Socializmi nuk është përparimtarë

Socializmi nuk është përparimtarë

Janusz Bugajski (The Hill)

Gara për Shtëpinë e Bardhë ka hyrë në një fazë kritike, duke e bërë atë veçanërisht të rëndësishme për votuesit të kuptojnë ideologjitë themelore të kandidatëve. Në Partinë Demokratike, megjithëse "socializmi" dhe "progresivizmi" shpesh përdoren në mënyrë të ndryshme, midis tyre ekziston një ndryshim thelbësor. Derisa "progresivizmi" është një bindje e gjerë për zhvillimin shoqëror që mund të lidhet me pothuajse çdo ideologji politike, "socializmi" ka parime dhe qëllime shumë specifike.

Në praktikë, etiketa "përparimtare" ka përfshirë spektrin politik, nga fashistët që kërkojnë të lartësojnë kombet e tyre dhe imperialistët që pretendojnë zhvillimin e shoqërive të kolonizuara, tek reformatorët e majtë dhe të djathtë që promovojnë ndryshime specifike shoqërore. Fjala u rrëmbye gjithashtu nga bolshevikët dhe komunistët e tjerë për të pretenduar se profecitë marksiste dhe praktika leniniste do të sillnin pashmangshëm përparim për njerëzimin. Gjithashtu është përdorur lirshëm në politikën amerikane, shpesh nga liberalët që kërkojnë të shmangin konotacionet negative të "liberalit" të parashikuara nga konservatorët.

Në kontrast të ashpër me natyrën eklektike të progresivizmit, socializmi është një ideologji specifike që është në të vërtetë regresive. Pasi nuk arriti të përmbushë premtimet e shekullit të 20-të, disa nga përkrahësit e saj e miratuan etiketën përparimtare si maskim. Majtistët dhe ish-udhëtarët e tjerë të Bashkimit Sovjetik dhe Kubës, siç është Seni Bernie Sanders (I-Vt.), E përcaktojnë hapur veten si "socialistë demokratikë" dhe kërkojnë të bindin votuesit se socializmi mbetet një forcë përparimtare. Procesverbali historik tregon një histori ndryshe.

Socializmi u shfaq në fund të shekullit të 19-të si një lëvizje anti-kapitaliste që kërkonte barazi ekonomike të garantuar nga pushteti shtetëror. Mbizotëruan dy rryma kryesore socialiste - socialistët sistematikë ose demokratë të gatshëm të veprojnë brenda institucioneve ekzistuese me qëllim që t'i shndërrojnë ato në zbatimin e qëllimeve të tyre ideologjike dhe një rrymë revolucionare ose komuniste që kërkon të shfuqizojë institucionet ekzistuese dhe të shpejtojë krijimin e një shoqërie plotësisht socialiste.

Udhëheqësit në të dy fraksionet besuan se ata ishin pararoja përparimtare që do të varroste kapitalizmin dhe do të largonte pabarazinë dhe padrejtësinë. Socialistët demokratë në shoqëritë perëndimore rrallë kritikuan shokët e tyre revolucionarë në Bashkimin Sovjetik, Evropën Lindore, Kinë, Kubën, Vietnamin apo gjetkë, madje edhe kur vranë ose burgosën miliona njerëz në kryerjen e "luftës së tyre klasore" kundër kapitalizmit dhe borgjezisë. Metodat e tyre mund të kenë qenë të ndryshme, por objektivat e tyre përkuan - krijimi i një utopie socialiste të kontrolluar nga udhëheqësit e shkolluar. Prandaj, shtypjet masive në Kubë dhe Kinë mund të vlerësohen si një viktimë e "përparimit", e cila përfshin fushata shkrim-leximi për të inkuadruar propagandën komuniste midis masave.

Komunizmi revolucionar dështoi me mjerim për të dhënë përparimin e premtuar, ndërsa eksperimentet e tij rezultuan me miliona viktima dhe shumë gjenocid. Shumë prej socialistëve sistematikë në Perëndim iu drejtuan formave të ndryshme të demokracisë sociale dhe të velfarizmit pasi përfundimisht kuptuan se planifikimi ekonomik shtetëror dezinfektoi sipërmarrjen, inovacionin dhe modernizimin. Kapitalizmi doli të jetë thelbësor për rritjen ekonomike, dhe e vetmja pyetje ishte se si duhet të rregullohet për të mbrojtur punëtorët dhe për të parandaluar abuzime të tilla si monopolizimi dhe zmadhimi i çmimeve.

Shumë pak parti të majta në Evropën bashkëkohore e përkufizojnë veten si socialiste, pasi lëvizja është diskredituar kryesisht dhe ka humbur pjesën më të madhe të mbështetjes së saj të mëparshme të klasës punëtore. Shtetet skandinave të tilla si Danimarka dhe Norvegjia që disa "socialistë demokratikë" amerikanë përshëndesin si shembull për Sh.B.A-të mund të kenë një sistem të fortë dhe të barabartë të mirëqenies, por ato janë gjithashtu pro-kapitalist, miqësor ndaj biznesit dhe ekonomikisht konkurrues. Ata gjithashtu shmangin me kujdes etiketën socialiste për shkak të konotacioneve të saj negative.

Socializmi ka qenë gjithmonë një besim i minoriteteve në Shtetet e Bashkuara, pasi etosi i vendit bazohet në individualizëm dhe sipërmarrje e jo kolektivizëm dhe imponim të shtetit. Emigrantët që u mblodhën në Amerikë kërkuan të shpëtonin nga shtypja e shtetit dhe thjesht donin mundësinë për të punuar, fituar dhe konkurruar, përfshirë miliona nga shtetet komuniste. Sunduesit e "demokracive socialiste" ose "demokracive të njerëzve" të Evropës i shpallën ato si faza e parë e përparimit drejt komunizmit të plotë, derisa i gjithë sistemi u shemb në mjerimin ekonomik 30 vjet më parë.

Rilindja e tanishme e ideologjisë socialiste në Amerikë bazohet në një përzierje idealizmi, cinizmi dhe injorance. Besimtarët e vërtetë cinistë socialistë që nuk kanë jetuar kurrë në shoqëritë socialiste shfrytëzojnë idealizmin e brezit të ri dhe injorancën e tyre të dukshme për rezultatet tragjike të inxhinierisë sociale të kryera nga partitë socialiste. Ata po kapitalizojnë pabarazitë e pasurisë për të promovuar "luftën e klasave" në ndjekje të rishpërndarjes shtetërore socialiste. Dhe ata po premtojnë modele ekonomike idilike që thjesht nuk mund të mirëmbahen.

Historikisht, utopitë socialiste shpërndahen me shpejtësi në dystopi sociale të varfëra, siç ka demonstruar Venezuela vitet e fundit. Dhe refreni i zakonshëm nga "socialistët demokratikë" politikisht ambiciozë se "këtë herë do ta marrim atë të duhur" nuk mund t'i besohet. Në realitet, një axhendë shtetërore socialiste, edhe nëse vishet me tërheqje të rrobave demokratike ose progresiviste, garanton rënie ekonomike, konflikt social dhe rritje të shtypjes së shtetit.