Kujdes - një rivendosje tjetër ruse

Kujdes - një rivendosje tjetër ruse

Propozimet e Kremlinit mund të duken tërheqëse, por ato rrisin ndikimin e Rusisë në shpenzimet tona.

Janusz Bugajski

Me afrimin e shpejtë të zgjedhjeve presidenciale të Sh.B.A-së, spektri i një përpjekjeje tjetër për "rivendosje" me Rusinë Putiniste përhapet mbi Uashington. Pavarësisht se kush do të udhëheqë në Shtëpinë e Bardhë janarin e ardhshëm, ekziston rreziku që me shpresën për rindërtimin e marrëdhënieve me Moskën administrata do të strehojë ambiciet evropiane të Rusisë dhe të nënvijëzojë interesat e sigurisë së Amerikës.

Një afrim i propozuar ka të ngjarë të precizohet nga tre supozime të gabuara: që Rusia ka interesa legjitime që nuk përbëjnë një kërcënim serioz për Perëndimin; që NATO-ja po e humb rëndësinë e saj si një ofrues i sigurisë; dhe që Uashingtoni mund të krijojë një partneritet produktiv me Moskën.

Ideja se Moska ka interesa legjitime për të fituar një aksion në arkitekturën e sigurisë së Evropës në fakt sfidon ekzistencën e NATO-s dhe maskon planet e revizionizmit të Rusisë. Një skemë e tillë ishte e dukshme në Traktatin e Sigurisë Evropiane të hartuar nga Moska pas pushtimit të saj në Gjeorgji në vitin 2008. Ai pretendoi se vetë Rusia mund të garantojë sigurinë e ish-satelitëve të saj. Traktati u refuzua, por qëllimet kryesore të politikës së sigurisë së Kremlinit kanë mbetur të pandryshuara: kontrolli strategjik i zonës post-sovjetike, rrotullimi i NATO-s, dhe kufizimi i rolit të Amerikës.

Një supozim i dytë i rremë në mesin e "reseters" është se NATO është duke u bërë e tepërt dhe se politikat e Rusisë janë ekuivalente me ato të Perëndimit, e cila gjithashtu kërkon të mbizotërojë vende të tilla si Ukraina dhe Gjeorgjia. Në realitet, fqinjët e Rusisë kërkojnë vullnetarisht lidhje të ngushta me NATO-n dhe BE-në në mënyrë që të konsolidojnë pavarësinë e tyre dhe të forcojnë ekonomitë e tyre. Institucionet perëndimore nuk e imponojnë veten ndaj shteteve aspirante që kërkojnë me forcë hyrjen si mbrojtje nga planet perandorake të Rusisë.

Moska ka kërkuar të imponojë kontrollin e saj duke sulmuar dhe shpërndarë Gjeorgjinë dhe Ukrainën dhe mund të jetë gati të thithë me forcë Bjellorusinë. "Interesat e ligjshëm" të Rusisë shpesh të pretenduara janë mezi pretendime të maskuara për të kontrolluar politikat e jashtme, të sigurisë dhe aleancës së fqinjëve që dikur ishin pjesë e perandorive cariste ose sovjetike. Për më tepër, fushata e pamëshirshme e përmbysjes politike, sociale, ekonomike dhe informuese është një llogaritje strategjike për të shkatërruar institucionet perëndimore që sfidojnë ambiciet e Kremlinit.

Tridhjetë vjet nga rënia e perandorisë Sovjetike kanë demonstruar se nuk ka ndonjë alternativë të zbatueshme për NATO-n në garantimin e sigurisë kombëtare dhe integritetit territorial të anëtarëve. Forcat amerikane janë vendosur në Evropë për të mbrojtur interesat e SHBA dhe për të zbuluar, ndaluar dhe mposhtur kundërshtarët që kërcënojnë çdo aleat. Prandaj, stërvitjet në shkallë të gjerë Defender 2020 në Evropë këtë pranverë janë krijuar për të provuar gatishmërinë dhe aftësitë e Aleatëve në rast të një sulmi rus përgjatë kufirit lindor të NATO-s.

