijnë si komponentë psikologjikë ashtu dhe politikë. Objektivi nuk është vetëm të ndahen shoqëritë perëndimore, shumë prej të cilave janë tashmë të polarizuara politikisht, apo edhe për të kultivuar shtete pro-ruse. Qëllimet e saj kryesore strategjike janë të paralizojnë sistemet demokratike, të thyejnë institucionet ndërkombëtare dhe të paaftësojë marrjen e vendimeve kombëtare veçanërisht në vendet që mund të sfidojnë aspiratat neo-perandorake të Rusisë.

Ndërsa komunizmi sovjetik kishte një mesazh ideologjik unitativ në konkurrencën globale midis dy sistemeve të veçantë socio-ekonomike, narrativat bashkëkohore të Moskës janë "shumë-ideologjike". Mesazhet e saj nuk kanë një parim të veçantë ose një vlerë thelbësore, por janë përshtatur dhe përshtatur për ndikim maksimal midis një diversiteti të audiencës në shënjestër.

Këto rrëfime propaganduese përfshijnë së paku tre grupime të mesazheve kryesore - tradicionaliste, progresiviste dhe sovraniste. Rrëfimi “tradicionalist” është ndërtuar për të apeluar në zonat fetare anti-liberale, euro-skeptike, konservatore sociale dhe konvencionale, në të cilat Rusia paraqet si mbrojtës të vlerave tradicionale. Në të kundërt, drejtuesit dhe institucionet e BE dhe Sh.B.A paraqiten si imorale, deviante, dekadente, multi-kulturore, ateiste, liberale dhe çlirimtare.


Në këtë vorbull propagandistik, parimet e integrimit në NATO dhe BE dënohen si në konfrontim të drejtpërdrejtë me vlerat tradicionale sociale, familjare dhe fetare. Ndërsa Bashkimi Sovjetik e shpalli veten si një forcë shoqërore revolucionare, Rusia tani u paraqitet konservatorëve si një fuqi kundër-revolucionare që mbron stabilitetin, vazhdimësinë, besimin dhe traditën. Paradoksalisht, tradicionalizmi fondamentalist në një kontekst multikulturor gjithashtu mund të paraqitet si revolucionar duke apeluar për rininë nacionaliste të zhgënjyer, si dhe për gjeneratën e vjetër konservatore që kërkon të rivendosë një epokë të idealizuar të tejkaluar.

Një narrativë e dytë e gjeneruar nga Kremlini mund të përcaktohet si "përparimtar". Është një pasardhës më i drejtpërdrejtë i propagandës sovjetike dhe i hartuar për t'i bërë thirrje të majtës radikale perëndimore, pacifistit militant, anti-globalist, antimilitarist, anti-kapitalist, anarko-nihilist dhe lëvizjet radikale mjedisore. Ajo përshkruan Rusinë si një trashëgimtare të BRSS, një bastion i fortë i anti-imperializmit dhe një pararojë internacionaliste kundër hegjemonisë globale amerikane dhe kapitalizmit korporativ.

Një pako e tretë narrative e Kremlinit të veçantë është "sovranisti". Shpesh mbivendoset me agitpropin tradicionalist, por përqendrohet në promovimin e nacionalizmit etnik, separatizmin rajonalist, racizmin ksenofob, racizmin proteksionist dhe sovranitetin shtetëror absolutist. Fushatat e propagandës përgjatë frontit sovranizëm janë të dizajnuara për të thyer demokracitë perëndimore duke promovuar lëvizjet secesioniste të brendshme dhe rivalitetet ndëretnike apo ndër-rajonale, ndërsa kërkojnë shpërbërjen e institucioneve shumëkombëshe siç është NATO që gjoja kërcënojnë pavarësinë e shtetit.

Tre narrativat kryesore nuk janë thjesht të modës për t'u tërhequr në mënyrë pasive qytetarëve perëndimorë. Qëllimi kryesor është që të agjërojnë dhe marshojnë njerëzit të cilët veprojnë sipas perceptimeve dhe bindjeve të tyre. Agitprop mund të ndikojë në preferencat e partive, modelet e votimit dhe zgjedhjet e politikave. Mund të mobilizojë të rinjtë për t'u përfshirë në veprime proteste, të bashkohen me organizata militante politike ose të mbështesin në mënyrë aktive kauza të një çështjeje. Propaganda e fjalës është e kombinuar me propagandën e veprës.


Oligarkët e lidhur me Kremlinin financojnë organizata dhe fushata në shoqëritë perëndimore që forcojnë tre grupimet e tregimeve të Moskës. Në paketën tradicionaliste, një numër i ultra-djathtas dhe partive populiste raportohet se kanë marrë kredi, ndihmë për PR dhe fonde fushate nga burime ruse. Si kthim, liderët e partisë duartrokasin politikën e jashtme të Rusisë dhe lavdërimet e shumta për Vladimir Putinin si një udhëheqës të fortë dhe efektiv. Lidhjet gjithashtu ndiqen me organizata konservatore të kishave, përfshirë grupe ungjillore në Shtetet e Bashkuara që besojnë dhe predikojnë se Rusia është një vend i vendosur fetar dhe i orientuar nga familja.

Në agitpropin e saj përparimtar, burimet ruse kanë financuar ose dhënë publicitet për partitë dhe lëvizjet ultra të majta që mund të ndihmojnë në sfidimin e politikave të qeverive perëndimore. Ata kryesisht synojnë gjeneratat e reja që janë më të prirur të marrin pjesë në aksione proteste antiqeveritare ose ata kërkojnë të manovrojnë lëvizjet jeshile dhe shkaqet e tjera për të promovuar interesat e Kremlinit.

Agitpropi sovranist ka përfituar nga një përfitim i lëvizjeve etno-nacionaliste, separatiste dhe pro-sovranitetit në Evropë. Brexit dha një mundësi të vlefshme për të mbështetur këputjet në Bashkimin Evropian dhe madje edhe shpërthimin e mundshëm të Mbretërisë së Bashkuar. Pavarësisht nga meritat e tyre, pavarësia Skoceze dhe Katalanase janë inkurajuar ose diskredituar nga aktivistët e propagandës ruse me qëllim të prishjes së kohezionit të brendshëm të vendeve perëndimore.

Lëvizje të ndryshme çlirimtare në shtetet perëndimore, përfshirë separatistët margjinalë nga Teksasi dhe Kalifornia, janë ftuar në konferenca në Moskë. Takime të tilla gjithashtu mundësojnë që zyrtarët rusë të shfaqin dhe legjitimojnë grupet separatiste në Gjeorgji, Ukrainë dhe shtete të tjera fqinje, duke përjashtuar organizatat autoniste, rajonaliste dhe separatiste aktive në Federatën Ruse. Moska gjithashtu ka inkurajuar mosmarrëveshjet etnike, racore dhe fetare dhe nxiti çështje të tjera përçarëse shoqërore në SH.B.A.

Natyra eklektike e agitpropit Putinist jo vetëm që zgjeron tërheqjen e saj, por gjithashtu siguron që kundërshtimi i dezinformimit të Moskës është më sfidues sesa në kohërat Sovjetike.