Dezinformimi për koronavirusin nga rusët e kinezët do të zmbrapset

Dezinformimi për koronavirusin nga rusët e kinezët do të zmbrapset

Janusz Bugajski

Fushata e gjerë anti-amerikane e dezinformimit për koronavirusin e orkestruar nga Pekini dhe Moska ka të ngjarë të zmbrapset. Përpjekjet e papërpunuara për të shkatërruar shoqëritë perëndimore nuk mund të mbështeten nëse burimi i dezinformimit publikohet gjerësisht dhe zbulohen faktet rreth Kinës dhe Rusisë. Ishte përmbysja fillestare e Kinës që zhyti botën në një sens të rremë sigurie nga pandemia e përshkallëzuar. Dhe dyshimi i Rusisë në lidhje me infektimin e vet COVID-19 do të nxjerrë në pah mungesën e besueshmërisë ndaj Moskës.

Meqenëse COVID-19 u shpall pandemi, dezinformimi i qeverisë kineze është përhapur si një virus. Për të devijuar vëmendjen nga paaftësia dhe papërgjegjësia globale e Pekinit, Ministria e Jashtme e Kinës ka pretenduar se Ushtria e Sh.B.A infektoi qëllimisht Wuhan me epideminë. Pretendimet e mëvonshme nga qeveria komuniste në Pekin se ai ka kontrolluar virusin dhe do të shpëtojë botën nga një pandemi tjetër thjesht nuk mund të besohet. Pohimet për kontrollin e virusit janë një formë e dezinformimit pozitiv, por nuk ka gjasa të bindë audiencën perëndimore që Partisë Komuniste në pushtet mund t'i besohet. Në një shtet autoritar, informacioni kontrollohet fort dhe shtrembërohet për t'i shërbyer interesave të pushtetarëve.

Dezinformimi nga shteti kinez është forcuar më tej nga burime ruse me disa përbërës të rinj. Për shembull, faqet e internetit ruse kanë cituar Igor Nikulin, një ish këshilltar rus në komisionin e SHBA për armë biologjike dhe kimike, duke pretenduar se amerikanët po zhvillonin një gjeneratë të re të armëve biologjike dhe se COVID-19 ishte krijuar për të prekur vetëm aziatikët etnikë.

Trollet ruse, faqet e internetit mashtruese dhe reklamat e dezinformatave gjithashtu janë përpjekur të përdorin teoritë e komplotit të viruseve për të ndikuar në zgjedhjet e SHBA. Zyrtarët amerikanë dhe Facebook thuhet se po përgatiten për mundësinë që teoritë e komplotit koronavirus dhe informacionet e rreme në lidhje me përhapjen e infeksionit do të manipulohen për të shkëputur amerikanët nga votimi në zgjedhjet e përgjithshme të nëntorit.

Sipas një dokumenti të BE-së të përpiluar nga sektori i komunikimit strategjik të Shërbimit Evropian për Veprim të Jashtëm, mediat pro-Kremlin po përhapin dezinformata në perëndim në lidhje me COVID-19 për të minuar besimin e publikut në institucionet demokratike. Ata gjithashtu kanë prodhuar gënjeshtra në lidhje me pandeminë për të përkeqësuar krizën shëndetësore në vendet perëndimore duke mbjellur mosbesim në qeveritë kombëtare. Dezinformimi Pro-Kremlin gjithashtu pretendon se ndërsa Perëndimi po dështon kundër COVID-19, Rusia e Vladimir Putin po mposht virusin.

Regjimi i Rusisë aktualisht po ushtron ndryshime kushtetuese për të zgjatur mandatin e Putinit. Frika e pandemisë i mundëson Kremlinit të pohojë se sundimi i tij duhet të zgjatet pafundësisht për t'u marrë me virusin e importuar perëndimor, të ndalojë çdo protestë masive për arsye sigurie dhe të parandalojë ndonjë kërcënim të mëtejshëm të huaj. Mesazhi është se dora e fortë e Moskës parandalon llojin e panikut dhe kaosit që aktualisht po mashtron Evropën dhe Amerikën. Për më tepër, Kremlini mund të fajësojë "pandeminë perëndimore" për rënien e afërt ekonomike të Rusisë.

Megjithë largimin e saj afatshkurtër, dezinformimi i brendshëm i krijuar për të mashtruar publikun rus nuk ka gjasa të qetësojë pafundësisht një shoqëri gjithnjë e më të varfër. Rusia është në mes të një krize në rritje ekonomike, dhe tërheqja e saj nga marrëveshja e kartelit të çmimit të naftës OPEC ka shtuar karburantin në flakë. Ekonomia e Rusisë varet shumë nga çmimet e naftës, të cilat kanë pësuar një nga rëniet e tyre më të mëdha në tre dekada. Buxheti i tij është krijuar për të balancuar me një çmim të naftës mbi 40 dollarë për fuçi, ndërsa çmimi aktual ka rënë në 30 dollarët e ulët. Një PBB kontraktuese dhe zvogëlimi i rezervave financiare të Rusisë do të zvogëlojnë më tej standardet e jetesës, do të rrisin papunësinë dhe do të zvogëlojnë shërbimet qeveritare pavarësisht paketës së stimulit të shpallur kohët e fundit.

Ndërkohë, koronavirusi i ‘armikut’ po kalon nëpër Rusi, dhe pamundësia e shtetit për ta përmbajtur atë do të ekspozojë gjithnjë e më shumë dobësitë e Putinit. Nëse infeksioni e paaftëson sistemin e kujdesit shëndetësor rus, publiku do të tjetërsohet më tej nga regjimi dhe nuk do të pranojë më marrëzi që kriza ekzistenciale është një komplot perëndimor.

Sondazhet zyrtare të opinionit publik në Rusi janë shumë të pasigurta. Testi i vërtetë i humorit popullor do të jetë i dukshëm në veprimet publike kundër një regjimi që mashtron me këmbëngulje njerëzit e tij, si dhe ata në Perëndim.