Kontradiktat e Kremlinit për paqen në Ukrainë

Kontradiktat e Kremlinit për paqen në Ukrainë

Janusz Bugajski

Njoftimi i fundit në Kiev nga Shefi i Shtabit i Presidentit Volodymyr Zelenskyy se qeveria është e gatshme të fillojë negociata me përfaqësuesit e Rusisë që kontrollojnë pjesë të Donbas ilustron se si zhvendosja e Rusisë nga Ukraina i ngjan përhapjes së një virusi. Infeksioni mund të jetë mezi i dukshëm që në fillim por mund të zgjerohet në mënyrë të fshehtë derisa të paralizojë një shtet të synuar dhe të amputojë territoret e tij. Përpjekja e bashkërenduar e Kremlinit për të neutralizuar qeverinë në Kiev duhet të shërbejë si një paralajmërim për shtetet e tjera të pambrojtura se lufta virale nuk kufizohet thjesht në sferat e propagandës ose të biologjisë.

 
Pas gjashtë viteve të okupimit në pjesë të Ukrainës lindore, në të cilat kanë vdekur pothuajse 14,000 njerëz, Presidenti Zelenskyy do të merrte një rrezik të madh nëse ai hyn në negociata të drejtpërdrejta me përfaqësuesit e Rusisë. Më 11 mars, përfaqësues nga Ukraina, Rusia dhe Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) ranë dakord të formojnë një Komitet Këshillëdhënës për të përfshirë përfaqësim të barabartë nga Ukraina dhe Donetsk dhe Luhansk të krijuar "Kremlinat" Republikat e Njerëzve. Vendimi fillestar i Zelenskyy përballet me kundërshtim të ashpër në Ukrainë dhe është e paqartë nëse ai do të konfirmohet në një takim në Minsk më vonë këtë muaj.
 
Kritikët argumentojnë se çdo bisedë me përfaqësuesit do t'i dhurojë atyre legjitimitet dhe përfundimisht mund të aftësojë shtetin ukrainas nga ngulitja e vendit brenda institucioneve perëndimore. Edhe ligjvënësit nga Partia e Shërbimit të Popullit të Presidentit pohuan se sipas ligjit të Ukrainës kryerja e negociatave me përfaqësuesit e Rusisë Donbas konsiderohet tradhti. Sidoqoftë, Komiteti Këshillëdhënës do të përfshijë 10 përfaqësues nga Ukraina, 10 nga përfaqësuesit dhe një nga secili nga katër vëzhguesit - OSBE, Francë, Gjermani dhe Rusi. Dhe, megjithëse të gjitha vendimet e Këshillit duhet të miratohen nga tre të katërtat e përfaqësuesve, kritikët e shohin këtë si fundin e hollë të pykës për të paralizuar Ukrainën, veçanërisht nëse Parisi dhe Berlini janë të gatshëm të sakrifikojnë aspiratat e Ukrainës në BE për një afrim me Moskën.

Komiteti Këshillëdhënës do të marrë në konsideratë mbajtjen e zgjedhjeve lokale në zonat e okupuara, një propozim i përmbajtur në Formulën Steinmeier, dhe të cilin e rënë dakord në tetor 2019 nga drejtuesit e Ukrainës, Francës, Gjermanisë dhe Rusisë. Nëse OSBE gjykon që votimi të jetë i lirë dhe i drejtë, atëherë do të fillohet një status i veçantë vetëqeverisës për territoret dhe Ukraina gjoja do të rimarrë kontrollin e kufijve të saj lindorë.
 
Sidoqoftë, një plan i tillë është i mbushur me rreziqe, duke marrë parasysh shkeljet e vazhdueshme të marrëveshjeve ndërkombëtare të Moskës. Deri më tani, Kiev ka mbetur i paqartë se zgjedhjet do të mbahen vetëm nën ligjin e Ukrainës pasi të tërhiqen të gjitha forcat ruse dhe Ukraina mund të kontrollojë të gjithë kufirin e saj lindor. Taktikat e negociimit të Moskës kërkojnë sistematikisht çdo dobësi dhe hapje që mund të rrisë ndikimin e saj. Sapo të lejohen përfaqësuesit në trupin politik të Ukrainës, atëherë nën presionin rus dhe perëndimor Kiev mund të lëshojë më shumë terren politik dhe kërcënimi i luftës së përtërirë do të përdoret si shantazh.
 