NATO ka zhvilluar një arsenal të gjerë parandaluesish dhe jo vetëm në arenën ushtarake. Ndërsa Prania e Përparuar e Avancuar e NATO-s ndihmon në parandalimin e agresionit të drejtpërdrejtë të Moskës, Qendrat e saj të Ekselencës monitorojnë një sërë kërcënimesh - nga terrorizmi në kibernetik dhe informativ. Puna e tillë është e domosdoshme për planifikimin dhe vendosjen e përgjigjeve efektive ndaj formave eklektike të luftës bashkëkohore. Çfarëdo zvogëlimi i NATO-s do të provokonte konflikte të reja në Evropë.

Supozimi i tretë i gabuar në mesin e "reseters" është se Uashingtoni mund të punojë në mënyrë produktive me Kremlinin e Putinit në përballjen me sfidat globale. Në realitet, në pothuajse çdo arenë të sugjeruar të bashkëpunimit, Moska kultivon në mënyrë aktive konflikte nga të cilat fiton avantazh strategjik dhe minon ndikimin e Amerikës.

Kremlini mbështet regjime dhe grupe terroriste në të gjithë Lindjen e Mesme që janë armiq të betuar të Sh.B.A. Ai minon sigurinë e energjisë në Evropë dhe ndjek monopole të furnizimit. Kërcënimet e saj të vazhdueshme kundër aleatëve të NATO-s përgjatë krahut lindor kërkojnë një forcë të rritur parandaluese perëndimore. Ajo ushqen konflikte të armatosura në Ukrainë, Gjeorgji, Moldavi dhe Azerbajxhan për të mbajtur fqinjët jashtë balancit dhe jashtë institucioneve perëndimore. Ndërhyrjet e saj në Ballkanin Perëndimor kontribuojnë në nxitje të mosmarrëveshjeve etnike dhe ndër-shtetërore që Uashingtoni dhe Brukseli luftojnë për të zgjidhur.

"Reseters" perëndimorë veprojnë mbi premisat e gabuara që Moska ndjek rregullat ndërkombëtare pasi të ketë nënshkruar një marrëveshje. Nga këndvështrimi i Kremlinit, qëllimi i çdo bisedimi është të mashtrojë kundërshtarin në tokën e pranimit për agresionin e tij të mëparshëm. Putinistët kanë vazhduar metodat e negociatave bolshevike të hartuara për të nxjerrë lëshime maksimale dhe për të deklaruar garanci mashtruese. Plani Paqësor i Pambaruar i Gjashtë Pikave në Gjeorgji, marrëveshja e prishur për tërheqjen e trupave nga Moldavia, dhe Memorandumi i shkelur i Budapestit, i cili garanton integritetin territorial të Ukrainës, janë shembujt më të zjarrtë të dyshimit të Moskës.

Kremlini do të propozojë marrëveshje gjeopolitike për administratën e ardhshme amerikane që mund të duket tërheqëse, por që do të hartohet për të rritur ndikimin e Rusisë me shpenzimet e Amerikës. Ai gjithashtu do të bëjë presion për heqjen e sanksioneve ekonomike mbi oligarkët dhe ndërmarrjet shtetërore të përfshira në ofensivat anti-perëndimore të Moskës. Politika e Uashingtonit nuk duhet të sakrifikojë sigurinë amerikane dhe aleate me shpresën e pashpresë se Rusia mund të bëhet një partner i besueshëm. "Rivendosja" e fundit me Moskën në vitin 2009 uli mbrojtjet perëndimore dhe arriti kulmin në pushtimin e Rusisë ndaj Ukrainës. Një marrëveshje tjetër pa i treguar dhëmbët, thjesht do të inkurajojë agresionin e përtërirë të Kremlinit kundër një fqinji tjetër që pohon pavarësinë e tij.