Politikanët e Ballkanit po shfrytëzojnë pandeminë për qëllime politike

Politikanët e Ballkanit po shfrytëzojnë pandeminë për qëllime politike

Janusz Bugajski

Koronavirusi nuk kursen askënd, por rajone të varfëra me sisteme të pamjaftueshme të kujdesit shëndetësor dhe planifikim të mangët urgjent do të preken më gjatë në planin afatgjatë. Kjo e bën Ballkanin të duket veçanërisht i prekshëm. Megjithëse deri në fund të marsit vetëm 6,000 infeksione dhe mbi 120 vdekje të lidhura me virusin janë regjistruar në Evropën Juglindore, pandemia është parashikuar të përshpejtohet.
 
Pavarësisht paralajmërimeve mjekësore, jo të gjithë liderët politikë fillimisht e pranuan ashpërsinë e kërcënimit dhe pak veta zgjuan ndarjet e tyre partizane. Në Kosovë, një mosmarrëveshje midis kryeministrit dhe presidentit në të vërtetë u përshkallëzua ndërsa kërcënimi u intensifikua. Konfliktet midis partnerëve të koalicionit për vendosjen e një gjendje të jashtëzakonshme shkaktuan një kolaps të qeverisë më 25 mars. Qeveria jetëshkurtër e Albin Kurtit humbi një votim mosbesimi. Muajt ​​e trazirave politike afrohen.
 
Zgjedhjet e reja do të pamundësojnë një përgjigje të bashkërenduar ndaj pandemisë, duke minuar më tej besimin e publikut në politikanë dhe institucione dhe do të forcojnë pretendimet e kundërshtarëve se vendi nuk ka qeveri të ligjshme. Kriza gjithashtu mund të ringjallë marrëveshjen e përfolur të shkëmbimit të tokës midis Presidentit Hashim Thaçi dhe homologut të tij serb Aleksandar Vuqiq. Kjo mund të shpejtojë konfliktin e brendshëm në të dy shtetet dhe të rihapë pyetjet territoriale në vendet fqinje.
 
Lidhjet e mbylljes dhe bllokimet janë aplikuar në mënyrë të pabarabartë në të gjithë Ballkanin, duke shkaktuar dyshime se autoritetet po përdorin masa urgjente të shëndetit publik për të shtypur kundërshtimin dhe forcuar kontrollet mbi institucionet kombëtare. Një ligj i propozuar në Kroaci që i lejon autoriteteve të monitorojnë pajisjet e komunikimit të njerëzve që kalojnë në vetë-izolim ka çuar në zemërim publik.  

Maqedonia e Veriut dhe Serbia kanë vendosur gjendje të jashtëzakonshme dhe shtynë përgatitjet për zgjedhjet parlamentare të prillit. Masat gjithnjë e më të rrepta përfshijnë mbylljen e pjesshme të kufijve, mbylljet e shkollave, ndalimet për grumbullime të mëdha, kufizimet e udhëtimit dhe ndalim-qarkullimin. Por rajoni është kritikuar për testimin e pamjaftueshëm të virusit, mungesën e ilaçeve dhe mos izolimin e individëve të infektuar.
 
Shqipëria, vendi i parë i goditur ndjeshëm nga pandemia, nuk shpalli gjendje të jashtëzakonshme, por futi një distancim të rreptë shoqëror. Bosnje-Hercegovina, e cila ka parë disa valë të tranzitimit të refugjatëve në të kaluarën, vendosi tenda në vendkalimet kufitare si lehtësira të detyrueshme karantine në të cilat të gjithë që hyjnë në vend do të kalojnë 14 ditë. Qeveria e Malit të Zi ka imponuar një bllokim të plotë të komunës Tuzi, një rajon kryesisht etnik shqiptar pranë kryeqytetit Podgorica ku rastet e koronavirusit po rriten shpejt.
 
Ndikimi ekonomik i virusit mund të jetë shkatërrues jo vetëm për punonjësit dhe kompanitë, por edhe për buxhetet e shtetit. Ballkani mund të presë një rënie të madhe ekonomike përmes rënies së PBB-së, deficiteve më të larta të buxhetit, recesionit dhe rritjes së papunësisë. Nisja me vonesë e bisedimeve të pranimit në BE me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, në pritje të miratimit nga të gjitha vendet anëtare, do t'i lejojë të dy vendet të hyjnë në Fondin e Solidaritetit të BE për ndihmë të drejtpërdrejtë në luftën kundër ndikimit të virusit. Sidoqoftë, ekonomitë e BE gjithashtu përballen me tkurrje për shkak të pandemisë, nuk do të ketë përfitime të konsiderueshme ekonomike për rajonin në afatin e afërt.
 
Pretendimet që BE nuk i ka ndihmuar vendet e Ballkanit që të merren me krizën janë mashtruese dhe i lejojnë qeverisë kineze të përmirësojë imazhin e saj. Pasi Presidenti Vuçiq pretendoi se anëtarët e BE nuk e kanë ndihmuar Serbinë me pajisje mjekësore, BE miratoi 7.5 milion € për të luftuar kërcënimin dhe dërgoi aeroplanë ngarkesash për furnizimet e nevojshme. Moska gjithashtu ka premtuar mbështetje për Serbinë për të rritur ofensivat e saj propagandistike edhe kur pandemia përshpejtohet në vetë Rusinë. Sidoqoftë, ndihma mjekësore nga Kremlini po provon të jetë kryesisht e padobishme në luftimin e koronavirusit.
 
Disa analistë besojnë se vende të tilla si Serbia ose Bullgaria do të krijojnë lidhje më të ngushta me Pekinin, sepse vlerësohet si më e suksesshme se BE dhe Shtetet e Bashkuara në kontrollimin e pandemisë dhe rebelimin ekonomikisht. Sidoqoftë, disa qeveri në rajon po rivlerësojnë lidhjet e tyre me Kinën dhe madje po shtyjnë projektet e biznesit, jo thjesht për shkak të frikësimit të virusit, por ndikimit të pritshëm negativ në bizneset kineze, tregtinë dhe investimet e huaja.