Virusi gjeopolitik i Rusisë ka tre faza kryesore: infeksionin, transmetimin dhe paaftësinë. Ajo që përshkruhet tani si "luftë hibride" është një version i mutuar i sulmeve të mëparshme sovjetike gjatë Luftës së Ftohtë për të paaftësuar, mposhtur dhe dominuar kundërshtarët. Mjetet rrallë përfshijnë një sulm të drejtpërdrejtë ushtarak, por përbëhen nga ndërhyrje të maskuara dhe të zgjatura përmes një telashe dezinformimi, promovimi të konflikteve, ofensivat diplomatike dhe ofertat e kompromisit për të paralizuar një vend fqinj.
 
Infeksioni nga Kremlini i Ukrainës filloi edhe para kapjes së Krimesë në vitin 2014, kur zyrtarët rus përdorën qeverinë e Presidentit Victor Janukovych për të neutralizuar Ukrainën politikisht në arenën ndërkombëtare dhe për të siguruar degradimin e saj ushtarak. Në fund të fundit, shumica e publikut ukrainas u tregua imun ndaj sëmundjes së korrupsionit shtetëror dhe nënshtrimit ndaj Moskës dhe organizoi një revolucion në shkurt 2014 kundër regjimit Yanukovych të sponsorizuar nga Kremlin. Në pamundësi për të marrë kontrollin në Kiev, planifikuesit e shtetit rus u përqendruan në vend të kësaj për të kapur gadishullin e Krimesë dhe pjesë të mëdha të Ukrainës lindore dhe t'i përdorin këto si levë kundër qeverisë pro-perëndimore.

Në këtë fazë të transmetimit të sulmit revizionist, Moska punësoi, mercenarë dhe forca të operacioneve speciale për të provuar që të kap disa rajone jugore dhe lindore të Ukrainës që imperialistët rusë i përcaktuan si Novorossiya (Rusia e Re). Por operacioni nuk arriti të përhapet përtej dy rajoneve - Donetsk dhe Luhansk - për shkak të rezistencës së Ukrainës. Dhe madje në këto territore, më pak se një e treta e Donbas përgjatë kufirit rus u pushtua nën mbrojtjen e drejtpërdrejtë të ushtrisë së Moskës.
 
Kremlini po bën presion për një shtet të ndarë në Ukrainë në një model që ngjason me atë të Moldavisë ose Bosnjë-Hercegovinës, në të cilin rajone autonome të cilat nuk kontrollohen nga qeveria qendrore ose skualifikojnë vendin nga përmbushja e kritereve për hyrjen në BE ose NATO ose bllokojnë në mënyrë aktive qendrore vendimet e qeverisë duke ushtruar kompetencat e vetos në institucionet kombëtare. Në vend të një okupimi të plotë të Ukrainës, Rusia po bën banka me lëshime që do të sjellin të njëjtat rezultate pa nevojë për luftë ose okupim.
 
Me prodhimet perëndimore Parlamenti i Ukrainës ka miratuar tashmë një ligj që lejon autonomi për pjesë të Donetsk dhe Luhansk nëse ushtria e Rusisë tërhiqet. Kjo lë derën e hapur për miratimin e "statusit të veçantë" për territoret e okupuara, ndërsa Moska i shndërron forcat e saj në "paqeruajtës" ose "monitorues ndërkombëtarë" në mënyrë të ngjashme me enklavën e Transnistrisë së Moldavisë. Nëse Komiteti Këshillëdhënës i propozuar krijohet me fuqi vendimmarrëse, atëherë faza e tretë e virusit territorial mund të lejojë përfundimisht Moskën të shkatërrojë sovranitetin e Ukrainës.