Koha për të zhvilluar luftë informacioni kundër Rusisë

Koha për të zhvilluar luftë informacioni kundër Rusisë

Shkruan: Janusz Bugajski

Koha për të zhvilluar luftë informacioni kundër Rusisë për të parandaluar ndërhyrjen në zgjedhjet e vitit 2020

Derisa po nxehet sezoni i zgjedhjeve të vitit 2020, administrata e Trump duhet të paralajmërojë Rusinë që ndërhyrja në procesin demokratik të Amerikës do të ketë pasoja të rënda, por paralajmërimet pa veprim nuk do të dekurajojnë ndërhyrjen e dëmshme nga diktatori rus Vladimir Putin, regjimi i tij, dhe aktorë të tjerë armiqësorë. Në vend të një mbrojtjeje tjetër reaktive dhe vitesh indinjimi të kotë, një strategji proaktive amerikane është ajo që kërkohet për të mbajtur nën kontroll ambiciet e Kremlinit.

Zgjedhjet e vitit 2016 siguruan një laborator të pambikëqyrur për oficerët e inteligjencës ruse, oligarkët dhe trollet e punësuar. Provat tani janë të bollshme që Moska ka përgatitur edhe sulme kibernetike dhe operacione të ndikimit për vitin 2020. Është e pasigurt se cilin kandidat presidencial do të favorizojë përfundimisht Kremlin, por objektivi kryesor do të jetë zgjerimi i përçarjeve midis publikut, thellimi i mosbesimit në procesin demokratik dhe dobësimi i legjitimitetit të cilitdo që përfundon president.

Për të luftuar këtë luftë në hije kundër demokracisë, vetë Rusia duhet të përjetojë një ofendim të qëndrueshëm të informacionit, por ai i cili bazohet në fakte, jo dezinformata, për gjendjen e rëndë të vendit. Federata e fragmentuar e Rusisë është e prekur nga shumë dobësi ekonomike, sociale, politike, etnike, fetare dhe rajonale më shumë sesa Shtetet e Bashkuara. Këto mangësi të brendshme duhet të ekspozohen plotësisht pasi Rusia hyn në një periudhë të tranzicionit presidencial.

Informacioni faktik do të ndihmojë në fuqizimin e rusëve në përballje me diktaturën e Putinit. Ai gjithashtu mund të inkurajojë përpjekjet për pushtet brenda shtresës qeverisëse. Burimet perëndimore, përmes një numri të madh të mediave dhe platformave sociale, mund të shpërndajnë të dhëna dhe analiza të bezdisshme për Rusinë që janë shmangur nga media shtetërore, veçanërisht përkeqësimi i saj ekonomik. Ky kolaps është i dukshëm në varfërinë në rritje, shpërndarjen rurale, infrastrukturën shkatërruese, katastrofat mjedisore, korrupsionin e qeverisë, rënien demografike dhe përhapjen e trazirave rajonale.

Shërbimet e inteligjencës amerikane gjithashtu mund të hyjnë dhe të rrjedhin materiale komprometuese rreth Putinit dhe rrethit të tij të brendshëm. Kjo duhet të përfshijë si komunikime zyrtare ashtu edhe private nga Kremlini, ministritë e qeverisë, parlamenti, dhe oligarkët kryesorë. Zbulimet e hollësishme në lidhje me abuzimin financiar dhe mënyrën e jetesës së pasur midis zyrtarëve ndërsa standardet e jetesës për masat do të demonstrojnë mosrespektimin e qeverisë për qytetarët e zakonshëm.

Dhënia e informacioneve shpjeguese rreth lakmisë dhe ndaljes së prapambetjes brenda elitës në pushtet mund të krijojë pasiguri në qarqet qeveritare dhe të ekspozojë dobësitë politike të regjimit. Promovimi i betejave të brendshme të pushtetit mund të ndihmojë në largimin e Kremlinit nga lufta e tij e pa diskutueshme e dezinformimit kundër demokracive perëndimore. Dyshimi dhe mosbesimi midis zyrtarëve do të ngjallin frikën e spastrimit politik ose shpronësimit shtetëror të oligarkëve, dhe luftimet e fraksioneve mund të përkeqësohen.

Pjesëmarrja në platformat e mediave sociale është në rritje midis të rinjve rusë. Kjo i ofron Sh.B.A-së një mundësi.

Perëndimi ka nevojë të synojë të rinjtë, përkrahësit e demokracisë, pakicat etnike dhe fetare dhe grupe të tjera të zhveshura për të ndihmuar në frymëzimin e shfaqjes së lëvizjeve anti-Kremlin. Rusia nuk është imune nga populizmi antikrijues që ka përfshirë Evropën dhe Sh.B.A-të vitet e fundit, e njëjta forcë që Kremlini ka përfituar nga përpjekjet e saj për çmontimin e Perëndimit. Ky bumerang populist, i ushqyer nga hendeku i zverdhjes midis të pasurit dhe të varfërve në mes të korrupsionit të shfrenuar zyrtar, mund të shfaqet në veprime të ndryshme antiqeveritare.

Disa kritikë do të tërheqin vërejtjen se ofensivat e informacionit kundër Moskës do të ishin tepër provokuese dhe mund të përshkallëzojnë tensionet, por, nga këndvështrimi i Kremlinit, është pikërisht mungesa e një kundërsulmi efektiv informues që fton ndërhyrje edhe më intensive kundër demokracisë sonë dhe sulmeve të vazhdueshme ndaj aleatëve të NATO-s dhe partnerët.

Politika e suksesshme e Sh.B.A-së ndaj bllokut sovjetik nën administrimin e Reagan duhet të shërbejë si një mësim i bezdisshëm për t'u rikthyer në parimet thelbësore në trajtimin e Rusisë së Putinit. Ajo duhet të jetë e ankoruar në promovimin e pluralizmit të vërtetë politik, demokracisë, decentralizimit dhe federalizmit. Ashtu si Presidenti Ronald Reagan miratoi transmetimin e fakteve në kombet e robëruara për të kundërshtuar trillimet e vazhdueshme Sovjetike, Uashingtoni tani duhet të mbështesë të gjitha përpjekjet për të informuar publikun rus për dështimet dhe mashtrimet e Kremlinit.

Është në interesin kombëtar të Amerikës të inkurajojë shndërrimin e një Rusie autoritare dhe armiqësore në një shtet demokratik dhe një federatë të mirëfilltë, dhe, nëse kjo dështon, Uashingtoni duhet të përqëndrohet në administrimin e një shpërbërjeje paqësore të ngjashme me atë të Bashkimit Sovjetik të padobishëm. Vetëm një shtet demokratik dhe i decentralizuar rus do të zvogëlojë sulmet e tij ndaj demokracive perëndimore dhe do të bëhet një partner ndërkombëtar i besueshëm.